695
Ασπρισαν οι κορυφές των βουνών. | INTIME NEWS

Αλλαγή καιρού με βουτιά του υδράργυρου και χιόνια στα βόρεια και ορεινά της χώρας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 10:59
Ασπρισαν οι κορυφές των βουνών.
|INTIME NEWS

Αλλαγή καιρού με βουτιά του υδράργυρου και χιόνια στα βόρεια και ορεινά της χώρας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 10:59

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε Ήπειρο, ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Στα κεντρικά και τα νότια αναμένεται να κυμανθεί στους 15 με 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει κατά τόπους τους 21 βαθμούς Κελσίου. Από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ από τη νύχτα θα επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας καθώς και στα ορεινά ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 ενώ γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη

Ενόψει της κακοκαιρίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους οδηγούς όλων των οχημάτων να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ, σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε, η περιφερειακή οδός της πόλης θα είναι κλειστή από τις 2 μ.μ. για φορτηγά και λεωφορεία.

Το απόγευμα άρχισε η χιονόπτωση στα ορεινά τμήματα των περιοχών της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης χιονόπτωση εμφανίζεται στο τμήμα και τους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής άνω της περιφερειακής οδού και σε περιοχές όπως το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο.

Την ίδια ώρα χιονίζει σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, οι Σέρρες αλλά και παρακείμενες περιοχές της ΠΚΜ.

Χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη και στον νομό Χαλκιδικής σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο της πόλης του Πολυγύρου. Όπως ανέφερε ο κ. Στεργιάδης τριάντα ειδικά μηχανήματα εκτελούν εργασίες αποχιονισμού σε περιοχές όπως η Καρδία, η Περιστερά και το Λιβάδι.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Σε ισχύ τέθηκε, με αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας, ο υποχρεωτικός εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες, όλων των οχημάτων που κινούνται σε δρόμους των νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, λόγω της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και μέχρι την εξομάλυνσή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται για τα εξής σημεία: Σε όλο το οδικό δίκτυο των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών, στους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, όπως και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού που διέρχεται από τον ίδιο νομό, αλλά και στους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα οχήματα που διαθέτουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S.

Στο μεταξύ, έκκληση προς τους δημότες Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους από σήμερα και μέχρι το πρωί της Δευτέρας (22/1), απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του κεντρικού Δήμου.

«Χιονόπτωση και πάγος στην Περιφερειακή οδό ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία ομαλής αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων ισχύει από τις 12.30 το μεσημέρι στο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Την απόφαση έλαβαν οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Την Κυριακή

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και χιονοπτώσεις προβλέπονται για αύριο Κυριακή.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -06 έως τους 8 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά από τους -03 έως τους 10 με 13 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 7 έως τους 11 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα, ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...