761
Αριστερά, η Μαριάννα Βισεμίρσκι στη φωτογραφία του Γεβγκένι Μαλολέτκα που του χάρισε βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα, στους λογαριασμούς της στα social medai κυριαρχεί η προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας | CreativeProtagon

Από «Παναγία της Μαριούπολης», λάτρισσα του Σατανά-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 11:01
Αριστερά, η Μαριάννα Βισεμίρσκι στη φωτογραφία του Γεβγκένι Μαλολέτκα που του χάρισε βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα, στους λογαριασμούς της στα social medai κυριαρχεί η προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας
|CreativeProtagon

Από «Παναγία της Μαριούπολης», λάτρισσα του Σατανά-Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2024, 11:01

Αρχικά την αποκαλούσαν «Παναγία της Μαριούπολης» τη νεαρή γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που κατάφερε να βγει ζωντανή από μαιευτήριο της πόλης όταν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σήμερα, όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι Ουκρανοί είναι σοκαρισμένοι καθώς ανακάλυψαν πως η Μαριάννα Βισεμίρσκι όχι μόνο ζει ευτυχισμένη μεταξύ Ντονέτσκ και Μόσχας, μην έχοντας ποτέ κρύψει ότι είναι «ρωσόφιλη» (γι’ αυτό είχε ήδη χαρακτηριστεί ως προδότρια), αλλά διεξάγει ανοιχτά εκστρατεία υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

«Από Παναγία μετατράπηκε σε λάτρισσα του ίδιου του Σατανά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάολο Μπρέρα της ιταλικής Repubblica σε ανταπόκρισή του από το Κίεβο, σημειώνοντας πως αυτό συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άρχισε να διαδίδεται η είδηση πως η γυναίκα που είχε καταστεί σύμβολο των ρωσικών εγκλημάτων κατά αμάχων στη Μαριούπολη είχε απαθανατιστεί να συλλέγει υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του ρώσου προέδρου, γεγονός που εξόργισε την ουκρανική κοινή γνώμη, η οποία στράφηκε μαζικά εναντίον της. «Ο Θεός να με συγχωρέσει, αλλά είναι αμαρτία που δεν τη σκότωσαν» έγραψε, ενδεικτικά, κάποιος μεταξύ χιλιάδων άλλων «μη δημοσιεύσιμων» σχολίων, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο.

Σε πιο επίσημο επίπεδο, «εάν θεωρούσατε ότι ξέρετε τα πάντα για την ανθρώπινη ποταπότητα και την αβουλία, τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος» ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN σχολιάζοντας δηλώσεις της Μαριάννα Βισεμίρσκι υπέρ της επανεκλογής του Πούτιν: «Για μένα αυτή η επιλογή είναι προφανής, δεν βρίσκω κανένα λόγο να την αλλάξω. Παρά τις κυρώσεις και όλα τα προβλήματα, η Ρωσία αναπτύσσεται δυναμικά. Προστατεύει τους πολίτες της και εργάζεται για να καταστήσει το αύριο καλύτερο από το χθες» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η νεαρή γυναίκα. «Ετσι, από μια Ουκρανή που γλίτωσε από τη σφαγή και κατέστη σύμβολό της, έρχεται η πολυτιμότερη έκφραση υποστήριξης του ρώσου προέδρου» συνοψίζει ο Πάολο Μπρέρα.

Αφού μεταφέρθηκε αρχικά στο Ντονέτσκ και μετά στη Μόσχα, η Μαριάννα Βισεμίρσκι «διορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής κοινωνικών πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Ροντίνα (Πατρίδα), κοντά στο Κρεμλίνο, όπου γυρίζει προπαγανδιστικά βίντεο για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης και παίρνει συνεντεύξεις από αιχμαλώτους μαχητές του Τάγματος Αζόφ» προσθέτουν εξοργισμένα τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο του 2022, συγκεκριμένα στις 9 του μήνα, η νεαρή γυναίκα βρισκόταν σε ένα μαιευτήριο της Μαριούπολης που, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αλλά και δημοσιογράφους του AP που ήταν παρόντες, βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο ουκρανός φωτορεπόρτερ του AP Γεβγκένι Μαλολέτκα απαθανάτισε με τη μηχανή του μια θανάσιμα τραυματισμένη μέλλουσα μητέρα πάνω σε ένα φορείο και για αυτή τη φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

«Ηταν η εικόνα του τρόμου» γράφει ο ιταλός ανταποκριτής, σημειώνοντας πως το φωτορεπορτάζ του ουκρανού φωτογράφου μαρτυρούσε πως οι Ρώσοι είχαν επιτεθεί σε μια πλήρως λειτουργική κλινική – και όχι σε ένα κλειστό νοσοκομείο που είχε καταληφθεί από ουκρανούς στρατιώτες, όπως ισχυρίστηκε η Μόσχα, προσπαθώντας να αποκρύψει ένα προφανές έγκλημα πολέμου.

Ο Μαλολέτκα φωτογράφισε επίσης τη Μαριάννα, αρχικά με τις πιτζάμες της μέσα στο μαιευτήριο και στη συνέχεια με μια κουβέρτα τυλιγμένη γύρω της και το πρόσωπό της γεμάτο πιτσιλιές από αίμα, στον βομβαρδισμένο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. «Η τρυφερότητα της επερχόμενης μητρότητας και η μανία της μάχης, η ελπίδα για το μέλλον και η φρίκη του παρόντος» γράφει ο Πάολο Μπρέρα εξηγώντας πώς η Μαριάννα κατέστη η «Παναγία της Μαριούπολης».

Η ίδια, ωστόσο, που γεννήθηκε στο Ντονέτσκ και σήμερα είναι 30 χρόνων, όταν επανήλθε στο προσκήνιο αφηγήθηκε μια εντελώς διαφορετική ιστορία στα ρωσικά μέσα, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, πως το νοσοκομείο είχε καταληφθεί από μαχητές του Τάγματος Αζόφ, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ετοιμόγεννες γυναίκες σαν ανθρώπινες ασπίδες. Αυτοί οι  ισχυρισμοί της τη μετέτρεψαν αυτομάτως σε προδότρια και εχθρό της Ουκρανίας.

Πριν από τον πόλεμο η Μαριάννα διατηρούσε ένα blog ως ντόπια στάρλετ των κομμώσεων και του μακιγιάζ, με 30.000 εγγεγραμμένους χρήστες να απολαμβάνουν τις συμβουλές της περί καλλωπισμού. Σήμερα, όμως, στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κυριαρχούν η γεωπολιτική και η προπαγάνδα» γράφει ο Πάολο Μπρέρα, υπενθυμίζοντας πως εκείνες τις ημέρες που η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούσαν τους Ρώσους για εγκλήματα στη μαρτυρική πόλη της Αζοφικής Θάλασσας, η Μόσχα υποστήριζε ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα και η ετοιμόγεννη Μαριάννα ήταν «ηθοποιός», όπως όλες οι άλλες μητέρες και γυναίκες που γεννούσαν, «κομπάρσες» σε ένα σκετς προπαγάνδας κατά του Κρεμλίνου.

Πάντως σήμερα, σύμφωνα με τον ουκρανικό ιστότοπο Myrotvorets, που δημοσιεύει και επικαιροποιεί μια λίστα με τα ονόματα των «εχθρών της Ουκρανίας», η «προδότρια της πατρίδας» Μαριάννα Βισεμίρσκι «είναι συνεργός ρώσων εγκληματιών πολέμου και συμμετέχει σε ειδικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών της επιθετικής και τρομοκρατικής Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συμμετέχει επίσης σε ανακρίσεις ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...