983
O Πρωθυπουργός στο στούντιο του ΣΚΑΪ 100,3 ενώ μιλά στον Παύλο Τσίμα | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως €10.000 η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 11:19
O Πρωθυπουργός στο στούντιο του ΣΚΑΪ 100,3 ενώ μιλά στον Παύλο Τσίμα
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως €10.000 η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 11:19

Αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, έως και τις 10.000 ευρώ, για τις ζημιές που υπέστησαν στον εξοπλισμό τους από τις τελευταίες θεομηνίες, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.

«Είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ένα ακόμα αίτημα. Ηδη οι πληγέντες αγρότες έχουν πάρει πρώτη βοήθεια 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης.

»Ζήτησα από τα αρμόδια υπουργεία να περάσουν σε αύξηση αυτής της αρωγής, ώστε τα 2.000 για τον εξοπλισμό να αυξηθούν από 5,000  έως 10.000 ευρώ, να πάρουν νωρίτερα δηλαδή το ποσό για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση» του εξοπλισμού τους που υπέστη ζημιές, προκειμένου να μπορέσουν να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν και οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε εξάλλου ότι ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται στην καθυστέρηση της τροπολογίας σχετικά με το ρεύμα – τροπολογία που κατατέθηκε τελικά τη Δευτέρα και αφού οι αγρότες κατέβηκαν στα μπλόκα από τον υπουργό Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη.

Βάσει της τροπολογίας οι αγρότες θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, με συνέχιση της παροχής, και στη συνέχεια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Εχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη Θεσσαλία που υπέστη μία πρωτοφανή καταστροφή, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης και αφού σημείωσε ότι το ζήτημα το απασχολεί προσωπικά, εξέφρασε την πίστη ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε με τους αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «η στήριξη εισοδήματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και η δέσμευση μου είναι να φτάσει τα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας».

Υποστήριξε ότι μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας θα γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ εισοδήματος και ακρίβειας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ευημερεί και μια άλλη που τα βγάζει δύσκολα πέρα «και εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

«Η κυβέρνηση κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες στο παρελθόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε θύματα των εμπόρων που πουλάνε ελληνικά προϊόντα με ξένες πρώτες ύλες.

«Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και κάποιοι εδώ βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Προειδοποίησε ότι θα είναι «πάρα πολύ σκληρή η απάντηση του κράτους» και παρέπεμψε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Τα ελληνοτουρκικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστούν η υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες.

Επίσης είπε πως πρόθεσή του είναι τον Μάιο να επισκεφτεί την Αγκυρα ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην προσέγγιση. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτή είναι και η προϋπόθεση να συζητάμε, είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είναι μια η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Δημοσιονομικός χώρος για μία μοίρα F- 35 σε πρώτη φάση

Σκοπός είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυναμεων, να εξασφαλίσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό αν όχι ποσοτικό απέναντι στην Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την συμφωνία για τα F – 35.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μία μοίρα F- 35 σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της 10ετίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός από τη στιγμή που ανατάξαμε τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγική βιομηχανία, να μην διεκδικήσουμε σε επόμενα προγράμματα τη δυνατότητα συμπαραγωγής.

Αναφερόμενος στην επιστολή Μπλίνκεν, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Παράνομη πράξη οι καταλήψεις στα ΑΕΙ

Για τα Πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε είναι προτεραιότητά του η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που –όπως υποστήριξε– είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις, λέγοντας ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή και δεν καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών. «Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αποφασίσουμε “δημοκρατικά” να πάμε να κλέψουμε το δίπλα μαγαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων.

«Το νομοσχέδιο (για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» τόνισε επίσης.

Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη της κ. Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και είπε ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος είχε δεσμευτεί ότι θα διευρύνει τη ΝΔ και θα την ξανακάνει κόμμα εξουσίας.

«Το πετύχαμε αυτό δυο φορές» είπε ενώ προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εισχωρήσει η αλαζονεία στο κόμμα, εξαιτίας της ισχύος της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

Μαρινάκης: Τα λεφτά θα καταβληθούν άμεσα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού για τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα και θα ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα των αγροτών, που διαμαρτύρονται και για έλλειψη ρευστότητας,

«Με την πρόσθετη αρωγή στους αγρότες θα λύσουμε το θέμα της ρευστότητας», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Μαρινάκης και εν όψει και της Agrotica το Σαββατοκύριακο -με τα μπλόκα των αγροτών πάντως να πυκνώνουν- εκτίμησε πως «δεν θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν οι εθνικές οδοί».

Όπως τόνισε,  μετά και την τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια, ικανοποιούνται δύο από τα βασικά αιτήματα των αγροτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ακούει τα σοβαρά αιτήματα των αγροτών αλλά δεν θα αφήσει να θιχτούν από τις κινητοποιήσεις τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του συνόλου των πολιτών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...