553
| George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Ιερώνυμο δύο ημέρες πριν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 09:40
|George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Ιερώνυμο δύο ημέρες πριν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 09:40

Ηταν μια συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στη σκιά της πολυσυζητημένης πια νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντήσει μυστικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να τον ενημερώσει προσωπικά για τις προθέσεις του.

Μολονότι από κυβερνητικές πηγές τονίστηκε πως αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από τις γιορτές και δεν συνδεόταν τότε με το θέμα του γάμου των ομοφύλων, το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή κρατήθηκε κρυφή επί τόσες ημέρες μαρτυρά άλλη στόχευση και αποδεικνύει το πόσο κρίσιμο και σημαντικό υπήρξε αυτό το τετ α τετ για την πορεία των πραγμάτων στο ακανθώδες ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, βεβαίως και το πόσο σεβασμό δείχνει στην ιεραρχία και στη γνώμη της ο Πρωθυπουργός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, δηλαδή δυο μέρες προτού δώσει την περίφημη συνέντευξη στην ΕΡΤ, από τη συχνότητα της οποίας, το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου, ενημέρωσε πολίτες και πολιτικούς για τις προθέσεις του σχετικά με τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών και για τις λεπτομέρειες του επικείμενου νομοσχεδίου που θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και να αναγνωριστούν και τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε την πάγια θέση της Eκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών και τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία.

Πηγές του Μαξίμου υπογράμμισαν βέβαια ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο.

Σε επίσημη επιστολή του, εξάλλου, από τις 29 του περασμένου Δεκεμβρίου, προς τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ιερώνυμος είχε θέσει ως θέματα συζήτησης τη φοιτητική στέγη, την υπογεννητικότητα και τη στέγη για νεα ζευγάρια.

Όπως σημειώνεται, η κυβερνητική τοποθέτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήρθε αργότερα στη δημόσια συζήτηση, ενώ σε επίπεδο γενικών αρχών για το ζήτημα έχουν διατυπωθεί και δημοσίως οι θέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 23 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει:

«Συνέρχεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 η πρωινή, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο με μoναδικό θέμα
συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το νομοσχέδιο έρχεται πιο κοντά

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν τις διαδικασίες να αποκτούν νέες ταχύτητες μετά και το επιτυχημένο, όπως κρίνεται, διήμερο ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ, κατά το οποίο φαίνεται ότι εξηγήθηκαν πολλά πράγματα και πείστηκαν αρκετοί κοινοβουλευτικοί που ήταν σκεπτικοί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, πολύ νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Εκτιμάται ότι το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργό συμβούλιο της 3οης Ιανουαρίου και έπειτα το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο του προς τη Βουλή. Θα είναι δε «ελαφρύ» δεν θα έχει πολλά άρθρα, ώστε να επιταχυνθεί η συζήτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...