1007
Ο Μπερνάρ Αρνό με τους γιους του Φρεντερίκ (αριστερά) και Αντουάν | CreativeProtagon

«Succession» α λα γαλλικά: Oι γιοι του Αρνό μπαίνουν στη μάχη της διαδοχής του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 10:08
Ο Μπερνάρ Αρνό με τους γιους του Φρεντερίκ (αριστερά) και Αντουάν
|CreativeProtagon

«Succession» α λα γαλλικά: Oι γιοι του Αρνό μπαίνουν στη μάχη της διαδοχής του

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 10:08

Σε μια κίνηση που θυμίζει την πλοκή της βραβευμένης αμερικανικής σειράς «Succession», ο Μπερνάρ Αρνό διόρισε άλλους δύο γιους του στο διοικητικό συμβούλιο της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Louis Vuitton και Dior, LVMH, οξύνοντας έτσι τη μάχη διαδοχής του στο πολυεθνικό μεγαθήριο των ειδών πολυτελείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH ανακοίνωσε την τοποθέτηση των γιων του, Αλεξάντρ και Φρεντερίκ, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπου θα βρεθούν δίπλα σε άλλα δύο από τα παιδιά του, τον Αντουάν και την Ντελφίν. Σε μια κίνηση που δείχνει εμπνευσμένη από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά –η οποία σάρωσε τις φετινές Χρυσές Σφαίρες–, ο Αρνό προετοιμάζει τα παιδιά του για τον αγώνα διαδοχής της αυτοκρατορίας του.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα πέντε παιδιά του μεγιστάνα χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά για να χαράξει το καθένα τη δική του πορεία στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που διευθύνει ο πατέρας τους, έτσι ώστε να διεκδικήσουν τη θέση του όποτε εκείνος επιλέξει να αποχωρήσει.

Είναι μια θέση με σχεδόν ασυναγώνιστη εμβέλεια, καθώς ασκεί τον έλεγχο επί των πολυτελών οίκων μόδας Louis Vuitton και Christian Dior, της μάρκας κοσμημάτων Tiffany’s, της εταιρείας σαμπάνιας Moët & Chandon και άλλων επωνύμων ειδών πολυτελείας. Η αξία της LVMH αποτιμάται σε 344 δισ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη πιο πλούσια εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη.

Ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει την πρόταση για την προσθήκη του 31χρονου Αλεξάντρ και του 29χρονου Φρεντερίκ στο ΔΣ. Θα ακολουθήσει η απαραίτητη ψηφοφορία των μετόχων, όπου η οικογένεια Αρνό διαθέτει την πλειοψηφία. Οι δύο άνδρες θα βρεθούν πλάι στη 48χρονη Ντελφίν και τον 46χρονο Αντουάν, που κατέχουν ήδη θέση στο ΔΣ της LVMH – καθιστώντας τον 25χρονο Ζαν το μόνο τέκνο του Αρνό που δεν βρίσκεται σε μια τόσο υψηλή θέση.

Αλλά είναι μάλλον θέμα χρόνου – ο Ζαν, όπως και τα αδέλφια του, κατέχει ήδη ανώτερο πόστο στην εταιρεία, ως επικεφαλής του τμήματος κατασκευής ρολογιών της Louis Vuitton. Η κίνηση του Αρνό να προσθέσει ακόμα δύο μέλη των κληρονόμων του στο ΔΣ τροφοδοτεί νέες εικασίες σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής του.

Η LVMH διευθύνεται από τον 74χρονο πατριάρχη Μπερνάρ Αρνό από το 1989, με τους γνώστες των ενδότερων της εταιρείας να υποστηρίζουν ότι θέλει να εξασφαλίσει την προστασία της κληρονομιάς του, ώστε να αποφύγει τη μοίρα του γάλλου μεγιστάνα Ζαν-Λικ Λαγκαρντέρ, του οποίου η ομώνυμη βιομηχανική αυτοκρατορία γνώρισε αναταράξεις μετά τον ξαφνικό θάνατό του το 2003.

Προς το παρόν, η LVMH και ο Αρνό δεν τοποθετούνται δημόσια στο ερώτημα ποιος θα αναλάβει τα ηνία, ενώ και τα παιδιά του κρατούν την ίδια στάση. «Η διαδοχή δεν είναι ένα θέμα που σκεφτόμαστε σήμερα» δήλωσε ο Φρεντερίκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Ολοι μας τρέφουμε απέραντο σεβασμό, θαυμασμό και αγάπη για τον πατέρα μας. Είναι θέλησή του, αλλά και δική μας, να παραμείνει επικεφαλής για όσο περισσότερο χρόνο είναι δυνατόν».

Αυτή η τακτική έχει πυροδοτήσει ένα είδος… κρεμλινολογίας στην εταιρεία, με τους μετόχους να παρατηρούν τις εσωτερικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να προβλέψουν ποιο από τα αδέλφια θα βρεθεί σε θέση pole position στην κούρσα διαδοχής. Το καταστατικό της LVMH άλλαξε το 2022 ώστε να επιτραπεί στον Μπερνάρ να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας μέχρι τα 80 του, αντί για τα 75 – κάτι που σημαίνει ότι θα ηγείται του ομίλου έως το 2029.

Στο μεταξύ, ο πατριάρχης φέρνει τα παιδιά του αντιμέτωπα το ένα με το άλλο, προσπαθώντας να βρει τον δυνητικά ισχυρότερο διάδοχό του. «Ενα ή περισσότερα από τα παιδιά μου που θα αναλάβουν μετά την αποχώρησή μου θα βασιστούν στις ικανότητες, στο ταλέντο, αλλά και στην επιθυμία τους, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για μια δια βίου δέσμευση» έχει δηλώσει.

Ο Μπερνάρ Αρνό (επάνω δεξιά) στο Ρολάν Γκαρός μαζί με τους γιους του Φρεντερίκ και Αντουάν (Jean Catuffe/Getty Images)

Ο Μπερνάρ μαζεύει τα πέντε παιδιά του για ένα μεσημεριανό γεύμα διάρκειας 90 λεπτών μία φορά τον μήνα, στη διάρκεια του οποίου τούς θέτει ερωτήσεις για διάφορα θέματα που έχει προετοιμάσει εκ των προτέρων, ανέφερε πέρυσι η Wall Street Journal. Η εφημερίδα συνέκρινε τη διαδικασία με μια «οντισιόν».

Για χρόνια, πολλές από τις εικασίες σχετικά με τη διαδοχή επικεντρώνονταν στην Ντελφίν, το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Αρνό, που είναι γνωστή για το ατσάλινο εξωτερικό παρουσιαστικό της και θεωρείται το πιο αγαπημένο από τα παιδιά του πατέρα της. Πέρυσι διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος της Christian Dior, της δεύτερης μεγαλύτερης φίρμας της LVMH μετά τη Louis Vuitton – στην οποία προηγουμένως ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια.

Η Ντελφίν και ο Αντουάν, παιδιά του πρώτου γάμου του Αρνό, λέγεται ότι προσπαθούν να εμφυσήσουν στους μικρότερους ετεροθαλείς αδελφούς τους μια αίσθηση σεμνότητας. Ο Αλεξάντρ, ο Φρεντερίκ και ο Ζαν είναι παιδιά από τον δεύτερο γάμο του Μπερνάρ με την καναδή πιανίστρια Ελέν Μερσιέ, το 1991. Και τα πέντε θεωρούνται ενεργά στην κούρσα διαδοχής του πατέρα τους – με κάποια από αυτά λίγο πιο πρόθυμα να την αναλάβουν.

Ο Αντουάν, ο οποίος ηγείται της εισηγμένης εταιρείας που κατέχει το οικογενειακό μερίδιο της LVMH, λέγεται ότι έχει μικρότερο κίνητρο να διαδεχθεί τον Μπερνάρ από ορισμένα από τα αδέλφια του. Από μικρός παρότρυνε τον πατέρα του να μην προσπαθεί να διαμορφώσει την προσωπικότητά του με βάση τον δικό του χαρακτήρα.

Ο Αλεξάντρ, από την άλλη, τρίτος σε ηλικία και επικεφαλής προϊόντων και επικοινωνίας στην Tiffany & Co, λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη όρεξη για εξουσία. Θεωρείται ο πιο χαρισματικός και καλά συνδεδεμένος από όλα τα αδέλφια. Ηταν πίσω από την πρόσφατη απόφαση της LVMH να αγοράσει τη φίρμα πολυτελών αποσκευών Rimowa.

Ο Φρεντερίκ, διευθύνων σύμβουλος της LVMH Watches, ως προσωπικότητα βρίσκεται πιο κοντά στον πατέρα του και είναι προικισμένος λόγιος και τενίστας. Γνώστες της κατάστασης θεωρούν ότι η μάχη για τη διαδοχή είναι πιθανό να δοθεί μεταξύ του Φρεντερίκ και του Αλεξάντρ – μια θεωρία που θα ενισχυθεί, από τη στιγμή που είναι έτοιμοι να πάρουν θέση στο ΔΣ της LVMH.

Θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός; Οπως έδειξε και το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Succession», η ενός ανδρός αρχή δεν αποτελεί θέσφατο σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Μια συλλογική ηγεσία, από τα πέντε αδέλφια, θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμη επιλογή, αναφέρουν αναλυτές του τραπεζικού τομέα, καθώς όλα τους έχουν ξεχωριστές αλλά συμπληρωματικές ικανότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...