401
Ενα από τα δύο κολομβιανά υποβρύχια μεταφοράς ναρκωτικών στο λιμάνι Εσμεράλντας του Ισημερινού | EPA

Yποβρύχια κολομβιανών ναρκεμπόρων πιάστηκαν στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 19:33
Ενα από τα δύο κολομβιανά υποβρύχια μεταφοράς ναρκωτικών στο λιμάνι Εσμεράλντας του Ισημερινού
|EPA

Yποβρύχια κολομβιανών ναρκεμπόρων πιάστηκαν στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 19:33

Οι εποχές τις οποίες κάποτε ύμνησε ο Τσιτσάνης με «το καράβι από την Περσία που πιάστηκε στην Κορινθία» γεμάτο χασίσι, φαντάζουν γραφικές. Διότι τα μέσα διακίνησης που διαθέτουν πλέον οι ναρκέμποροι είναι ασύγκριτα πιο ευέλικτα. Και αν είναι τα κατορθώματά τους να μεταφερθούν στο πεντάγραμμο, δεν αρκούν πια το μπουζούκι και τα 9/8 αλλά απαιτούνται… συμφωνική ορχήστρα και πλήθος λυρικών καλλιτεχνών. Η είδηση έρχεται, φυσικά, από την Κολομβία.

Εκεί το ντόπιο Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να διακόψει το «αγώι» ενός… υποβρυχίου μήκους 15 μέτρων που μετέφερε 800 κιλά κοκαΐνης, να συλλάβει το τριμελές πλήρωμά του και να κατασχέσει το εμπόρευμα. Το συγκεκριμένο «narco-sub» είναι το πρώτο που εντοπίστηκε εφέτος στα ύδατα της Κολομβίας. Η εκτίμηση των κολομβιανών Αρχών είναι ότι το φορτίο αξίζει 27 εκατ. δολάρια και ότι προορισμός του υποβρυχίου ήταν οι ακτές των ΗΠΑ, πιθανώς και της Ευρώπης.

Η αναχαίτιση της πορείας του υποβρυχίου έγινε την περασμένη Κυριακή στον Ειρηνικό Ωκεανό (πλησιέστερη πόλη-έδρα των narcos είναι η Κάλι). Το φορτίο ήταν συσκευασμένη κοκαΐνη σε πακέτα που έφεραν το σύμβολο του σκορπιού και τις ενδείξεις «Winnie» και «Carnal». Τόσο το σκάφος όσο και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην πόλη Μπουεναβεντούρα, ένα κολομβιανό λιμάνι. Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές.

Και δεύτερο υποβρύχιο

Σύμφωνα με διεθνείς δημοσιογραφικές πηγές, ένα άλλο καταδυόμενο σκάφος τύπου «narco-sub» πιάστηκε στον Ισημερινό το περασμένο Σάββατο. Εκείνο μετέφερε 3,5 τόνους κοκαΐνης και είχε επίσης τρεις Κολομβιανούς πλήρωμα. Το εντόπισε το Πολεμικό Ναυτικό του Ισημερινού στα θαλάσσια σύνορα Ισημερινού-Κολομβίας και το οδήγησε στο λιμάνι Εσμεράλντας.

Τα «narco-subς» δεν είναι κάτι καινούργιο, πάντως. Είναι μάλλον αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών, καθώς ενδέχεται να περάσουν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα και μετά το πέρας της παράδοσης να καταστραφούν. Συχνά είναι ιδιοκατασκευές, φτιαγμένα από υαλοβάμβακα και κόντρα πλακέ, κάτι που συνεπάγεται εξαιρετικούς κινδύνους για τους επιβαίνοντες «στρατιώτες» των narcos. Η Κολομβία, ως γνωστόν, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως.

Το 2023 το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας αναχαίτισε 30 τόνους ναρκωτικών και περισσότερους από πέντε τόνους μαριχουάνας. Τον Μάιο του περασμένου έτους το μεγαλύτερο «narco-sub» που έχει καταγραφεί ποτέ αναχαιτίστηκε με τρεις τόνους κοκαΐνης στο αμπάρι του. Ηταν  σκάφος, σύμφωνα με τον συνεργάτη του BBC στις ΗΠΑ, CBS News. Είχε μήκος περίπου 30 μέτρα!

Πάντως, η διπλή κατάσχεση των «narco-subs» μέσα σε ένα 24ωρο δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Αν κάτι δεν άλλαξε από την εποχή του «Βαποριού απ’ την Περσία» είναι η διαχρονική σταθερά της κατάδοσης στον υπόκοσμο: δηλαδή η δουλειά μάλλον «ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...