Σε έναν Ταϊλανδό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 ετών επειδή επέκρινε τη μοναρχία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί βάσει των αυστηρών νόμων της χώρας για την δυσφήμηση της βασιλείας.
Η ποινή-ρεκόρ έρχεται μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η Ταϊλάνδη χρησιμοποιεί συχνότερα τη νομοθεσία κατά των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας, κάτι που οι επικριτές λένε ότι αποτελεί τακτική φίμωσης των διαφωνούντων.
Στη νέα υπόθεση, εφετείο στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Ράι καταδίκασε τον Μονγκόλ Θιρακότ, έναν 30χρονο πρώην ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας, σε 50 χρόνια κάθειρξη για αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Οπως σημείωσε ο Guardian, η αρχικη καταδίκη έφτασε τα 28 χρόνια από κατώτερο ποινικό δικαστήριο, αλλά κρίθηκε ένοχος για 11 ακόμη κατηγορίες κατά τη διάρκεια της έφεσής του, γεγονός που οδήγησε στη μεγαλύτερη ποινή.
«Το εφετείο καταδίκασε τον Μονγκόλ Θιρακότ σε 22 χρόνια για το “112” για τις 27 αναρτήσεις του στο Facebook, επιπλέον της ποινής των 28 ετών που είχε ήδη επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η συνολική ποινή φυλάκισής του ανέρχεται σε 50 χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Ταϊλανδοί Δικηγόροι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (TLHR).
Ο νόμος για τη δυσφήμηση της βασιλείας, ο οποίος προστατεύει τον βασιλιά Βατζιραλονγκόρν και την οικογένειά του από την κριτική, αναφέρεται συχνά ως «112» στην Ταϊλάνδη από το σχετικό τμήμα του ποινικού κώδικα.
Το TLHR δήλωσε ότι η ποινή ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί βάσει αυτής της νομοθεσίας. Το προηγούμενο ρεκόρ των 43 ετών είχε επιβληθεί σε μια γυναίκα το 2021.
Ο Μονγκόλ, ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος ρούχων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2021 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας με αίτημα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Σε διαδηλώσεις υπό την ηγεσία της νεολαίας το 2020 και το 2021, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, με πολλούς να ζητούν αλλαγές στους αυστηρούς νόμους για τη βασιλεία.
Η οργάνωση των ακτιβιστών δικηγόρων δήλωσε ότι ο Μονγκόλ θα υποβάλει αίτηση έφεσης κατά της ποινής στο ανώτατο δικαστήριο.
Σύμφωνα με το TLHR, περισσότεροι από 250 ακτιβιστές έχουν κατηγορηθεί βάσει της σχετικής νομοθεσίας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας του 2020.
Την Τετάρτη, ένας από τους ηγέτες των αντιφρονούντων, ο δικηγόρος Αρνον Νάμπα, που εξέτιε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για παραβίαση του νόμου, καταδικάστηκε σε άλλα τέσσερα χρόνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News