419
Αν δεν μπει απόλυτο φρένο στους αριθμούς των επισκεπτών, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη Φλωρεντία, είπε η Σεσίλιε Χόλμπεργκ | CreativeProtagon

Διευθύντρια μουσείου: «Ο τουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε πόρνη»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 19:25
Αν δεν μπει απόλυτο φρένο στους αριθμούς των επισκεπτών, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη Φλωρεντία, είπε η Σεσίλιε Χόλμπεργκ
|CreativeProtagon

Διευθύντρια μουσείου: «Ο τουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε πόρνη»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 19:25

Ο μαζικός τουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε «πόρνη», είπε η διευθύντρια ενός μουσείου της πόλης, προκαλώντας την οργή πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας.

«Από τη στιγμή που μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο για αυτήν να ξαναγίνει παρθένα» είπε στους δημοσιογράφους η Σεσίλιε Χόλμπεργκ, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, όπου στεγάζεται το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου.

«Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μην τη συντρίβει ο τουρισμός» πρόσθεσε η γερμανίδα ιστορικός, παραπονούμενη για την έλλειψη κανονικών καταστημάτων στους δρόμους, που είναι πλέον γεμάτοι με αναμνηστικά.

«Είναι ήδη πολύ αργά» τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, προειδοποιώντας ότι αν δεν μπει «απόλυτο» φρένο στους αριθμούς των επισκεπτών «δεν υπάρχει καμία ελπίδα».

Η γκαλερί εξέδωσε αργότερα μια δήλωση, σύμφωνα με τον Guardian, με την οποία η Χόλμπεργκ ζήτησε συγγνώμη «για τη χρήση λάθος λέξεων» για «μια πόλη που αγαπώ».

«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να γίνει υπόδειγμα για όλη την Ιταλία, ενός ολοένα και πιο συνειδητοποιημένου τουρισμού και όχι ενός τουρισμού που απλώς τρέχει» εξήγησε.

Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο είπε ότι τα λόγια της ήταν «πολύ προσβλητικά» για τη Φλωρεντία και ολόκληρη την Ιταλία και απείλησε να αναλάβει δράση, λέγοντας ότι θα «αξιολογήσει όλες τις κατάλληλες αντιδράσεις» βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους Ιταλούς σε κορυφαίους πολιτιστικούς ρόλους, καθώς και περισσότερους ανθρώπους που συμπαθούν τις δεξιές απόψεις της.

Πέρυσι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση που υποχρεώνει τους διευθυντές όπερας να εγκαταλείψουν τη θέση τους όταν συμπληρώνουν τα 70 έτη, ένα μέτρο που θεωρείται ευρέως ως τρόπος απομάκρυνσης συγκεκριμένων μη Ιταλών.

Η αντιδήμαρχος της Φλωρεντίας Αλέσια Μπετίνι επέκρινε επίσης τη Χόλμπεργκ, λέγοντας ότι αν η πόλη είναι πόρνη, «είναι τότε οι Φλωρεντινοί παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες μιας πόρνης;» Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, γερουσιαστής της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι η Χόλμπεργκ «θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί».

Η διευθύντρια της γκαλερί είναι η τελευταία μιας σειράς αξιωματούχων στην Ιταλία που εξέφρασαν ανησυχία για τον αντίκτυπο του ανεξέλεγκτου τουρισμού, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Φλωρεντία –όπου το ιστορικό κέντρο είναι πλημμυρισμένο για μεγάλο μέρος του έτους– και η Βενετία.

Αφού ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χάσει το πολύτιμο καθεστώς σημείου παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η Βενετία ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδιά της να δοκιμάσει ένα πρόγραμμα έκδοσης εισιτηρίων, για τον έλεγχο και τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...