Ο κορονοϊός εξακολουθεί να διασπείρεται και να απειλεί ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Οι επιστήμονες συστήνουν εμβολιασμό αλλά τα ραντεβού που έχουν αυξηθεί δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό αριθμό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε την Παρασκευή τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που, όπως ανέφερε, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης κατά 90%.
«Μακάρι όλα τα εμβόλια που έχουμε να ήταν σαν τα εμβόλια του RNA για τον κορονοϊό, επειδή έχουν ελάχιστες παρενέργειες, μπροστά στο όφελος κατά της Covid-19. Τα προφυλακτικά εμβόλια για την Covid-19, όπως και όλα τα προφυλακτικά εμβόλια, περνάνε από 40 κύματα, γιατί δίνονται σε ανθρώπους που κατά τεκμήριο είναι υγιείς, οπότε θέλουμε να είναι «άσπιλα», χωρίς καμία παρενέργεια. Κάτι που εν πολλοίς έχει επιτευχθεί. Είναι αστείο να συζητάμε για παρενέργειες των εμβολίων από τη στιγμή που ο κορονοϊός σκοτώνει 50 ανθρώπους κάθε μέρα. Το θεραπευτικό εμβόλιο της ίδιας τεχνολογίας που γίνεται πειραματικά για το μελάνωμα, έχει τουλάχιστον τη δεκαπλάσια ποσότητα εμβολίου, επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καρκίνο. Ο λόγος του κόστους με το όφελος, είναι διαφορετικός στον καρκίνο».
Οι επισημάνσεις ανήκουν στον ιατρό – ερευνητή, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου μιλά αναλυτικά για τη νέα τεχνολογία των MRNA εμβολίων του κορονοϊού. Εξηγεί γιατί θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται στα φαρμακεία, ενώ αναφέρεται και στις καμπάνιες των εμβολιασμών, που όπως λέει πρέπει να γίνονται όλο το χρόνο.
Εμβολιαστικές καμπάνιες
«Κάθε φορά που κάνουμε ένα εμβόλιο, ερεθίζουμε το ανοσολογικό σύστημα. Και όταν ερεθίζουμε το ανοσολογικό σύστημα, υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να δημιουργηθούν και προβλήματα, συνήθως παροδικά. Ελάχιστα είναι αυτά τα οποία χρειάζονται ιατρική παρέμβαση». Για τους δύσπιστους στον εμβολιασμό επισημαίνει ότι υπήρξε «συνωμοσία σιωπής» την περίοδο του Φθινοπώρου που θα έπρεπε ο κόσμος να ενημερωθεί, ότι ο κορονοϊός είναι εδώ μαζί με τη γρίπη και τον RSV. «Μπράβο στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας που αρχίζει έστω και τώρα καμπάνια. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο τέτοιες καμπάνιες θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και να γίνονται συνέχεια με καινούργιους τρόπους, ώστε να μην βαριέται και μπουχτίζει ο πολίτης». Αυτή τη στιγμή, λέει ο κ. Παυλάκης, και στην Αμερική αλλά, και στην Ελλάδα υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή μολύνσεων με covid, από τον Ιανουάριο του 22, στο πλαίσιο όμως τριπλοπανδημίας με γρίπη και RSV.
Το εμβόλιο του κορονοϊού, πρέπει να γίνεται στα φαρμακεία όπως και της γρίπης. «Πρέπει να συνηθίσουμε, ότι επειδή βάλαμε άλλον ένα μπελά στο κεφάλι μας, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο, που αντιμετωπίζουμε τη μόνιμη επιδημία γρίπης, κάθε χειμώνα. Σκοτώνει και αυτή πολλούς, αλλά ο κορονοϊός σκοτώνει τουλάχιστον δεκαπλάσιους».
Προστασία από long Covid
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παθολόγος – λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και επιστημονικά υπεύθυνη του Post Covid Ιατρείου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, που μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά υγείας».
Ο εμβολιασμός στα παιδιά δεν μειώνει απλά τον κίνδυνο σοβαρής οξείας νόσου, αλλά αποτελεί ασπίδα προστασίας για long covid, έδειξε αμερικανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από 17 συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Δηλαδή αν κάποιος είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο από long covid; ερωτάται η κ. Πουλάκου. «Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός στον οποίο επιμένουμε, αφενός μεν αποτρέπει τα πολύ κακά αποτελέσματα, δηλαδή σοβαρή νόσηση, είσοδο στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, αφετέρου μειώνει και το long covid. Έχουν υπάρξει και μελέτες που δείχνουν ότι κάποιος που νοσεί, αλλά μένει στο σπίτι, έχει την ίδια πιθανότητα να πάθει long covid με κάποιον άλλον που νοσηλεύτηκε». Οπως και στην αρχή της πανδημίας έτσι και τώρα η βαρύτητα της νόσησης δεν παίζει ρόλο αν κάποιος θα εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα.
Επίσης, μία άλλη σημαντική παράμετρος στην αποτροπή της long covid, είναι η έγκαιρη λήψη αντιικών σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, όπως αναφέρει η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος, η οποία έκανε αναφορά στο Post Covid Ιατρείο του Σωτηρία, το οποίο θεωρείται κέντρο αναφοράς, καθώς ήταν το πρώτο που άνοιξε στην πανδημία και λειτουργεί από το Μάιο του 2020, με συνεχή ροή ασθενών έκτοτε.
«Είμαστε το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα που ξεκίνησε την πρώτη παρεμβατική θεραπεία με αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε ασθενείς με long covid, οι οποίοι επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια», δήώσε. «Το ιατρείο μας συμμετέχει στη διεθνή πολυκεντρική μελέτη που γίνεται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης με κύριο ερευνητή τον Ευάγγελο Γιαμαρέλλο Μπουρμπούλη. Πρόκειται για μελέτη που είναι κατατεθειμένη στην ΕΕ και στον ΕΟΦ και έχει αδειοδοτηθεί». Οπως εξηγεί η καθηγήτρια οι ασθενείς που μετέχουν στη μελέτη ελέγχονται για ευρήματα στον πνεύμονα και για παρουσία φλεγμονής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη θεραπεία για το long covid, καθώς όλες οι θεραπείες είναι υποστηρικτικές, τονίζει η κ. Πουλάκου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση και την ελπίδα ότι η μεγάλη αυτή διεθνής μελέτη θα έχει επιτυχή αποτελέσματα.
Τα post covid ιατρεία
Τα post covid ιατρεία εκτιμά η καθηγήτρια ότι θα παραμείνουν, καθώς για κάποιους ασθενείς περνάνε μήνες ή χρόνια για να απαλλαγούν από τη συμπτωματολογία. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του τελευταίας παραλλαγής Ομικρον; Και τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές; «Φαίνεται ότι κάνει λίγο λιγότερο long covid, από τις προηγούμενες, όμως δεν είναι αμελητέα τα ποσοστά. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα από την Κίνα 6 με 12 μήνες μετά τη νόσηση 55% των ανθρώπων που νόσησαν ελαφρά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν συμπτώματα long covid. Τα συμπτώματα είναι κυρίως κόπωση, διαταραχές μνήμης και διάθεσης, διαταραχές στη σκέψη, πόνος στο στήθος και βήχας. Στις προηγούμενες παραλλαγές ήταν πιο συχνά τα αναπνευστικά συμπτώματα. Βεβαίως τα συμπτώματα είναι πάρα πολλά που συνιστούν αυτό που σήμερα λέμε long covid και ξεπερνούν πλέον τα 200».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News