775
Μία από τις πολλές στιγμές έντασης στο δικαστήριο, κατά την κατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ. Διακρίνονται επίσης η δικηγόρος του, Αλίνα Χάμπα και ο δικαστής Λούις Κάπλαν | REUTERS/Jane Rosenberg

Νέα Υόρκη: Ο δικαστής δεν χαρίστηκε στον Τραμπ στη δίκη για δυσφήμηση της Κάρολ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 11:26
Μία από τις πολλές στιγμές έντασης στο δικαστήριο, κατά την κατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ. Διακρίνονται επίσης η δικηγόρος του, Αλίνα Χάμπα και ο δικαστής Λούις Κάπλαν
|REUTERS/Jane Rosenberg

Νέα Υόρκη: Ο δικαστής δεν χαρίστηκε στον Τραμπ στη δίκη για δυσφήμηση της Κάρολ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 11:26

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αρνηθεί κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εμφάνισής του στο εδώλιο του μάρτυρα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη συγγραφέα Ελίζαμπεθ Τζιν Κάρολ.

Ομως ο δικαστής τον σταμάτησε, θυμίζοντάς του πως το γεγονός ότι «το έκανε», είχε ήδη αποδειχθεί σε προηγούμενη δίκη.

Καθισμένος στο εδώλιο, στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της Κάρολ, ο πρώην πρόεδρος ρωτήθηκε αν είχε αρνηθεί ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά, αφού εκείνη έκανε τον ισχυρισμό αυτό σε άρθρο της σε περιοδικό, που δημοσιεύθηκε το 2019.

«Αυτό είναι ακριβώς το σωστό», απάντησε ο Τραμπ. «Ναι, το έκανα. Είπε κάτι που θεωρώ ψευδή ισχυρισμό», ανέφεραν οι Times.

Ο δικαστής Λούις Κάπλαν παρενέβη, διατάσσοντας να διαγραφούν από τα πρακτικά όλα όσα ακολούθησαν τις λέξεις «ναι το έκανα» στην απάντησή του.

Ο 77χρονος Τραμπ κούνησε το κεφάλι του και κοίταξε σιωπηλά τη δικηγόρο του, Αλίνα Χάμπα, καθώς περίμενε την επόμενη ερώτηση.

Η δίκη γίνεται γιατί η Κάρολ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ την δυσφήμισε και κατέστρεψε τη φήμη της όταν αρνήθηκε τον ισχυρισμό της ότι τη βίασε στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Η Κάρολ μήνυσε επίσης τον Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση σε μια αστική υπόθεση που έφτασε στο δικαστήριο πέρυσι και αποφασίστηκε υπέρ της.

Βάσει αυτού, ο Κάπλαν έκρινε ότι «το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ κακοποίησε σεξουαλικά -και μάλιστα βίασε- την κυρία Κάρολ, έχει αποδειχθεί οριστικά» και οι ένορκοι στην παρούσα υπόθεση πρέπει να αποφασίσουν μόνο αν η Κάρολ ζημιώθηκε από τις δηλώσεις του, και αν ναι, πόσα χρήματα της οφείλει.

Οι δικηγόροι της ζητούν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η Κάρολ δεν υπέστη ζημία από τους ισχυρισμούς, ότι απολάμβανε τη δημοσιότητα και ότι οι δηλώσεις του Τραμπ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι προκάλεσαν άμεσα τις επιστολές μίσους που έλαβε και τις απειλές εναντίον της.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην περσινή δίκη, βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ήταν πρόθυμος από την αρχή να καταθέσει.

Οι δικηγόροι της Κάρολ δήλωσαν ότι οι πρόσφατες εμφανίσεις του σε άλλη δίκη εναντίον του, για αστική απάτη, στην οποία αγνόησε επανειλημμένα τις εντολές του δικαστή και αποκάλεσε την υπόθεση «κυνήγι μαγισσών», έδειξαν ότι ήλπιζε να «σπείρει το χάος» και να «δηλητηριάσει και αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, σε αυτή την υπόθεση, ο Τραμπ βρέθηκε ενώπιον ενός πολύ πιο αυστηρού ομοσπονδιακού δικαστή, σημείωσαν οι Times.

Η Ε. Τζιν Κάρολ (στη μέση) φεύγει χαμογελαστή από το δικαστήριο – REUTERS/Brendan Mcdermid

Της κατάθεσής του προηγήθηκαν μακρές διαπραγματεύσεις για το τι θα του επιτρεπόταν να πει ενώπιον των ενόρκων, οι οποίες διακόπτονταν επανειλημμένα από ξεσπάσματα του Τραμπ.

«Αυτός το έκανε, όσον αφορά αυτούς», είπε ο δικαστής, εννοώντας τους ενόρκους. «Αυτός είναι ο νόμος».

Αλλά όταν ο δικαστής ρώτησε την δικηγόρο του, Αλίνα Χάμπα, αν είχε ενημερωθεί για τα «όρια» υπό τα οποία θα του επιτρεπόταν να καταθέσει, ο Τραμπ τον διέκοψε. «Δεν συνάντησα ποτέ τη γυναίκα. Δεν ξέρω ποια είναι η γυναίκα. Δεν ήμουν στη δίκη (πέρυσι). Δεν ξέρω ποια είναι η γυναίκα», είπε.

«Κύριε Τραμπ, χαμηλώστε τη φωνή σας», είπε ο δικαστής και επανέλαβε την ερώτησή του αν η Χάμπα είχε γνωστοποιήσει στον πελάτη της «τα όρια της κατάθεσής του».

«Ναι», απάντησε η δικηγόρος στον δικαστή.

«Και θα συμμορφωθεί ο κ. Τραμπ;», την ρώτησε ο Κάπλαν.

«Δεν έχω μια γυάλινη σφαίρα…», ξεκίνησε να απαντά η δικηγόρος, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέχισε να διαμαρτύρεται, μην αφήνοντάς την να μιλήσει.

«Λυπάμαι, κύριε Τραμπ, μιλάτε δυνατά ενώ μιλάει η συνήγορός σας και αυτό δεν επιτρέπεται», είπε ο δικαστής.

Ο Κάπλαν είπε τελικά ότι η Χάμπα μπορεί να κάνει τρεις ερωτήσεις, που είχαν σκοπό να αποσπάσουν απαντήσεις με «ναι» ή «όχι».

Αυτό που ακολούθησε ήταν η πιο σύντομη και συγκρατημένη δημόσια εμφάνιση του Τραμπ, εδώ και πολύ καιρό, επισήμαναν οι Times.

Ερωτηθείς αν εμμένει στην άρνηση του ισχυρισμού της Κάρολ, στην οποία είχε προχωρήσει κατά τη διάρκεια μιας παλιότερης κατάθεσης, ο Τραμπ απάντησε: «100%, ναι».

Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης στην επόμενη ερώτηση διαγράφηκε στη συνέχεια από τα πρακτικά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν είχε επιδιώξει να δώσει εντολή σε κάποιον να βλάψει την Κάρολ, στις δηλώσεις του, απάντησε: «Οχι. Ήθελα απλώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και, για να είμαι ειλικρινής, την προεδρία».

«Ο,τι ακολουθεί το “όχι”, διαγράφεται από τα πρακτικά», είπε ο δικαστής.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, από την δικηγόρο της Κάρολ, Ρομπέρτα Κάπλαν και από την Χάμπα, σχετικά με το γιατί δεν είχε παραβρεθεί στην προηγούμενη δίκη, αλλά αυτές αποκλείστηκαν ως επί το πλείστον από τον δικαστή.

«Σας ευχαριστώ κ. Τραμπ», είπε ο δικαστής, μετά από αυτό. «Είστε ελεύθερος».

Πέντε λεπτά αφότου ανέβηκε στο εδώλιο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε στη θέση του.

Οι ένορκοι αναμένεται να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις μετά τις τελικές αγορεύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...