Την υλοποίηση «μεγάλου οικιστικού προγράμματος» για την κάλυψη των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προανήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίο των δηλώσεών του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ», από τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο στον αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, στο στρατόπεδο «Λοχαγού Πεζικού Εμμανουήλ Αποστολίδη», στην Ξάνθη.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον και σε πρώτη φάση θα αφορά την κατασκευή κατοικιών σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο, όπως είπε. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός «θόλου antidrone», ο οποίος θα επιτρέπει στον στρατό να επιχειρεί προστατευμένος από την απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως εξήγησε.
Ξεκινώντας από την πρώτη κυβερνητική παρέμβαση, ο Νίκος Δένδιας τόνισε αρχικά ότι «ο κύριος μοχλός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι τα εξελιγμένα οπλικά του συστήματα», αλλά «το ανθρώπινο δυναμικό τους».
«Ακριβώς λοιπόν για τον λόγο αυτό η πατρίδα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε το εξαιρετικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας να εκτελεί απερίσπαστο την υψηλή αποστολή του» προσέθεσε και ανακοίνωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση –«στο επίπεδο του Πρωθυπουργού»– για «ένα πολύ μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα, που θα καλύψει τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Το πρόγραμμα θα «τρέξει» «στο αμέσως προσεχές μέλλον» από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με τμήμα του να «αφορά και την κάλυψη αναγκών άλλων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές» εξήγησε.
«Επιλέξαμε, όμως, η πρώτη μεγάλη φάση αυτού του οικιστικού προγράμματος, δηλαδή της κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη, να ξεκινήσει από τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο και να ξεκινήσει αμέσως τώρα» συνέχισε. Στη Θράκη, συγκεκριμένα, «θα κατασκευαστούν την επόμενη διετία πάνω από 200 κατοικίες, αυξάνοντας κατά σχεδόν 40% τις διαθέσιμες κατοικίες για τα στελέχη μας, και άλλες άνω των 400 κατοικίες θα φτιαχτούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να μπορέσουν να ανακουφίσουν καταρχάς τα στελέχη και να βελτιώσουν τους όρους της ζωής τους.
»Ομως, ξαναλέω, αυτή είναι η πρώτη φάση, δεν είναι η τελική φάση. Ο σκοπός μας είναι στην “ατζέντα 2030” να επιλύσουμε συνολικά το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε σχετικά ο ΥΕΘΑ.
Πρόβλεψη δημιουργίας antidrone θόλου
Η ίδια ατζέντα περιλαμβάνει «πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones» είπε ακόμη ο κ. Δένδιας.
«Το σήμα της 20ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην οποία ως δόκιμος αξιωματικός είχα κάνει ασκήσεις πολύ-πολύ παλιά, αναγράφει “υπό σκιή”, και η απάντηση του Λεωνίδα στην απειλή των Περσών στις Θερμοπύλες νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει απολύτως σε αυτή την περίπτωση. Πρόθεσή μας είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον, να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone» κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News