503
Αγρότες άναψαν φωτιές έξω από το κτίριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

Τρακτέρ κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες – επεισόδια έξω από τη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/02/2024, 16:20
Αγρότες άναψαν φωτιές έξω από το κτίριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

Τρακτέρ κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες – επεισόδια έξω από τη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/02/2024, 16:20

Εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες από το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάβοντας φωτιές και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράχτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής- όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, αποκλείσθηκαν από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας.

Δεκάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει δρόμο κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο – REUTERS/Yves Herman

Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φρουρούσε τα φράγματα που είχαν στηθεί γύρω από τον χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες των «27».

Η πλειοψηφία των τρακτέρ κατευθύνθηκε στις 10 το πρωί της Πέμπτης κοντά στην πλατεία Σουμάν, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Αστυνομικοί πίσω από τους φράχτες που προστατεύουν το χώρο της Συνόδου Κορυφής – REUTERS/Yves Herman

Τα πρώτα επεισόδια καταγράφηκαν από το πρωί, με αγρότες να πετούν αυγά και πέτρες σε αστυνομικούς σε κεντρικές πλατείες και έξω από τα κτίρια της ΕΕ.

Το έκτακτο συμβούλιο των 27 ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Αγρότης πετά ένα αυγό σε αστυνομικούς, στις Βρυξέλλες – REUTERS/Yves Herman

Βέλγοι, αλλά και αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία) έχουν ξεσηκωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών συμμετέχουν αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Αγρότες σε κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, το πρωί της Πέμπτης – REUTERS/Yves Herman

Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea είχαν προειδοποιήσει ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Οι αστυνομικές αρχές της πρωτεύουσας των Βρυξελλών έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της πόλης, και συνέστησαν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα και να προτιμούν το μετρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...