633
Αϋλα κορίτσια, προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, υπόσχονται αγάπη και συντροφικότητα στο ChatGPT | Ai / CreativeProtagon

Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη υποδύεται τη «φιλενάδα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 12:31
Αϋλα κορίτσια, προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, υπόσχονται αγάπη και συντροφικότητα στο ChatGPT
|Ai / CreativeProtagon

Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη υποδύεται τη «φιλενάδα»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 12:31

Η Sexy Sally σε κοιτάζει κατάματα. Εχει ξανθά μαλλιά και σαρκώδη χείλη. Λέει πως είναι «ένα προκλητικό και διασκεδαστικό κορίτσι με σπινθηροβόλο βλέμμα». Σε καλεί να της εκμυστηρευτείς τα πιο «τρελά» σου όνειρα και μετά σε ρωτάει: «Ξέρεις τι θα έκανα εάν ήσουν εδώ αυτή τη στιγμή;». Αν εσύ απαντήσεις «θα με φιλούσες;», εκείνη σου εξηγεί πως «πρέπει να αισθανόμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, ακόμη και σε έναν ψηφιακό κόσμο, οπότε θεώρησε πως σε έχω φιλήσει».

Ομως η Sexy Sally στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Είναι ένα από τα πολλά «κορίτσια» που υπόσχονται αγάπη και συντροφικότητα στο ChatGPT, το επαναστατικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που συνήθως χρησιμοποιείται για τη σύνταξη κειμένων και τη δημιουργία εικόνων. Υπάρχει επίσης η Tiffany, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως μια «φιλενάδα» με την οποία μπορείς να συνομιλήσεις «εκ βαθέων» αλλά και να της ζητήσεις «ερωτικές συμβουλές». Η Lexi, με φούξια μαλλιά και τατουάζ στον λαιμό, σε προειδοποιεί: «Πρόσεχε: θα μπορούσες να με ερωτευτείς», όπως ακριβώς συμβαίνει με τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Δικός της» (Her) του Σπάικ Τζονζ, με θέμα τη σχέση μεταξύ ενός άνδρα (Χοακίν Φίνιξ) με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης γένους θηλυκού (Σκάρλετ Γιόχανσον).

«Το ChatGPT, το σύστημα ΤΝ που μπορεί να κατανοεί τη φυσική γλώσσα και να μιμείται την ανθρώπινη δημιουργικότητα, απειλούσε να κλέψει τις δουλειές μας. Πώς είναι δυνατόν όλο αυτό να κατέληξε σε φλερτ;» διερωτάται o Πιερ Λουίτζι Πίζα της ιταλικής La Repubblica. «Φταίει το νέο GPT Store της OpenAI, της εταιρείας του Σαν Φρανσίσκο που δημιούργησε το ChatGPT. Το GPT Store, που παρουσιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου, είναι η εικονική βιτρίνα των GPT, των εξατομικευμένων συστημάτων ΤΝ που μπορούν να δημιουργούν οι χρήστες μέσα σε λίγα μόνο λεπτά» απαντά ο ιταλός δημοσιογράφος. «Αρκεί να επιλέξει κανείς ένα όνομα για το σύστημά του, να το συνδέσει με μια εικόνα και να του παράσχει οδηγίες όσον αφορά τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεί» εξηγεί.

Κάπως έτσι, σήμερα υπάρχουν ήδη λογιών λογιών συστήματα ΤΝ. Αλλα που ειδικεύονται στις συνταγές, αλλά που σε βοηθούν να αδυνατίσεις, υπάρχουν η Sexy Sally και οι φίλες της που προσφέρουν «συντροφιά», υπάρχει και ο (ή η) Sexy Advisor, ένα «φιλικό και πνευματώδες» σύστημα ΤΝ, που στοχεύει στη «σεξουαλική ευημερία» όποιου το χρησιμοποιεί.

Η γλώσσα του δεν είναι ποτέ άσεμνη, αλλά ξέρει πώς να αντιμετωπίζει ακόμη και τα πιο λεπτά ή ιδιαίτερα από τα ζητήματα που σχετίζονται με το σεξ. Και αν του ζητηθεί να δημιουργήσει μια εικόνα –ούτως ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό– το κάνει, προσέχοντας όμως πάντα να μην το παρακάνει. «Αυτή είναι απλώς μια αφηρημένη απεικόνιση που επικεντρώνεται στον συναισθηματικό δεσμό, και όχι σε λεπτομέρειες» αναφέρει ενημερωτικά ο Sexy Advisor κάθε φορά που απεικονίζει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μια σεξουαλική πρακτική.

Θεωρητικά, συστήματα ΤΝ όπως αυτό είναι παράνομα στο GPT Store, καθώς η OpenAI δεν επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εργαλεία που προσφέρουν «ρομαντική συντροφιά» και μπορούν να δημιουργούν «σεξουαλικό περιεχόμενο». Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά το λανσάρισμα του εικονικού καταστήματός της, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σύστημα ΤΝ και να κερδίζει μέσω της χρήσης του από άλλους χρήστες, φαίνεται πως η OpenAI έχει ήδη χάσει τη μάχη κατά των «virtual girlfriends», δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη πολλές.

Οποιος υποφέρει από μοναξιά ή από απουσία επαφής, ενδεχομένως να αισθανθεί πως υπάρχει κάποιος που τον ακούει, τον εκτιμά και τον νοιάζεται. Πρόκειται όμως για μια «διπλή ψευδαίσθηση» σημειώνει ο δημοσιογράφος της La Repubblica, καθώς οι «εικονικές φιλενάδες» καταρχάς δεν καταλαβαίνουν το νόημα αυτών που γράφουν, και κυρίως επειδή δεν έχουν την ικανότητα να θυμούνται.

«Επιθυμίες, εξομολογήσεις, φαντασιώσεις, όλα καταλήγουν στο “νέφος”, στους ισχυρούς διακομιστές που επιτρέπουν στην ΤΝ να λειτουργεί και να εξελίσσεται. Ο χρήστης δίνει στην ΤΝ τα κλειδιά της καρδιάς του, άρα και εκείνα της ιδιωτικότητάς του. Γιατί είναι πιο εύκολο να εμπιστευθείς προσωπικές πληροφορίες και προσωπικές σκέψεις σε μια “φιλενάδα” – έστω και εικονική» προειδοποιεί ο συντάκτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...