450
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι στην Ταϊλάνδη. | CHINA'S FOREIGN MINISTRY

ΗΠΑ και Κίνα ρίχνουν γέφυρες για διπλωματία υψηλού επιπέδου – Ενταση με την Ταϊβάν προκαλεί το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 19:30
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι στην Ταϊλάνδη.
|CHINA'S FOREIGN MINISTRY

ΗΠΑ και Κίνα ρίχνουν γέφυρες για διπλωματία υψηλού επιπέδου – Ενταση με την Ταϊβάν προκαλεί το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2024, 19:30

Δίαυλο επικοινωνίας ανοίγουν οι ΗΠΑ με την Κίνα με στόχο την αποκλιμάκωση εντάσεων, κάτι που το Πεκίνο επιδιώκει με την Ταϊπέι μετά την εκλογή του Ουίλιαμ Λάι που στηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν έναντι της Κίνας.

Η Κίνα έστειλε στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν το Σάββατο πριν από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων με στόχο τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των μεγαλύτερων υπερδυνάμεων του κόσμου, αναφέρει το Politico.

Αεροσκάφη και πλοία

Νωρίς το Σάββατο, ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έστειλε περισσότερα από 30 αεροπλάνα και έξι πλοία προς την Ταϊβάν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ταϊβάν.

Σχεδόν τα μισά από αυτά τα αεροσκάφη διέσχισαν τα Στενά της Ταϊβάν – στο σημείο που αποτελεί ανεπίσημο σύνορο μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του νησιού.

Ο στρατός της Ταϊβάν «παρακολούθησε την κατάσταση και ανέθεσε στις αρμόδιως δυνάμεις να απαντήσουν», ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της χώρας.

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι είναι αυξημένες από τότε που ο Ουίλιαμ Λάι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν στις αρχές του μήνα, με προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην απόκρουση των απειλών της Κίνας εναντίον του νησιού.

Η ατζέντα

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι στην Ταϊλάνδη για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική ανασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα έχει επιρροή στην Τεχεράνη, έχει επιρροή στο Ιράν. Και έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με ιρανούς ηγέτες που εμείς δεν μπορούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, πριν από τη συνάντηση.

Ο Γουάνγκ και ο Σάλιβαν «είχαν ειλικρινή, ουσιαστική και γόνιμη στρατηγική επικοινωνία για την εφαρμογή της συναίνεσης που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο … και στον κατάλληλο χειρισμό σημαντικών και ευαίσθητων ζητημάτων στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», ανέφερε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το France 24.

Οι δύο πλευρές θα εργαστούν για να οργανώσουν μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιδίωξη «διπλωματίας υψηλού επιπέδου».

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν «μέρος της προσπάθειας να διατηρηθούν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας και να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό στη σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Πιέσεις για τους Χούθι

Ο Τζέικ Σάλιβαν πίεσε τον Ουάνγκ Γι να ασκήσει την επιρροή της χώρας του για να βοηθήσει να σταματήσει η υποστήριξη του Ιράν προς τους Χούθι που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το Πεκίνο μάς λέει ότι θίγει το θέμα με το Ιράν αλλά εμείς βλέπουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να συνεχίζονται», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...