402
Στην πρόσοψη του κτιρίου το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης | Γρ. Τύπου Βουλής / ΦΡΟΣΩ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ

Φωταγώγηση Βουλής και Δημαρχείου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 20:55
Στην πρόσοψη του κτιρίου το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης
|Γρ. Τύπου Βουλής / ΦΡΟΣΩ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ

Φωταγώγηση Βουλής και Δημαρχείου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 20:55

Το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με το σύνθημα #WeRemember, πρόβαλε την Παρασκευή στην πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο Δήμος Αθηναίων, με τη φωταγώγηση του Δημαρχείου.

Φωταγώγηση του Δημαρχείου για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος (Dimitris Kapantais / SOOC)

Νωρίτερα, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε με επετειακή αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», ενώ αμέσως μετά την αναφορά τηρήθηκε από το Σώμα ενός λεπτού σιγή.

Με τις ενέργειες αυτές «η Βουλή των Ελλήνων αποσκοπεί στο να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, αποδίδοντας την αυτονόητη τιμή στα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και υπενθυμίζοντας την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών», όπως ανακοινώθηκε.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε όμως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης. Ως Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν αποδεδειγμένα υποκινούμενος από τη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της. Στη λέξη “Ολοκαύτωμα” αποτυπώνεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις και θάνατο.

»Την ημέρα αυτή όλη η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Οσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όσο ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ναζισμό και να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες του ολοκαυτώματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προεδρεύοντας του Σώματος, Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής την Παρασκευή.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Ελληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2004. Την επόμενη χρονιά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Αουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...