539
Φωτογραφία από παλαιότερη χιονόπτωση στον Διόνυσο που αναμένεται και πάλι να ντυθεί στα λευκά | INTIMEnews

Νέο έκτακτο ΕΜΥ: Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 12:27
Φωτογραφία από παλαιότερη χιονόπτωση στον Διόνυσο που αναμένεται και πάλι να ντυθεί στα λευκά
|INTIMEnews

Νέο έκτακτο ΕΜΥ: Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 12:27

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις, προχώρησε λόγω πυκνής χιονόπτωσης, η Τροχαία.

Εν τω μεταξύ με νέο έκτακτο δελτίο της, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ένταση των φαινομένων και στην Αττική από το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με χιονόστρωση ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ανατολικά, δυτικά και βόρεια).

Για σήμερα Δευτέρα αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο, ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, χιονοπτώσεις που θα συνοδεύονται από νέα πτώση της θερμοκρασίας, αναμένονται από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν στο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Συγκεκριμένα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασε εκ νέου, εν όψει της έντασης των χιονοπτώσεων, η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...