Εφ’ όλης της ύλης –από τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα με τα χτυπήματα των Χούθι, μέχρι τα εξοπλιστικά και τη νέα θητεία– μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μόλις λίγες ημέρες μετά την αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξελιχθούν, γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες και υπαρκτές απειλές. Εχουμε τρεις πολέμους γύρω μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στα μέτωπα που έχουν ανοίξει στην περιοχή.
Οσον αφορά την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, επανέλαβε ότι το πρότυπο που επιλέχθηκε είναι αυτό της Φινλανδίας και ότι γι’ αυτό άλλωστε θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στο Ελσίνκι.
Στις αλλαγές που επίκεινται αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε για ολιγόμηνη θητεία, η οποία όμως –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν– θα περιλαμβάνει σκληρή εκπαίδευση, εκμάθηση των οπλικών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών, ενώ θα προβλέπεται και επανεκπαίδευση κατά διαστήματα.
Στην αναφορά του στην Ερυθρά Θάλασσα και τα συνεχιζόμενα χτυπήματα των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία –σε συνάρτηση και με την πιθανή αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην περιοχή στο πλαίσιο της πολυεθνικής Επιχείρησης «Prosperity Guardian»– o κ. Δένδιας ήταν σαφής:
Δεν μπορούμε να είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στο εμπορικό ναυτικό στον πλανήτη, μία χώρα που διεκδικεί σημαίνοντα λόγο στην εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας και οποτεδήποτε υπάρχει κρίση, να παρακολουθούμε τους άλλους και να μην αρθρώνουμε λόγο, παρατήρησε.
Οσο για το Πολεμικό Ναυτικό και την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού του Στόλου, ο Νίκος Δένδιας απέρριψε όσα ακούγονται περί «φρένου» στο εν εξελίξει εξοπλιστικό του πρόγραμμα (βλ. εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, προμήθεια νέων μονάδων επιφανείας), διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή στα συμβόλαια ή στα συστήματα για τα οποία έχουν γίνει ήδη παραγγελίες.
Παράλληλα, όμως, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, θα μπει σε μια στενή αξιολογική χρήση, ώστε το εισόδημα του έλληνα φορολογούμενου να έχει την καλύτερη απόδοση επί του πεδίου».
«Θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση σε παραγωγές και συμπαραγωγές, δεν θέλουμε αγορές από το ράφι», πρόσθεσε, δείχνοντας την κατεύθυνση που θα έχουν εφεξής τα εξοπλιστικά προγράμματα του Ναυτικού.
Στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών μονάδων μεικτής χρήσης που σε περιπτώσεις όπως της Θεσσαλίας, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News