414
Κεφάτος ο Κιμ καθώς ενημερώνεται για τους πυραύλους του παρέα με την κόρη του, Τζου-άι – καρέ της 5ης Ιανουαρίου | KCNA via REUTERS

Ο Κιμ προετοιμάζεται για πόλεμο, λένε δύο αμερικανοί αναλυτές

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 12:01
Κεφάτος ο Κιμ καθώς ενημερώνεται για τους πυραύλους του παρέα με την κόρη του, Τζου-άι – καρέ της 5ης Ιανουαρίου
|KCNA via REUTERS

Ο Κιμ προετοιμάζεται για πόλεμο, λένε δύο αμερικανοί αναλυτές

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 12:01

«Πιστεύουμε ότι, όπως ο παππούς του, o Κιμ Ιλ-σουνγκ, το 1950, έτσι και τώρα ο Κιμ Γιόνγκ-ουν έλαβε τη στρατηγική απόφαση να κάνει πόλεμο» – αυτό είναι το συμπέρασμα δύο Αμερικανών, ειδικών σε θέματα Βόρειας Κορέας, που δημοσιοποιήθηκε μέσω της εξειδικευμένης στα ζητήματα της Κορεατικής Χερσονήσου ιστοσελίδας «38 North».

Οι δύο τόσο κατηγορηματικώς αποφανθέντες, ο Ρόμπερτ Καρλίν και ο Ζίγκφριντ Χέκερ, δεν είναι τυχαίοι: ο πρώτος εργάστηκε μισό αιώνα για λογαριασμό της CIA ως αναλυτής πληροφοριών που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο δεύτερος είναι ειδικός στα πυρηνικά και γνώστης της προόδου του σχετικού βορειοκορεατικού προγράμματος. Οι δυο Αμερικανοί φρονούν ότι ο Κιμ της σήμερον κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες του προτού εξαπολύσει έναν αιφνιδιαστικό πόλεμο.

Η Corriere della Sera ασχολήθηκε με το θέμα δημοσιεύοντας ανταπόκριση του συντάκτη της στο Πεκίνο. Ο Γκουίντο Σαντεβέκι έδωσε έναν περιεκτικό κατάλογο των τελευταίων κινήσεων του δικτάτορα της Πιονγκγιάνγκ, ενδεικτικό των στοχεύσεών του.

«Στις 5 Ιανουαρίου ο βορειοκορεατικός στρατός έριξε 200 βολές μεγάλου διαμετρήματος στη θάλασσα, δίπλα σε νησιά της Νότιας Κορέας. Στις 14 Ιανουαρίου προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με υπερηχητική κεφαλή, ικανό να πλήξει αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και στο νησί Γκουάμ. Στις 19 Ιανουαρίου η προπαγάνδα του καθεστώτος ανακοίνωσε την επιτυχία μιας ‘‘σημαντικής δοκιμής’’ με ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone που ονομάζεται ‘‘Τσουνάμι’’ – η συσκευή αυτή σχεδιάστηκε για να καταστρέφει ναυτικούς στόχους και λιμάνια.

«Επίσης, στις 15 Ιανουαρίου, ο Κιμ γνωστοποίησε την απόφασή του να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, προσθέτοντας τη φράση “η Νότια Κορέα είναι ανεπανόρθωτα εχθρική, ο πρώτος εχθρός μας”. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πού το πάει ο Κιμ».

Και ο Ιταλός συνέχισε: «Εχουν υπάρξει αμέτρητες προειδοποιήσεις για τις προθέσεις της δυναστείας των Κιμ, όμως οι τωρινές διαπιστώσεις των δύο Αμερικανών είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Οι Καρλίν και Χέκερ πιστεύουν ότι ο Κιμ δεν πιστεύει πια ότι μπορεί να κάνει κάποιο συμφέρον deal με τις ΗΠΑ. Αποφάσισε, λοιπόν, ότι η μόνη λύση για να σπάσει η περικύκλωσή του θα είναι η στρατιωτική. Κάποια αιφνιδιαστική πυρηνική επίθεση κατά της Νότιας Κορέας ή των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία, πιθανολογώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιδράσουν με πυρηνικά όπλα».

Κατά τον Σαντεβέκι, το σενάριο του «38 North» στοχεύει «να πιέσει την αμερικανική διοίκηση αλλά και την Κίνα ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της υπόθεσης προτού ο Κιμ προβεί σε κάποια κίνηση απελπισίας», διατηρώντας, επίσης, υπό έλεγχο τις σχέσεις Βόρειας Κορέας και Ρωσίας. «Διότι, αν ο Κιμ επιτεθεί, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να αλλάξει τη στάση του παιχνιδιού του στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...