950
Τοιχογραφία του Κλοπ στο Λίβερπουλ. Ο γερμανός τεχνικός έχει αγαπηθεί όσο λίγοι στο Νησί | REUTERS/Carl Recine

Ο «αριστερός εξτρέμ» Γιούργκεν Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 30 Ιανουαρίου 2024, 13:15
Τοιχογραφία του Κλοπ στο Λίβερπουλ. Ο γερμανός τεχνικός έχει αγαπηθεί όσο λίγοι στο Νησί
|REUTERS/Carl Recine

Ο «αριστερός εξτρέμ» Γιούργκεν Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 30 Ιανουαρίου 2024, 13:15

Η απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ να αποχωρήσει (προσωρινά) από το αθλητικό προσκήνιο στο τέλος της σεζόν στενοχώρησε πολύ κόσμο. Τη Λίβερπουλ, πρώτα απ’ όλα. Την Πρέμιερ Λιγκ – ακόμη και τους ανταγωνιστές του, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Πεπ Γκουαρντιόλα. Τους απανταχού «φαν» του ποδοσφαίρου. Τα media, που θα στερηθούν τις απολαυστικές συνεντεύξεις του και τις ατάκες -«φωτιά» που βγάζουν τίτλους. Αλλά και όσους τον εκτιμούν για την έντονη προσωπικότητα, τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα, τη σκέψη και το θάρρος της γνώμης του.

Ο 56χρονος Γερμανός, ένας από τους κορυφαίους προπονητές του καιρού μας, είναι εδώ και χρόνια μια από τις πιο ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες φωνές των σπορ. Σπάνια εξαίρεση στον βολικό κανόνα της σιωπής, που ισχύει για τις διασημότητες των γηπέδων -κυρίως του ποδοσφαίρου-, δεν διστάζει να μιλήσει για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, να μοιραστεί την κοσμοθεωρία του και να εκτεθεί στη δημόσια κριτική.

Εκτός από μετρ της τακτικής, είναι ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους προπονητές του παγκόσμιου φούτμπολ, όπως υπογραμμίζει το POLITICO. «Αριστερός εξτρέμ» – έτσι αυτοπροσδιορίζεται. Το 2017, μιλώντας στον γερμανό δημοσιογράφο Ράφαελ Χόνιγκσταϊν, ο οποίος έγραψε βιβλίο για την προπονητική του καριέρα, είχε πει: «Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση. Ποτέ δεν θα ψηφίσω ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκε να μειώσει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι αυτή: Εάν εγώ πηγαίνω καλά, θέλω και άλλοι να πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω έναν δεξιό».

Σε podcast συνέντευξή του το 2021 ο Κλoπ επέκρινε τους λαϊκιστές πολιτικούς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβητώντας την ικανότητά τους να παίρνουν αποφάσεις. «Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ κακό σημάδι για ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί αφήνουμε ανθρώπους όπως ο Φάρατζ και ο Τζόνσον να μας οδηγούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση;» αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα, το οποίο θα αναδεικνύει αυτούς που είναι σε θέση να λύσουν όλα μας τα προβλήματα, και όχι εκείνους με το πιο αστείο ή το πιο περίεργο κούρεμα, ή οτιδήποτε άλλο».

Το 2019, παραμονές του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε μιλήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Ποιος δεν ανησυχεί; Ποιος υγιής νους δεν ανησυχεί γι’ αυτά που συμβαίνουν; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι εκείνοι που προέρχονται από την ακροδεξιά, μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Δυστυχώς, οι πιο ικανοί άνθρωποι δεν είναι στην πολιτική, επειδή δεν τους πληρώνουμε όπως θα έπρεπε. Οι πιο ικανοί άνθρωποι είναι στις επιχειρήσεις».

O Κλοπ μετακόμισε στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2015, οκτώ μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, όπως σημειώνει το POLITICO. Παρακολούθησε το ντιμπέιτ από κοντά. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στον Guardian ζήτησε νέο δημοψήφισμα για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ: «Ας ψηφίσουμε ξανά με τις σωστές πληροφορίες – όχι με εκείνες της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Είναι προφανές, πλέον, ότι δεν είχαν δίκιο οι περισσότεροι. Το Brexit δεν βγάζει κανένα, απολύτως, νόημα».

Τον Οκτώβριο του 2021 «τα έβαλε» με τους αρνητές των εμβολίων κατά της Covid-19: «Είναι σαν να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν εμβολιάζομαι μόνο για να προστατεύσω τον εαυτό μου, αλλά και τους ανθρώπους γύρω μου. Δεν κατανοώ γιατί αυτό είναι περιορισμός της ελευθερίας. Αν είναι, τότε το να μην επιτρέπεται να οδηγείς μεθυσμένος είναι, επίσης, περιορισμός της ελευθερίας».

Το 2022, δυο εβδομάδες πριν από τη «σέντρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, δεν δίστασε να κακοκαρδίσει τη FIFA. Σε συνέντευξη Τύπου κατέκρινε την απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Αρχής να αναθέσει τη διοργάνωση στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου: «Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι εκεί – δεν είναι όλα άσχημα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνέβη αυτό (η ανάθεση) δεν ήταν σωστός. Η διαδικασία δεν ήταν δίκαιη και πολλοί άνθρωποι πήραν χρήματα για λάθος λόγους». Οπως θυμάται το POLITICO ο Κλοπ είχε ασκήσει έντονη κριτική και στους εκπροσώπους των media, αδιαφορώντας για το αν θα έχανε τη συμπάθειά τους: «Είστε όλοι δημοσιογράφοι. Οφείλατε να στείλετε το μήνυμά σας, όμως δεν γράψατε τα πιο αιχμηρά σας άρθρα για αυτές τις καταστάσεις, που ήταν ξεκάθαρες».

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, αμέσως μετά τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Τσέλσι στον τελικό του Λιγκ Καπ, είχε ξεσπαθώσει εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία: «Είμαι 54 ετών, σχεδόν 55, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας ενήλικας βάζει ολόκληρο τον κόσμο σε μια τέτοια περιπέτεια, ιδίως τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Γνωρίζω πολλούς Ουκρανούς, όπως και Ρώσους. Προφανώς δεν φταίνε εκείνοι. Πρόκειται για τον πόλεμο ενός πολύ κακού ανθρώπου. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, όπως σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Είμαι διαρκώς στο τηλέφωνο. Πρώην παίκτες μου, πιθανότατα είναι στον πόλεμο τώρα».

Ο τρόπος ζωής του είναι συνεπής με τις πεποιθήσεις του. Κάποτε η Mirror είχε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος που έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια από το ποδόσφαιρο, να κυκλοφορεί με ένα Opel Insigna των 18.000 ευρώ. Ο αστικός μύθος αναφέρει πως, όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ τον είχε προσεγγίσει για να του προτείνει συνεργασία με την Μπάγερν Μονάχου, ο Κλοπ δεν τον άφησε να πει πολλά. «Να και κάτι που δεν μπορούν να αγοράσουν με τα λεφτά τους», είχε πει αργότερα σε δικούς του ανθρώπους.

Οι αντιλήψεις του ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ταίριαξε τόσο πολύ με τη Λίβερπουλ, έναν σύλλογο που έχει τις ρίζες του στην εργατική τάξη της Αγγλίας. Οπως έγραψε το liverpool echo, «αυτή η πόλη υπήρξε προπύργιο των συνδικάτων και του αντι-τρομοκρατικού κινήματος που κορυφώθηκε στα χρόνια της Θάτσερ. Και η ομάδα, με τη σύγχρονη μορφή της, δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι, έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις. Που πίστευε ότι ο σοσιαλισμός μπορούσε να βρει εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο επειδή δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά τρόπος ζωής». Το ίδιο πιστεύει και ο Κλοπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...