Ερευνητική ομάδα αποκάλυψε τα γενετικά μυστικά του καφέ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία νέων ποικιλιών.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι ερευνητές συνέθεσαν τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα γενετικό χάρτη του φυτού Arabica, από το οποίο προέρχεται η δημοφιλέστερη ποικιλία καφέ στον κόσμο.
Οι νέες γνώσεις για τη γενετική σύνθεση του φυτού θα βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών, που θα είναι πιο ανθεκτικές στις νέες κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και πιο γευστικές.
«Εχουμε δημιουργήσει έναν νέο χάρτη αλληλουχίας του καφέ Arabica. Αυτό το εργαλείο μπορεί να μας προσφέρει τρόπους για να παρέχουμε στους καλλιεργητές καφέ καλύτερα φυτά, που θα είναι πιο ελκυστικά στους καταναλωτές και θα αντιδρούν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες» λέει ο δρ Μικέλε Μοργκάντε από το Πανεπιστήμιο του Ούντινε.
Η ποικιλία Arabica προέρχεται από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας. Η μελέτη χρησιμοποίησε την πιο πρόσφατη τεχνολογία προσδιορισμού αλληλουχίας DNA για να εξετάσει τη γενετική σύνθεση του φυτού του καφέ Arabica με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.
Η γνώση αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα γονίδια που είναι σημαντικά για την παραγωγή καφέ, όπως η χαρακτηριστική, γλυκιά και απαλή γεύση του καφέ.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους καλλιεργητές καφέ να αναπτύξουν νέες ποικιλίες, με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα, καθώς και άλλες, ικανές να αντιμετωπίζουν επιτυχημένα δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις αλλάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργούνται τα φυτά του καφέ, οδηγώντας σε μειωμένες αποδόσεις και σε αυξημένη προσβολή τους από παράσιτα και ασθένειες.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η κατανόηση της γενετικής ποικιλομορφίας του καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μελλοντική ανάπτυξη αυτού του οικονομικά σημαντικού και πολύ αγαπητού είδους καλλιέργειας» υποστηρίζει ο δε Ααρον Ντέιβις, από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Kew της Βρετανίας.
Ο Τζέρεμι Τορτζ, συνιδρυτής της εταιρείας καβουρδίσματος καφέ Union Hand-roasted Coffee, με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι πολλά από όσα που γευόμαστε και απολαμβάνουμε στον καφέ είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιεργητών, τους οποίους πλέον η επιστήμη θα βοηθήσει ώστε να αναπτύξουν φυτά κατάλληλα για την παραγωγή καλού καφέ σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Οι ποικιλίες και τα προβλήματα
Οι κόκκοι Arabica θεωρείται ότι έχουν ανώτερη γεύση. Καλλιεργούνται στα βουνά και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Η Arabica έχει περιορισμένη αντοχή στην κλιματική αλλαγή. Οι αγρότες βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και των ακανόνιστων βροχοπτώσεων.
Απειλές για την παραγωγή καφέ αποτελούν οι διακυμάνσεις των τιμών, τα παράσιτα και οι ασθένειες, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η συντριπτική πλειονότητα του άγριου καφέ φυτρώνει στα απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στο νησί της Μαδαγασκάρης. Εκτός από την Αφρική, άγριος καφές βρίσκεται και σε άλλα τροπικά κλίματα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και της Αυστραλίας.
Περισσότερα από 100 είδη δέντρων καφέ αναπτύσσονται, φυσικά, στα δάση, αλλά μόνο μια χούφτα από αυτά χρησιμοποιούνται για κατανάλωση. Η παγκόσμια βιομηχανία καφέ κυριαρχείται από δύο κύριες καλλιέργειες: Arabica (Coffea Αrabica) και Robusta (Coffeea Canephora).
Ενα τρίτο είδος, η Liberica (Coffea Liberica), καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο αλλά σπανίως χρησιμοποιείται για ροφήματα καφέ. Εχει δυνατή και πικρή γεύση αλλά αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News