Μία ακόμη απάτη με θύματα ανυποψίαστους σπουδαστές αποκαλυψε εισαγγελική έρευνα στη Θεσσαλονίκη για διαφημιζόμενο εργαστήρι ελευθέρων σπουδών που όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποιούσε ως έδρα διεύθυνση που αντιστοιχεί σε οίκους ανοχής!
Για να γίνονται μάλιστα ακόμη πιο πειστικοί, οι υπεύθυνοι της εταιρείας του κέντρου σπουδών έφθαναν στο σημείο να χρησιμοποιούν ακόμη και προσωπικά δεδομένα καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι υποτίθεται πως μετείχαν στα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών.
Ετσι υπό τον μανδύα εκπαιδευτικού φορέα και δηλώνοντας ως έδρα διεύθυνση όπου στην πραγματικότητα λειτουργούν οίκοι ανοχής, οι εν λόγω επιτήδειοι ίδρυσαν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), προσελκύοντας και εξαπατώντας δεκάδες σπουδαστές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2022, αποτελώντας τη διάδοχη κατάσταση Σωματείου με έδρα την Καβάλα, το οποίο είχε βρεθεί κατά το παρελθόν στο επίκεντρο έρευνας των διωκτικών αρχών, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας.
Οπως διαπιστώθηκε, προκειμένου να προσελκύουν πελάτες, οι υπεύθυνοι του Σωματείου χρησιμοποιούσαν παρανόμως εκπαιδευτικούς όρους (όπως ακαδημαϊκό έτος, φοιτητές κ.ά.) για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός αναβαθμισμένου φορέα, διαφημίζοντας προγράμματα σπουδών στο πλαίσιο συνεργασίας με Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας- χωρίς να υπάρχει σχετική σύμβαση- και χορηγώντας μέχρι και βεβαιώσεις παρακολούθησης, χωρίς φυσικά την άδεια του υπουργείου Παιδείας.
Για την υπόθεση αυτή έχει ήδη παραπεμφθεί να δικαστεί στο αρμόδιο Δικαστήριο 59χρονη η οποία «όλως τυχαίως» τυγχάνει να είναι διαχειρίστρια και νομική εκπρόσωπος της υπό έρευνα ΑΜΚΕ (με ταμία έναν 67χρονο και πρόεδρο μια 56χρονη).
Ομοίως και στη διάδοχη μορφή του, ως δήθεν εργαστήρι σπουδών με παρουσία σε διάφορες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, ο υποτιθέμενος εκπαιδευτικός φορέας δρούσε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, κατά παράβαση των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και αφορούν τον τίτλο τους, την αδειοδότησή τους, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, το διδακτικό προσωπικό τους κ.ά..
Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε η ΑΜΚΕ φέρεται να χρησιμοποιούσε, προσχηματικά και εν αγνοία τους, προσωπικά δεδομένα καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι υποτίθεται πως μετέχουν στον δήθεν εκπαιδευτικό φορέα και ορίστηκαν ως μέλη της «Επιστημονικής Επιτροπής Εκπαίδευσης» της εταιρείας.
Κατά τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, σκοπός τους ήταν να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News