726
Ο Μασκ με τον τρίχρονο γιό του στους ώμους, μπροστά στην επονείδιστη ναζιστική επιγραφή της εισόδου του Αουσβιτς: «Η δουλειά απελευθερώνει» | Reuters/ European Jewish Association/Yoav Dudkevitch

Ο Ελον Μασκ στο Αουσβιτς: «Υπήρξα αφελής απέναντι στον αντισημιτισμό»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 16:40
Ο Μασκ με τον τρίχρονο γιό του στους ώμους, μπροστά στην επονείδιστη ναζιστική επιγραφή της εισόδου του Αουσβιτς: «Η δουλειά απελευθερώνει»
|Reuters/ European Jewish Association/Yoav Dudkevitch

Ο Ελον Μασκ στο Αουσβιτς: «Υπήρξα αφελής απέναντι στον αντισημιτισμό»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 16:40

Από το ναζιστικό στρατόπεδο του Αουσβιτς, που επισκέφθηκε με το μικρό γιό του, ο Ελον Μασκ παραδέχθηκε ότι υπήρξε αφελής σχετικά με την έκταση του αντισημιτισμού στη Δύση, προσθέτοντας ότι τις συγκεντρώσεις υπέρ της Χαμάς στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, «δεν τις χωρούσε ο νους μου».

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter), έκανε τα σχόλια σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ενωσης (EJA) μετά από μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Ο επιχειρηματίας έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπος με ισχυρισμούς ότι απέτυχε να πατάξει τον διαδικτυακό αντισημιτισμό από τότε που αγόρασε και ανέλαβε τη διαχείριση του πρώην Twitter. Παράλληλα, έχει κατηγορηθεί ως τροφοδότης αντι-εβραϊκών θεωριών συνωμοσίας.

Το αφεντικό της Tesla ζήτησε συγγνώμη όταν φάνηκε να υποστηρίζει μια θεωρία συνωμοσίας πέρυσι. Ο Μασκ απάντησε σε ένα tweet που ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι εμπλέκονται στην υποκίνηση «μίσους εναντίον των λευκών», αποκαλώντας την ανάρτηση ως «η πραγματική αλήθεια». Αργότερα δήλωσε ότι η ανάρτηση ήταν η «χειρότερη και πιο ανόητη» που είχε γράψει ποτέ.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης συγκρουστεί επανειλημμένα με εξέχοντες ακτιβιστές του αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Συνδέσμου Κατά της Συκοφαντικής Δυσφήμισης. Ο Μασκ απείλησε να μηνύσει την ομάδα, η οποία διεξάγει εκστρατείες κατά της ρητορικής μίσους, όταν εκείνη κάλεσε σε διαφημιστικό μποϊκοτάζ του X/Twitter.

Μιλώντας από το Αουσβιτς, ο Μασκ ανέφερε ότι «έχω υπάρξει κάπως αφελής, για να είμαι ειλικρινής» σχετικά με τον αντισημιτισμό στον Δυτικό κόσμο. Υποστήριξε ότι «στους κύκλους που κινούμαι δεν βλέπω σχεδόν καμία ένδειξη αντισημιτισμού», προσθέτοντας ότι «τα δύο τρίτα των φίλων μου είναι εβραϊκής καταγωγής».

Παράλληλα είπε ότι «τις ογκώδεις συγκεντρώσεις υπέρ της Χαμάς σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελίτ των πανεπιστημιουπόλεων στις ΗΠΑ, δεν τις χωρούσε ο νους μου». Αναφερόταν σε κάποιες συγκεντρώσεις για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα, οι οποίες αμαυρώθηκαν από αντισημιτικά πλακάτ και υποστηρικτές της Χαμάς.

Οι αμερικανικές φοιτητικές ενώσεις στο Χάρβαρντ και σε άλλα πανεπιστήμια εξέδωσαν διακηρύξεις κατηγορώντας το Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι. Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την εισβολή του Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο Μασκ υποστήριξε ότι σλόγκαν όπως «από το ποτάμι στη θάλασσα», ένα σύνθημα που ακούγεται σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, «αναγκαστικά υποδηλώνουν γενοκτονία». Μιλώντας στον αμερικανό συντηρητικό σχολιαστή Μπεν Σαπίρο, ο δισεκατομμυριούχος επιτέθηκε και στους αμερικανούς φοιτητές, και στην κουλτούρα της διαφορετικότητας στη Δύση.

«Διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη [ΔΙΣ], όλα αυτά ακούγονται σαν ωραία λόγια», είπε, «αλλά αυτά που πραγματικά υπονοούν είναι η διάκριση με βάση τη φυλή – επομένως νομίζω ότι είναι θεμελιωδώς αντισημιτικά». Ο Μασκ είναι μεταξύ των εξεχόντων επικριτών του κινήματος ΔΙΣ, κρίνοντας ότι οι απόπειρες βελτίωσης της φυλετικής εκπροσώπησης που υποστηρίζει το κίνημα «εναντιώνονται στο σύστημα ανέλιξης μέσω της προσωπικής αξίας».

«Να είστε πάντα επιφυλακτικοί με κάθε όνομα που ακούγεται σαν να έχει βγει από βιβλίο του Τζορτζ Οργουελ», είπε. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο που ήταν η κατάσταση, δηλαδή στην εστίαση στην αξία. Τελικά τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου, ή ποιες είναι οι δεξιότητές σου;» Ο Μασκ δήλωσε επίσης «ενοχλημένος» από τα αντισημιτικά σχόλια «μελών της οικογένειάς μου – όχι των παιδιών μου».

Η επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου στο Αουσβιτς έρχεται την ώρα που αντιμάχεται προειδοποιήσεις από ακτιβιστές ότι το X/Twitter έχει υποκινήσει τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, αίροντας τις απαγορεύσεις σε λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν, και χαλαρώνοντας τους κανόνες ελέγχου των αναρτήσεων.

Το X/Twitter αντιμετωπίζει δυσκολίες να σταματήσει την παραπληροφόρηση εν μέσω της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Μασκ είχε συστήσει στους χρήστες να ακολουθούν δύο λογαριασμούς στην πλατφόρμα του που είχαν στο παρελθόν διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα. Αργότερα διέγραψε αυτές τις αναρτήσεις του.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επιμένει ότι είναι αφοσιωμένος στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο. Τον περασμένο Νοέμβριο, συνάντησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και επισκέφθηκε το κιμπούτς Κφαρ Αζά, τον τόπο σφαγής ισραηλινών πολιτών στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μασκ επισκέφτηκε το Αουσβιτς με τον μικρό γιο του, Χ, τη Δευτέρα και φωτογραφήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τον τρίχρονο στους ώμους του. Κατέθεσε στεφάνι και άναψε ένα κερί στο πλαίσιο επιμνημόσυνης δέησης. Ηταν ομιλητής σε διάσκεψη της EJA στην πολωνική πόλη της Κρακοβίας, κοντά στο μνημείο του στρατοπέδου, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του αντισημιτισμού, καθώς οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...