677
Αγρότες διαδηλώνουν την ημέρα έναρξης της διεθνούς αγροτικής έκθεσης στο Βερολίνο | REUTERS/Nadja Wohlleben

Τι πάει στραβά στη Γερμανία – Μνήμες από τα χρόνια της Βαϊμάρης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 16:56
Αγρότες διαδηλώνουν την ημέρα έναρξης της διεθνούς αγροτικής έκθεσης στο Βερολίνο
|REUTERS/Nadja Wohlleben

Τι πάει στραβά στη Γερμανία – Μνήμες από τα χρόνια της Βαϊμάρης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 16:56

Μια αίσθηση δυσλειτουργίας είναι διάσπαρτη στη Γερμανία εν μέσω ενός χειμώνα έντονης δυσαρέσκειας. Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός αναφορικά με τις απειλές ύφεσης λέγοντας ότι «η Γερμανία είναι απλά ένας κουρασμένος άνθρωπος που σταμάτησε να πιει καφέ», αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο πείθει το ακροατήριο εντός και εκτός της χώρας. Η ακροδεξιά σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και να «ψαρέψει» ψηφοφόρους μεταξύ των απεργών.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, οι δρόμοι σε κάθε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έχουν μπλοκάρει από τρακτέρ και φορτηγά, καθώς οι αγρότες και οι μεταφορείς διαμαρτύρονται για το τέλος των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας και των γεωργικών επιδοτήσεων ντίζελ.

Απεργίες

Απεργίες έχουν ξεσπάσει σε όλους τους σιδηροδρόμους, στους παιδικούς σταθμούς, στα νοσοκομεία και σύντομα στον εθνικό αερομεταφορέα της Γερμανίας, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Τα τρένα διακόπτουν συνεχώς τα δρομολόγιά τους. Οι βαθμολογίες των Γερμανών εφήβων στις εξετάσεις στα βασικά μαθήματα, όπως μετρώνται από τους διεθνείς πίνακες Pisa, παρουσιάζουν απότομη πτώση.

Το SPD του καγκελάριου Ολαφ Σολτς έχει πέσει στο 13% στις δημοσκοπήσεις. (REUTERS/Liesa Johannssen).

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε σύγχρονο Γερμανό ηγέτη. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του (SPD) έχει πέσει στο 13% στις δημοσκοπήσεις. Τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του Σολτς – το SPD, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) – μόλις και μετά βίας μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% μεταξύ τους.

Συνολικά, το ρεκόρ τους δεν ήταν τόσο κακό όσο υποδηλώνουν αυτοί οι αριθμοί. Κλονισμένη από την εισβολή του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, η Γερμανία έχει απομακρυνθεί -αν και με υψηλό κόστος – από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, άρχισε να επανεξοπλίζει τον στρατό της και έγινε ο πιο γενναιόδωρος προμηθευτής όπλων και χρημάτων προς το Κίεβο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέτυχε στο εσωτερικό

Η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις στα θέματα του εσωτερικού. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 9,60 ευρώ σε 12,41 ευρώ την ώρα. Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι στα μισά της τετραετούς θητείας του, ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε εκπληρώσει ή τουλάχιστον άρχισε να εφαρμόζει το 64% των δεσμεύσεων από τη συγκριτικά φιλόδοξη ατζέντα του.

Γερμανοί οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται κατά της αύξησης διοδίων. (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Για όλα αυτά λαμβάνει ελάχιστη ή καθόλου πίστωση από τους ψηφοφόρους. Εχουν τους λόγους τους. Η κυβέρνηση πλήττεται από λάθη λαμβάνοντας αντιδημοφιλή μέτρα, όπως η προσπάθεια να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες σπιτιών να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας αντί για λέβητες φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαμάχες και έχει παρουσιάσει μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της G7.

Τι πιστεύουν οι πολίτες

Η διάθεση είναι κακή. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 54% των ψηφοφόρων έχουν λίγη πίστη στη γερμανική δημοκρατία και μόνο το 9% εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα. Μόνο το 27% είναι πεπεισμένο ότι το κράτος μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του και το 69% λέει ότι είναι μεγάλη πίεση. Το 46% λένε ότι αναμένουν να βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση σε 10 χρόνια από ό,τι είναι σήμερα.

Μέχρι στιγμής, ο κύριος ωφελημένος είναι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 22% των ψήφων και έχει σημαντικό προβάδισμα σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια που θα διεξαγάγουν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι μόνο το πολιτικό κατεστημένο που ταρακουνιέται. Αυτή την εβδομάδα έξι καθολικοί επίσκοποι από την ανατολική Γερμανία δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προτρέποντας τους ψηφοφόρους να απορρίψουν την AfD και άλλα κόμματα που καλλιεργούν «φαντασιώσεις απέλασης μεταναστών» και περιφρόνηση για τις «θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας».

Αναβρασμός

Ωστόσο, η γερμανική ακροδεξιά βρίσκεται σε μια ευρύτερη κατάσταση αναβρασμού. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία στις αναφορές για μια πρόσφατη μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ, όπου ένα φάσμα προσκεκλημένων που εκτείνεται από συντηρητικούς μέχρι εξτρεμιστές συζήτησαν τη μαζική απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων με ξένες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν γερμανική υπηκοότητα. Αυτό έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στον αυξανόμενο εξτρεμισμό: 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Πότσνταμ, 25.000 στο Βερολίνο, 30.000 στην Κολωνία.

Την άνοιξη μια ετερόκλητη ομάδας από συνωμοσιολόγους, συμπεριλαμβανομένων ενός αριστοκράτη, ενός δικαστή και πρώην βουλευτή του AfD και αρκετών πρώην αξιωματικών του στρατού, θα δικαστούν για φερόμενο σχεδιασμό ανατροπής του δημοκρατικού συστήματος με στρατιωτικό πραξικόπημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...