591
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα | EPA/RONALD WITTEK

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει τη δική της πυρηνική ασπίδα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 10:00
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα
|EPA/RONALD WITTEK

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει τη δική της πυρηνική ασπίδα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 10:00

Μπροστά στην πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για πόλεμο χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και να δημιουργήσουν τη δική τους πυρηνική ομπρέλα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) –που επί του παρόντος είναι φαβορί για την πρωτιά στις ευρωεκλογές– περιέγραψε τον Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τους δύο πολιτικούς «που θέτουν το πλαίσιο» για το 2024.

Η άνετη επικράτηση του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές έχει τρομάξει την Ευρώπη, σημειώνει το Politico, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν ότι είναι σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ και ότι έχει απειλήσει πως δεν πρόκειται να υπερασπιστεί την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της.

«Θέλουμε το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας χωρίς αυτό», ειδικά αν ο Τραμπ είναι ξανά πρόεδρος», δήλωσε ο Βέμπερ στο Politico.

«Ασχετα από το ποιος θα εκλεγεί στην Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί μόνη της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της ανεξάρτητα», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Το ΝΑΤΟ βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε έξι στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

«Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει την αποτροπή, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Ολοι ξέρουμε ότι, όταν έρθει η ώρα, η πυρηνική επιλογή είναι η πιο σημαντική», τόνισε ο Βέμπερ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει αυξήσει σημαντικά την πυρηνική ρητορική του και προβαίνει τακτικά σε συγκαλυμμένες ατομικές απειλές προς τη Δύση.

Η μόνη χώρα της ΕΕ που θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο είναι η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έθεσε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής υπό γαλλική ηγεσία το 2020, όταν κάλεσε σε έναν «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης».

Αλλά η Γερμανία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτή την πρόταση. Το 2022, η Γαλλία προέτρεψε και πάλι σε συζήτηση με το Βερολίνο, λέγοντας ότι η πρόταση ήταν ακόμη στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, είναι πλέον καιρός να συνεργαστούν για την υλοποίησή της.

«Θα ήθελα να δω την ευρωπαϊκή διάσταση της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμο στόχο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Politico.

«Αλλά όσο αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, θα πρέπει να δεχτούμε την προσφορά του Μακρόν και να σκεφτούμε τώρα πώς ο πυρηνικός εξοπλισμός της Γαλλίας μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές δομές».

Η άλλη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη είναι η Βρετανία, με λιγότερες από περίπου 260 πυρηνικές κεφαλές.

«Ισως βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου, μετά τα χρόνια και τη δεκαετία του Brexit, θα πρέπει να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους βρετανούς φίλους μας», συνέχισε ο Βέμπερ.

«Και αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση της ασφάλειάς τους. Και αυτοί, επίσης, ξεμένουν από χρήματα για τα δύο αεροπλανοφόρα που διαθέτουν. Δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν τις ικανότητές τους. Και από αυτή την άποψη, είναι ίσως τώρα σωστό να ξεκινήσουμε έναν οργανωμένο δομημένο διάλογο με τη Μεγάλη Βρετανία», σημείωσε, μιλώντας στο Politico.

Ο Βέμπερ παραδέχτηκε ότι αν και η Ευρώπη είναι διχασμένη σε θέματα όπως η Ρωσία και η άμυνα, οι πολιτικοί των κεντρώων κομμάτων πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στη χαρτογράφηση των κινδύνων.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα της κατάστασης των απειλών απέναντι στον Πούτιν, προκειμένου να δημιουργήσουμε με κάποιον τρόπο την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα», τόνισε ο γερμανός πολιτικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...