Ο Γουίλιαμ Μπερνς, παλαίμαχος διπλωμάτης (για χρόνια πρεσβευτής στη Μόσχα) και σήμερα διευθυντής της CIA παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο για τον πόλεμο στην Ουκρανία με άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs. Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, παρά τις αναλύσεις για την παρατηρούμενη οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία (εν πολλοίς χάρη στην πολεμική οικονομία), υποστηρίζει ότι η σύγκρουση που προκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαβρώσει αθόρυβα» την εξουσία του ρώσου προέδρου.
Αν και η εξουσία του Πούτιν είναι απίθανο να αποδυναμωθεί σύντομα, γράφει ο Μπερνς στο Foreign Affairs, η δυσαρέσκεια έχει «ροκανίσει» τη ρωσική ηγεσία και έχει επιπτώσεις για τον ρωσικό λαό. Κάτι που επιτρέπει στην CIA να στρατολογεί περισσότερους κατασκόπους. Οπως γράφει ο δημοσιογράφος Τζούλιαν Μπαρνς στους New York Times, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ «έχει δημιουργήσει μια σειρά από βίντεο με στόχο τη στρατολόγηση ρώσων αξιωματούχων. Το πιο πρόσφατο, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρύνει τους Ρώσους να παρέχουν με ασφάλεια πληροφορίες στη CIA χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web). Το τελευταίο βίντεο απευθύνεται στην οργή τους για τη διαφθορά στη ρωσική κυβέρνηση».
Ο Μπερνς είναι ένα από τα πιο αφοσιωμένα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν υψηλόβαθμα στελέχη και οπωσδήποτε ένας άνθρωπος με επιρροή στους αμερικανικούς μηχανισμούς εξουσίας. Θεωρείται το βασικό πρόσωπο στην ιστορία της ενίσχυσης της Ουκρανίας από τον Λευκό Οίκο και δεν είναι τυχαίο ότι εκείνον (και όχι τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν) έστειλε ο Μπάιντεν στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό να μιλήσει με τον Πούτιν. Τελικά μίλησε μαζί του τηλεφωνικώς και τον προειδοποίησε να μην εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους ΝΥTimes, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει πόσοι κατάσκοποι έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής με τα εν λόγω βίντεο. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπηρεσία δεν θα συνέχιζε να τα προωθεί στο Telegram και το YouTube αν δεν ήταν αποτελεσματικά…
Ο Μπερνς εξέφρασε ανοιχτά (ασυνήθιστα ανοιχτά θα έλεγες κανείς) αυτή τη διαπίστωση στο άρθρο του. «Η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία στρατολόγησης για τη CIA που έρχεται μία φορά σε κάθε γενιά», επισημαίνει στο Foreign Affairs. «Δεν την αφήνουμε να πάει χαμένη» προσθέτει. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι με τέτοιες δηλώσεις, και μάλιστα από το αφεντικό της μυστικοπαθούς CIA, οι ΗΠΑ προσπαθούν να «παίξουν» με το μυαλό του Πούτιν και να αποσυντονίσουν τους Ρώσους.
Ο Μπερνς γράφει επίσης ότι ένα μέρος της διάβρωσης της ισχύος του Πούτιν σχετίζεται με τον χειρισμό του απέναντι στην ανταρσία που οργάνωσαν πέρυσι τα μέλη της ισχυρότερης ομάδας μισθοφόρων της Ρωσίας, της Ομάδας Βάγκνερ. Φαινόταν «αποστασιοποιημένος και αναποφάσιστος» μπροστά στην ανταρσία υπό την ηγεσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μπερνς. Με μια σιβυλλική αναφορά ο διευθυντής της CIA γράφει ότι ο Πούτιν «τελικά ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με τον Πριγκόζιν», κάτι που παραπέμπει προφανώς στον θάνατο του αρχηγού των μισθοφόρων σε ένα -τουλάχιστον ύποπτο- αεροπορικό δυστύχημα.
Παρά το γεγονός του θανάτου του Πριγκόζιν, ο Μπερνς θεωρεί πως η κριτική της ρωσικής ηγεσίας που έθεσε ο μακαρίτης ενώπιον του ρωσικού λαού «δεν θα εξαφανιστεί σύντομα». Προσθέτει παράλληλα πως «για πολλούς στη ρωσική ελίτ, το ερώτημα δεν ήταν τόσο το ότι ο αυτοκράτορας δεν είχε ρούχα, όσο το γιατί αργούσε τόσο πολύ να ντυθεί»…
Ο διευθυντής της CIA παρατηρεί επίσης τα εξής, πάντα στο άρθρο του στο Foreign Affairs:
♦ Η Ρωσία έχει ανοικοδομήσει τη στρατιωτική βιομηχανική της παραγωγή, αλλά η οικονομία της έχει πληγωθεί βαθιά από τον πόλεμο, είπε. Αυτό «σφραγίζει τη μοίρα» της Ρωσίας να γίνει μακροπρόθεσμα υποτελής της Κίνας, εξαρτώμενη από το Πεκίνο για το εμπόριο και την τεχνολογία.
♦ Οι προσπάθειες της Ρωσίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της δεν έχουν αποδώσει και 315.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο.
♦ Η στρατηγική του Πούτιν είναι να συνεχίσει να χτυπάει την Ουκρανία για να μειώσει τις αντοχές της και να προσπαθεί να υπερβεί την υποστήριξη της Δύσης.
♦ Ωστόσο η Ουκρανία, υπογραμμίζει ο Μπερνς, μπορεί να «τρυπήσει την αλαζονεία του Πούτιν» εξαπολύοντας χτυπήματα βαθύτερα, πίσω από τις σκληρές γραμμές του μετώπου και του πεδίου της μάχης.
Ο έμπειρος δημοσιογράφος των New York Times, Τζούλιαν Μπαρνς, παρατηρεί, ειδικά ως προς την τελευταία αναφορά του Μπερνς, ότι «στο παρελθόν, αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της Ρωσίας, ακόμη ενδεχομένως και με τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής ως προειδοποίηση προς την Ουκρανία και τη Δύση».
Ο Μπερνς αναγνωρίζει τώρα ότι οι ανησυχίες για πυρηνική κλιμάκωση ήταν βάσιμες, αλλά θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολικές. «Ο Πούτιν μπορεί να εμπλακεί και πάλι σε πυρηνικές απειλές και θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε εντελώς τους κινδύνους κλιμάκωσης», γράφει το αφεντικό της CIA. «Αλλά θα ήταν εξίσου ανόητο να εκφοβιζόμαστε άσκοπα» προσθέτει.
Για την επόμενη μέρα του πολέμου, ο Μπερνς υποστηρίζει χωρίς περιστροφές ότι το κλειδί για την επιτυχία της Ουκρανίας είναι να συνεχιστεί η παροχή αμερικανικής βοήθειας. Η εγκατάλειψη του Κιέβου θα ήταν τεράστιο λάθος, τονίζει. Οπως σημειώνουν οι NYTimes το Κογκρέσο εξετάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αλλά το όλο θέμα έχει μπλεχτεί με άλλα ζητήματα εγχώριας και προεκλογικής σημασίας, κυρίως για τους Ρεπουμπλικανούς, όπως είναι η πολιτική για τα σύνορα και τη μετανάστευση.
«Η διατήρηση της ροής των όπλων θα φέρει την Ουκρανία σε ισχυρότερη θέση εάν προκύψει μια ευκαιρία για σοβαρές διαπραγματεύσεις», τονίζει ο Μπερνς στο Foreign Affairs και εξηγεί: «Προσφέρει μια ευκαιρία να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη νίκη για την Ουκρανία και μια στρατηγική απώλεια για τη Ρωσία. Η Ουκρανία θα μπορούσε να διαφυλάξει την κυριαρχία της και να ανοικοδομηθεί, ενώ η Ρωσία θα έμενε να αντιμετωπίζει το διαρκές κόστος της ανοησίας του Πούτιν».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα εποχή για τη CIA, επισημαίνει τέλος ο ίδιος, και στέκεται στην επιτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (που όλοι παραδέχονται): την έγκαιρη προειδοποίηση για την επερχόμενη εισβολή που παρείχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, την Ουκρανία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ το 2021 και το 2022.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News