267
| Reuters

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 21:59
|Reuters

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 21:59

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την Πέμπτη το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Μετά την υπογραφή αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο από την πλευρά της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερούσε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ετσι, η Ουγγαρία αποτελεί πλέον το τελευταίο εμπόδιο για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη ο ούγγρος πρωθυπουργός είπε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι «στηρίζει» τη σουηδική υποψηφιότητα.

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο, που επί του παρόντος είναι κλειστό, θα συζητήσει και θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού ανοίξει, τον Φεβρουάριο. Μετά την απόφαση δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την ένταξη.

«Σημαντικό ορόσημο»

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον τούρκο πρόεδρο.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...