540
Παραμένουν οι εντάσεις στο Κίεβο, παρά τη διάψευση από πλευράς Ζελένσκι (δεξιά) των φημών περί παραιτήσεως Ζαλούζνι (αριστερά) | Ukrainian presidential press service

Ουκρανία: Φήμες για παραίτηση-αποπομπή του αρχιστρατήγου Ζαλούζνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 22:02
Παραμένουν οι εντάσεις στο Κίεβο, παρά τη διάψευση από πλευράς Ζελένσκι (δεξιά) των φημών περί παραιτήσεως Ζαλούζνι (αριστερά)
|Ukrainian presidential press service

Ουκρανία: Φήμες για παραίτηση-αποπομπή του αρχιστρατήγου Ζαλούζνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 22:02

Φήμες ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απομάκρυνε από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι κυκλοφόρησαν στο Κίεβο και προκάλεσαν την επίσημη διάψευσή τους από πλευράς κυβέρνησης. Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, καθώς σε λίγες ημέρες ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα εισέλθει στο τρίτο έτος του, και στην Ουκρανία υπάρχει γενικευμένη αβεβαιότητα όσον αφορά την περαιτέρω στρατιωτική και πολιτική στήριξη από πλευράς Δυτικών, τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων.

Τα στρατιωτικά ζητήματα είναι πάντα στην «ημερησία διαταγή» του Κιέβου, αφού ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να θέσει σε ισχύ νόμο βάσει του οποίου θα στρατολογηθούν άμεσα 500.000 πολίτες, ενώ μόλις τη Δευτέρα επανέλαβε την ανάγκη αναχαίτισης του κύματος φυγής από την Ουκρανία εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών ηλικίας από 18 έως 60 ετών, δηλαδή ατόμων που θεωρούνται ικανά να πολεμήσουν –αυτοί, όμως, έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό, σε μεγάλο βαθμό, παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

Τις φήμες για την «καρατόμηση» ή την παραίτηση του Ζαλούζνι διέψευσαν οι εκπρόσωποι του Ζελένσκι, όπως προαναφέραμε, όμως ο όλος θόρυβος αποκαλύπτει ότι οι τριβές μεταξύ του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού παραμένουν, ενώ στο φόντο προβάλλει η εικόνα του εξουθενωμένου από τον διετή πόλεμο ουκρανικού στρατού (για την ανακούφιση του οποίου θα γίνει, υποτίθεται, και η νέα επιστράτευση). Η όλη ιστορία περί παραίτησης Ζαλούζνι πήρε διαστάσεις από τα social media και τα τοπικά κανάλια πληροφόρησης.

Τη σκυτάλη έλαβαν οι Ρώσοι, με τα πρακτορεία Tass και Novosti να λειτουργούν ως αντηχεία, διατυμπανίζοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις των Ουκρανών. Μέσω Telegram και ο ουκρανός βουλευτής Ολεξίι Γκοντσαρένκο ανέφερε ότι στον Ζαλούζνι οι κυβερνητικοί πρότειναν θέση πρεσβευτή σε ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να του γλυκάνουν το χάπι, την οποία όμως ο ίδιος αρνήθηκε πάραυτα. Μόνο τότε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μπήκε στον κόπο να διαψεύσει τις φήμες.

«Αγαπητοί δημοσιογράφοι», αναφέρει η ανακοίνωσή του, «δεν υπάρχει τίποτε αληθινό σε όλα αυτά». Ακολούθησε η λιτή διάψευση από πλευράς του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ζελένσκι: «Απολύτως όχι. Ο πρόεδρος δεν απέλυσε τον αρχηγό του Επιτελείου». Τα τοπικά μέσα πάντως επιμένουν ότι το μεταξύ τους κλίμα δεν είναι καλό, καθώς τίποτε δεν άλλαξε από την εποχή της συνέντευξης Ζαλούζνι στον Economist, διά της οποίας ομολόγησε την αποτυχία της «ουκρανικής αντεπίθεσης».

Μάλιστα, στο Κίεβο γράφονται και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα: ότι ο στρατηγός έχει υψηλή δημοφιλία και ότι δεν αποκλείεται ο φθίνων στα γκάλοπ Ζελένσκι να τον βρει απέναντί του στις προεδρικές εκλογές. Πάντως ο ίδιος ο Ζαλούζνι λέει ότι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει τώρα είναι η κάθοδός του στην πολιτική.

Το χρονικό

Οπως ανέφεραν οι Times, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ζαλούζνι τη Δευτέρα.

Κατά τη συνάντηση, ο στρατηγός είπε σε προεδρικούς συμβούλους ότι η εκτίμησή τους για τη στρατιωτική κατάσταση είναι πιο θετική από την πραγματική και ζητήθηκε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα.

Οταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι απείλησε να υπογράψει διάταγμα με την αποπομπή του, σύμφωνα με τους Times.

Ωστόσο, αφού όλοι οι πιθανοί διάδοχοι του Ζαλούζνι αρνήθηκαν την πρόταση να αναλάβουν τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο ουκρανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τον Ζαλούζνι.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε εξάλλου ότι ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...