245
Ο Πέκα Χααβίστο (αριστερά) και ο Αλεξάντερ Στουμπ, την Κυριακή, στο Ελσίνκι | EPA/KIMMO BRANDT

Φινλανδία: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Στουμπ στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 14:40
Ο Πέκα Χααβίστο (αριστερά) και ο Αλεξάντερ Στουμπ, την Κυριακή, στο Ελσίνκι
|EPA/KIMMO BRANDT

Φινλανδία: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Στουμπ στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 14:40

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή.

Ο κεντροδεξιός Στουμπ έλαβε το 27,2% των ψήφων έχοντας το προβάδισμα από τον φιλελεύθερο Χααβίστο, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, αλλά έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και συγκέντρωσε το 25,8% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές, όπου κυριαρχεί το θέμα της εθνικής ασφάλειας και των εντάσεων με τη Ρωσία.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου καθώς κανένας υποψήφιος δεν έλαβε περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 74,9%.

Οι δύο πρώτοι έβγαλαν εκτός δεύτερου γύρου τον ακροδεξιό λαϊκιστή υποψήφιο, Γιούσι Χάλα-άχο, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν πιθανότητες για τη δεύτερη θέση. Τελικά πήρε το 19% των ψήφων.

Ο Στουμπ ήταν πρωθυπουργός το 2014-2015 και δήλωσε στον Guardian ότι επέστρεψε στην πολιτική σκηνή λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. «Ημουν στην κυβέρνηση επί οκτώ χρόνια, κατέχοντας όλα τα σημαντικά χαρτοφυλάκια. Το 2016 ένιωσα ότι είχα κάνει όλα όσα μπορούσα για την χώρα» και ότι είχε έρθει ο καιρός για να αποσυρθεί από την πολιτική. Ομως, αυτό άλλαξε μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, είπε.

Μετά την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Στουμπ είπε ότι ήρθε μία νέα εποχή για την εξωτερική πολιτική της χώρας και θεώρησε ότι μπορεί να συνεισφέρει σε αυτήν για αυτό και έθεσε υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...