597
Ρωσικός χειμώνας χωρίς θέρμανση δεν νοείται, όμως συνέβη και αυτό τον εφετινό Ιανουάριο λόγω βλαβών στα δίκτυα | REUTERS/Maxim Shemetov

Κόντεψαν να πεθάνουν από το κρύο 150.000 Ρώσοι κοντά στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 19:00
Ρωσικός χειμώνας χωρίς θέρμανση δεν νοείται, όμως συνέβη και αυτό τον εφετινό Ιανουάριο λόγω βλαβών στα δίκτυα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Κόντεψαν να πεθάνουν από το κρύο 150.000 Ρώσοι κοντά στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 19:00

Tην κατάσταση που επικράτησε πολλές ημέρες σε μία περιοχή κοντά στη Μόσχα, στο Ποντόλσκ και πιο συγκεκριμένα στον οικισμό του με την ονομασία Κλιμόφσκ, διεκτραγώδησε η ιταλική Reppublica. H συντάκτριά της, Ροσάλμπα Καστελέτι, επισκέφθηκε την περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους μέσα στα παγωμένα διαμερίσματά τους. Τι συνέβη εκεί; «Ζωή υπό το μηδέν, σε παλιά σπίτια χωρίς θέρμανση, όπου ο παγετός απλώθηκε ακόμη και στους τοίχους». Η παγωνιά εξαπλώθηκε στις κατοικίες 150.000 ανθρώπων μετά την Πρωτοχρονιά, ακριβώς όταν το θερμόμετρο έπεσε στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν εξαιτίας βλάβης σε εργοστάσιο του 1934. «Εκεί τη νύχτα μεταξύ 3ης και 4ης Ιανουαρίου εξερράγη ένας αγωγός, αφήνοντας 176 σπίτια, ένα νοσοκομείο, σχολεία και νηπιαγωγεία χωρίς θέρμανση». Η συντάκτρια σημείωσε ότι «οι περισσότερες οικογένειες επέστρεψαν στην κανονικότητα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο άλλες συνεχίζουν να στερούνται τα πάντα, ακόμα και το ηλεκτρικό και αναρωτιούνται πότε θα τελειώσει το μαρτύριό τους».

Μάλιστα η Repubblica υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση η καταστροφή του δικτύου θέρμανσης στην περιοχή αυτή. «Οι διακοπές θέρμανσης πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα σε όλη τη Ρωσία, από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Στο Νίζνι Νόβγκοροντ ένας σωλήνας εξερράγη ρίχνοντας ποτάμια βραστού νερού στον δρόμο. Εκεί κάηκαν 22 άνθρωποι κάηκαν. Το ίδιο συνέβη και στο παγωμένο σιβηρικό Νοβοσιμπίρσκ. ‘‘Ο στρατηγός χειμώνας, μη βρίσκοντας άλλους εχθρούς στο ρωσικό έδαφος, άρχισε να επιτίθεται στους κατοίκους’’ αστειεύονται οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το σχόλιο αναπόφευκτο: «Παράδοξη κατάσταση για τη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως. Νέμεσις για τις Αρχές που εδώ και μήνες αστειεύονταν με τους Δυτικούς που, χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, ‘‘έπρεπε να ξεθάψουν τις παλιές σόμπες’’. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν άκαιρη κρίση για τον ίδιο τον Πούτιν που σε δύο μήνες θα διεκδικήσει την πέμπτη προεδρική θητεία εν μέσω της σύγκρουσης με την Ουκρανία».

Και ο Πούτιν «ανέλαβε τον έλεγχο», συνέχισε το ρεπορτάζ, με διοικητικές κινήσεις. «Πρόκειται για το ιστορικό ανέκδοτο με τον ‘‘καλό τσάρο’’ και τους ‘‘κακούς υπευθύνους’’. Ομως το πρόβλημα είναι οργανικό: παλιές υποδομές, χρόνια διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι σωλήνες θέρμανσης εγκαταστάθηκαν τις δεκαετίες του ‘60 και του ’80, έπρεπε να είχαν δουλέψει μόνο 25 χρόνια, όμως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και προκαλούν κατά μέσο όρο 6.600 διακοπές θέρμανσης κάθε μήνα. Η συνολική ανακαίνιση θα κόστιζε 2,2 τρισ. ρούβλια. Το πρόβλημα της καταρρέουσας υποδομή δεν επιλύεται από τη μιαν ημέρα στην άλλη, σχολιάζουν αναλυτές στον οικονομικό ιστότοπο The Bell. Αντί να αναζητεί γενική λύση, το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί απλώς να το αντιμετωπίσει αποσπασματικά. Συνελήφθησαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής και ο διευθυντής του εργοστασίου. Αποδιοπομπαίος τράγος, φυσικά. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι τοπικοί άρχοντες κώφευαν στις διαμαρτυρίες».

Οι ντόπιοι πέρασαν τις 17 ημέρες της παγωνιάς χρησιμοποιώντας θερμαντικά σώματα στα σπίτια τους, αφού ξόδεψαν χιλιάδες ρούβλια για να τα αγοράσουν. Ομως απέβησαν και αυτά άχρηστα όταν κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα. Πάντως ο περιφερειάρχης τους υποσχέθηκε ότι δεν θα χρεωθούν για τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου. «Στην περιοχή έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το βλέπεις αμέσως. Στις αυλές δουλεύουν μπουλντόζες και εργάτες, στις διασταυρώσεις περίπτερα μοιράζουν ζεστό τσάι. Δημόαια κτίρια έχουν μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα διαμονής, με προσφορά γευμάτων, ποτών και ζεστών ντους. Οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν μοιράσει και κουβέρτες και σόμπες. Ωστόσο οι καταγγελίες των πολιτών πολλαπλασιάζονται στο κανάλι Telegram.Οι άνθρωποι μιλούν για παλαιά σπίτια, ακατάλληλα για διαμονή, τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν. Ο Σερκέι, 47 ετών, μένει σε ένα από αυτά. Λέει ότι τα πάντα εκεί είναι ξεπερασμένα, αλλά ο γείτονάς του είναι βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι σκληρός: ‘‘Επέζησα την εποχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, λέει, θα επιβιώσω και από τον παγετό’’»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...