Μετά από τις αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα -κατά βάση το επίδομα γέννησης ανεβαίνει από 2000 στα 2400 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 2700 για το δεύτερο παιδί- και το μήνυμα που θέλησε να στείλει η κυβέρνηση ότι στηρίζει την οικογένεια, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις που θα ανανεώσουν το κοινωνικό προφίλ της οικονομικής πολιτικής.
Οπως περιγράφουν μιλώντας στο Protagon κορυφαίες πηγές, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή «μίνι – ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει:
1. Την καταβολή επιδόματος Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους (όπως έγινε και και πέρυσι) και
2. Τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, μια δεύτερη φορολογία που επιβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν μεικτή σύνταξη πάνω από 1400 ευρώ το μήνα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά 400.000 συνταξιούχους, μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, η οποία αποτελεί τους βαρύτερα φορολογούμενους Ελληνες με βάση τις επιβαρύνσεις που είχαν θεσπιστεί την εποχή των μνημονίων με το νόμο Κατρούγκαλου.
⇒Διαβάστε: Ποιοι είναι οι βαρύτερα φορολογούμενοι Ελληνες
Το κοινωνικό άνοιγμα της κυβέρνησης, σε ευαίσθητες οικονομικά ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό θα συνδυαστεί και από μια γενναία αύξηση (τουλάχιστον 5% έως 6%) του κατώτατου μισθού η οποία προβλέπεται να ισχύσει από το μισθό του Απριλίου.
Οπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ήδη ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού που σήμερα είναι στα 780 ευρώ το μήνα, έτσι ώστε οι νέες αυξημένες αποδοχές να ισχύσουν και για όλους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στον τουριστικό κλάδο ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Ο στόχος είναι ο νέος κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα 820 ευρώ το μήνα και έτσι η κυβέρνηση να είναι συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα υπερβαίνει τα 900 ευρώ το μήνα.
Προσοχή στους συνταξιούχους
Ιδιαίτερη έμφαση θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους οι οποίοι αποτελούν και το πιο ισχυρό τμήμα της εκλογικής της δύναμης (στις τελευταίες εκλογές το 55% των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών ψήφισε ΝΔ) οι οποίοι έχουν μεγάλες απώλειες στην αγοραστική τους δύναμη από τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταβολή έκτακτου επιδόματος που θα κυμανθεί από 200 – 300 ευρώ μέσα στον Απρίλιο (έναντι του παλιού Δώρου Πάσχα που κόπηκε από τα μνημόνια) σε όλους όσοι έχουν σύνταξη μέχρι 1600 ευρώ (όπως έγινε και πέρυσι). Το επίδομα θα είναι υψηλότερο (δηλαδή 300 ευρώ) για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάξει ριζικά, με στόχο να γίνει πιο δίκαιη και να μειωθεί αισθητά, η Εισφορά Αλληγγύης Συνταξιούχων που κυμαίνεται από 3% έως 15% για τις υψηλές συντάξεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγου έχει ήδη εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία από την εποχή Κατρούγκαλου επιβάλλεται σε όλες τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ και μάλιστα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επιβάρυνση αυτή άδικη για τους απόμαχους που έχουν καταβάλει για 35- 40 χρόνια ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους, και τον τρόπο υπολογισμού της ως «απαράδεκτο» καθώς ακύρωσε τις αυξήσεις 3% για όλους τους συνταξιούχους που έπαιρναν σύνταξη στα όρια των δύο πρώτων σημερινών κλιμακίων (πχ. 1400 ευρώ, 1700 ευρώ και 1900 ευρώ κλπ.) καθώς ο συντελεστής της εισφοράς σήμερα αυξάνεται ανά κλιμάκιο κατά 3% δηλαδή όσο η αύξηση.
Οπως είναι γνωστό, η εισφορά επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ τον μήνα από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και αυξάνεται κλιμακωτά, από 3% στο πρώτο κλιμάκιο, έως 14% στο τελευταίο κλιμάκιο, για τις μετρημένες στα δάχτυλα συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ τον μήνα.
Ετσι, παρακρατείται κάθε μήνα:
– Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ ποσοστό 3%.
– Για συντάξεις από 1.701 έως 2.000 ευρώ ποσοστό 6%.
– Για συντάξεις από 2.001 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 7%.
– Για συντάξεις από 2.301 έως 2.600 ευρώ ποσοστό 9%.
– Για συντάξεις από 2.601 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 10%.
– Για συντάξεις από 2.901 έως 3.200 ευρώ ποσοστό 12%.
– Για συντάξεις από 3.201 έως 3.500 ευρώ ποσοστό 13%.
– Για συντάξεις από 3.501 ευρώ και άνω ποσοστό 14%
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»
Η εύκολη λύση θα ήταν να παγώσει η εισφορά στα επίπεδα που πλήρωναν οι συνταξιούχοι το 2023 κι εφ΄όσον πέρασαν σε υψηλότερο κλιμάκιο (άρα και συντελεστή φορολογίας, γιατί περί αυτού πρόκειται) να επιβαρυνόταν μόνο με τη διαφορά στο σκαλοπάτι που ανέβηκαν. Δηλαδή 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ αύξησης κι όχι 45 ευρώ το μήνα για μεικτή σύνταξη 1500 ευρώ.
Η επιλογή αυτή, κάτι σαν «μπάλωμα», δεν θεραπεύει το βασικό πρόβλημα στη φιλοσοφία της εισφοράς αλληλεγγύης που είναι ότι αυτή επιβάλλεται σε όλο το ποσό της σύνταξης από το πρώτο ευρώ σε όλες τις συντάξεις που ξεπερνούν (μεικτές αποδοχές) τα 1400 ευρώ μέχρι το πολύ υψηλές συντάξεις πάνω από 3500 ευρώ το μήνα το οποίο αφορά ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα παλιούς συνταξιούχους.
Το ερώτημα που έχει τεθεί στους νομικούς συμβούλους είναι το εξής:
-Είναι συνταγματική αυτή η ρύθμιση;
Η πραγματικότητα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» καθώς όλες έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος
Η μια λύση που έχει ο κ. Τσακλόγου ο οποίος εισηγείται τις αλλαγές στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να πάρει και την τελική απόφαση, είναι να αλλάξει η κλίμακα, να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο (όπως γίνεται και με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) και η επιβάρυνση να ξεκινά από ένα όριο πάνω από τα 1400 ευρώ.
Μια από τις εκδοχές είναι το όριο μέχρι το οποίο η σύνταξη θα απαλλάσσεται πλήρως από την ΕΑΣ είναι τα 1500 ευρώ κι από εκεί και πάνω να θεσπιστεί μια νέα κλίμακα.
Το δημοσιονομικό κόστος
Προς το παρόν εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις, τρέχουν τα σενάρια αλλαγών, κοστολογούνται οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν κι ο κ. Τσακλόγλου από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό Θάνο Πετραλιά θα πρέπει να τραβήξουν μια «κόκκινη γραμμή» για το ύψος των ελαφρύνσεων.
Το ποσό αυτό μπορεί να είναι 100 εκατομμύρια ευρώ (περίπου το ένα τρίτο) από την ετήσια απόδοση της εισφοράς στον ΑΚΑΓΕ, ο οποίος σημειωτέον έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των υπερεσόδων που είχε το δημόσιο από φόρους και ειδικά το ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της εισφοράς με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς όσο αυξάνεται οι συντάξεις μεγαλώνουν και οι αδικίες για τους πιο συνεπείς και βαριά φορολογούμενους Ελληνες που είναι οι 400.000 συνταξιούχοι, με μεικτές συντάξεις άνω των 1400 ευρώ.
Ασκήσεις επί χάρτου
Οπως έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος», τα σενάρια της νέας κλίμακας της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που εξετάζονται, προκειμένου να υπολογιστούν οι ελαφρύνσεις που θα δώσει τελικά η κυβέρνηση (στα όρια του κόστους που θα καθορίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) είναι πολλά. Αυτά που ξεχωρίζουν, ως επικρατέστερες λύσεις, είναι τα εξής:
-Θέσπιση αφορολόγητου στα 1400 ευρώ, διατήρηση των σημερινών 8 κλιμακίων συντάξεων αλλά με αλλαγή των συντελεστών επί της διαφοράς των 300 ευρώ του κάθε κλιμακίου. Οι νέοι συντελεστές θα ξεκινούν από 10%. Τα πρώτα 300 ευρώ θα έχουν κράτηση 10%, για τα επόμενα 300 ευρώ η κράτηση θα είναι 12%, κ.ο.κ.
Ακολουθεί πίνακας με τα παραδείγματα του πόσο αλλάζει η εισφορά με το νέο σύστημα που μελετά η κυβέρνηση:
Το δεύτερο σενάριο είναι η θέσπιση ή αύξηση του απαλλασσόμενου ποσού σύνταξης στα 1.500 ευρώ (αντί 1.400 ευρώ) με λιγότερα όμως κλιμάκια και διαφορετικό μίγμα συντελεστών. Στο σενάριο αυτό εξετάζεται να γίνουν για παράδειγμα 4 κλιμάκια ανά 600 ευρώ σύνταξης με ποσοστά κρατήσεων που θα ξεκινούν από 10% ή 12%. Και εδώ θα προβλεφθεί πλαφόν από ένα ύψος σύνταξης και πάνω για να μην υπάρχει επιβάρυνση αλλά ουσιαστική μείωση από τη νέα ΕΑΣ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News