Την ώρα που τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στις Σπέτσες για το τριήμερο πολιτικής ζύμωσης στο οποίο κάλεσε ο (εξωκοινοβουλευτικός) αρχηγός Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης της Αθηνάς Λινού (εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα Αθηνών), στο οποίο όχι μόνο αμφισβητείται η «κομματική πειθαρχία» την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά προτείνεται και να υπάρξει μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς έλεγχο.
Η κυρία Λινού είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον δεν υπήρξε στρατευμένη ή κάτι άλλο κομματικό —μπήκε στα ψηφοδέλτια με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2019, ως διακεκριμένη επιστήμων και καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ. Επίσης και παρά την επιστημοσύνη της, είχε κάνει αίσθηση όταν επί φονικής πανδημίας του κορονοϊού, είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πως η Covid-19 μεταδίδεται με το σάλιο και πως ευχαρίστως θα κοινωνούσε στην εκκλησία —η θέση της, λοιπόν, απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσε να εξεταστεί και υπό αυτό το πρίσμα.
Σε άρθρο της στα «Νέα Σαββατοκύριακο», με τίτλο «Πρόταση για μυστική ψηφοφορία», η κυρία Λινού είναι ξεκάθαρη απέναντι στην «κομματική πειθαρχία» που ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης και ουσιαστικά την επέβαλε ακόμα και στον Παύλο Πολάκη στην ταραχώδη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
«Ας ξεκινήσουμε με τη λεγόμενη “κομματική πειθαρχία” που ιδίως για σοβαρά θέματα που απασχολούν και πολλές φορές διχάζουν τον ελληνικό λαό είναι σαφώς ενάντια στις επιταγές του Συντάγματος της Ελλάδας», έγραψε αρχικά στο άρθρο της στα «Νέα», η κυρία Λινού, για να συμπληρώσει: «Μάλιστα το Σύνταγμα, σε περισσότερα του ενός από τα άρθρα του, ξεκαθαρίζει ότι η γνώμη και η συνείδηση του βουλευτή δεν πρέπει να υποκύπτουν σε κομματικές πιέσεις (ακόμα και του αρχηγού του κόμματος στο οποίο ανήκει) ούτε σε “ηθικές” πιέσεις, όπως π.χ. ότι ο βουλευτής εκλέχθηκε μέσω κόμματος και όχι αυτοτελώς. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό αποτελεί σόφισμα, γιατί το κόμμα εκλέχθηκε μέσω βουλευτών και όχι αυτοτελώς. Μάλιστα, ότι “η αντικειμενοποίηση της ηθικής είναι η πεμπτουσία του φασισμού”».
Σε άλλο δε σημείο ανέφερε: «Η παραφιλολογία της “κομματικής πειθαρχίας” για σοβαρά προβλήματα που ενίοτε διχάζουν τον ελληνικό λαό είναι προσβλητική για τον συνταγματικό ρόλο του βουλευτή».
Η ίδια δε, αφού έκανε λόγο για πρόβλεψη μυστικής ψηφοφορίας από τον Κανονισμό της Βουλής, πρότεινε να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κρίνοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι πολύ σοβαρό, εφάμιλλο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Πιστεύω ότι για δύσκολα νομοσχέδια, όπως το σχεδιαζόμενο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που διχάζουν μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για μυστική ψηφοφορία των νομοσχεδίων αυτών. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται περισσότερο η συνταγματική υποχρέωση για το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση του κάθε βουλευτή και υπηρετείται καλύτερα το ελληνικό έθνος», έγραψε η κυρία Λινού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News