Τον φακό τους σε έναν πολιτικό ο οποίος θέλει να διεκδικήσει τη ρωσική προεδρία κόντρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ρώσο πρόεδρο που θεωρείται φαβορί για επανεκλογή τον προσεχή Μάρτιο, έριξαν ορισμένα Δυτικά μέσα τις τελευταίες ημέρες. Οι λονδρέζικοι Times έδωσαν αρκετές πληροφορίες για αυτόν, γράφοντας ότι κατά το παρελθόν υπήρξε βουλευτής και τώρα υποστηρίζεται από το μικρό κόμμα «Πρωτοβουλία Πολιτών». Το πρόβλημα του Μπόρις Ναντέζντιν, έγραψαν οι Βρετανοί, είναι πολύ συγκεκριμένο: χρειάζεται τουλάχιστον 100.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του, προερχόμενες από πολίτες 40 περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι απαράβατος όρος συμμετοχής του οιουδήποτε στις «αυστηρά ελεγχόμενες» προεδρικές εκλογές.
Τον 60χρονο Ναντέζντιν δεν φαίνεται να τον προβληματίζει η λαϊκή υποστήριξη στα αστικά κέντρα, καθώς οι οπαδοί του «έκαναν μεγάλες ουρές στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο για να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε αυτόν», ωστόσο η Ρωσία είναι αχανής. Δίπλα στον πολιτικό που φιλοδοξεί να κατακτήσει το Κρεμλίνο «για να κάνει ειρήνη με την Ουκρανία και με τη Δύση» στέκονται αρκετοί από τους καταδιωχθέντες, εξορισθέντες και φυλακισθέντες επικριτές του Πούτιν, όπως είναι οι σύμμαχοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και ο Νο1 εχθρός του ρώσου προέδρου, ο Κροίσος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κάτοικος Βρετανίας.
Ο ίδιος ο Ναντέζντιν έγινε ευρέως γνωστός τον περασμένο Μάιο όταν μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας εναντίον του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε δήλωσε ευθέως ότι «όλα θα πάνε καλά αν εκλέξουμε κάποιον άλλον και όχι τον Πούτιν», κάτι που «είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τα ρωσικά τηλεοπτικά δεδομένα». Με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές, ανέφερε το βρετανικό ρεπορτάζ, ωστόσο «πολλές από αυτές είναι δυσανάγνωστες». Ακολούθησε το σχόλιο των Times, βασισμένο στις εκτιμήσεις του ιστοτόπου Meduza που εδρεύει στη Λετονία: «Ακόμα και αν καταφέρει να τις συγκεντρώσει, πάντως, δεν είναι σίγουρο ότι θα του επιτραπεί να συμμετάσχει»…
Η υποψηφιότητα του Ναντέζντιν υποστηρίζεται και από τη δικηγόρο Γιεκατερίνα Ντούντσοβα, γνωστή για την αντιπολεμική θέση της, της οποίας η υποψηφιότητα για τη ρωσική προεδρία έχει απορριφθεί. Οι Βρετανοί θύμισαν ότι «περισσότεροι από 160 ρώσοι πολίτες έχουν φυλακιστεί επειδή εναντιώθηκαν στον πόλεμο, όπως ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρτζα, ένας ρωσοβρετανός που καταδικάστηκε σε 25 χρόνια μόλις επέστρεψε στη Μόσχα και επιχείρησε να ηγηθεί αντιπολεμικών διαδηλώσεων, ενώ και άλλοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές, όπως ο Αρτιόμ Καμαρντίν και η Αλεξάνδρα Σκοτισλένκο, άτομα που εισέπραξαν επταετή φυλάκιση για αντιπολεμικά ποιήματα και συνθήματα σε αυτοκόλλητα».
Το ρεπορτάζ του λονδρέζικου μέσου έκλεισε με την πληροφορία ότι η Ρωσία πρόκειται να νομοθετήσει υπέρ της κατασχέσεως των περιουσιακών στοιχείων όσων ρώσων πολιτών έχουν καταδικαστεί επειδή άσκησαν κριτική στον πόλεμο ή επειδή υποστήριξαν τις κυρώσεις των Δυτικών εις βάρος της Ρωσίας: «Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, είπε ότι ο νόμος ‘‘είναι απαραίτητος για να τιμωρηθούν όλοι οι απατεώνες που υποστηρίζουν τους ναζί [της Ουκρανίας] και συκοφαντούν τη Ρωσία, τους ρώσους στρατιώτες και του;ς ρώσους αξιωματικούς’’».
Πεσκόφ: «Ποιος Ναντέζντιν;»
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι, κατόπιν οχλήσεων Δυτικών ρεπόρτερ, υπήρξε κάποια αντίδραση του Κρεμλίνου όσον αφορά την υποψηφιότητα του Ναντέζντιν. Το συμπέρασμα είναι ότι Ναντέζντιν «δεν θεωρείται σοβαρός αντίπαλος του προέδρου Πούτιν». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ρωτήθηκε από τους ανταποκριτές αν ο Ναντέζντιν αποτελεί πολιτική απειλή για τον Πούτιν και απάντησε ως εξής: «Καθόλου. Δεν τον βλέπουμε ως αντίπαλο. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, εφ’ όσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News