596
Ο Ματέο Ρέντσι με φόντο φωτογραφία του Μάριο Ντράγκι, σε τοκ σόου της RAI, τον Ιανουάριο του 2022 | EPA/MASSIMO PERCOSSI

Ο Ντράγκι για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 13:34
Ο Ματέο Ρέντσι με φόντο φωτογραφία του Μάριο Ντράγκι, σε τοκ σόου της RAI, τον Ιανουάριο του 2022
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

Ο Ντράγκι για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 13:34

Ο Ματέο Ρέντσι έχει ένα όνειρο: ένας ιταλός κεντρώος θα αναλάβει μια από τις πιο ισχυρές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση ότι ο κάτοχος του αξιώματος, Σαρλ Μισέλ, σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, διεξάγεται τώρα μια επείγουσα αναζήτηση για τον εντοπισμό του αντικαταστάτη του.

Αν δεν βρεθεί, ο Βίκτορ Ορμπαν θα ηγείται των συναντήσεων κορυφής, καθώς η Ουγγαρία θα έχει την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο -κάτι που σχεδόν κανένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε ότι ο διάδοχος του Μισέλ που θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των ηγετών της ΕΕ, θα πρέπει να είναι κεντρώος. Θα πρέπει επίσης να έχει υπηρετήσει τη χώρα του ως πρωθυπουργός, πρόσθεσε.

Ο Ρέντσι δεν εννοούσε τον εαυτό του, αλλά τον Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κατά γενική ομολογία, έσωσε το ευρώ. Οπως είπε βέβαια, δεν έχει συζητήσει την πρότασή του με τον ίδιο τον Ντράγκι.

Υστερα από ένα σύντομο αλλά πετυχημένο πέρασμά του από τη θέση του πρωθυπουργού, ο Ντράγκι συνεργάζεται τώρα με τις Βρυξέλλες, σε ένα σχέδιο για να γίνει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο 76χρονος Ιταλός διετέλεσε ηγέτης ενός ευρύτατου ιταλικού συνασπισμού μέχρι τη διάλυσή του το 2022 και το όνομά του εμφανίζεται συχνά όταν μένουν κενές ηγετικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ρέντσι έπαιξε ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και της ανόδου του Ντράγκι στην εξουσία.

«Ημουν ευτυχής που έφερα τον Ντράγκι στην ηγεσία της Ιταλίας, πηγαίνοντας ενάντια στον Κόντε, παρόλο που ως αποτέλεσμα έχασα υποστήριξη και δημοτικότητα. Σήμερα, θα ήμουν ευτυχής αν ο Ντράγκι ήταν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέχει θέση-κλειδί στην πολιτική της ΕΕ. Προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των ηγετών και των 27 χωρών της ΕΕ και εκπροσωπεί το μπλοκ διεθνώς στο υψηλότερο επίπεδο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Δεν είναι σαφές πώς ή πότε θα επιλεγεί ο αντικαταστάτης του Μισέλ.

Παζάρια για την κορυφή της Ευρώπης

Καθώς η Δεξιά και η Αριστερά παζαρεύουν για το ποιος πρέπει να πάρει ποια θέση, οι φιλελεύθεροι θα μπορούσαν κάλλιστα να αναλάβουν τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Ρέντσι.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα έχει αντίρρηση με έναν Ιταλό σε βασικό ευρωπαϊκό ρόλο. Ο Ρέντσι μάλιστα, είχε καλά λόγια να πει για την ιταλίδα πρωθυπουργό.

«Είναι απολύτως προς το συμφέρον της να έχει τον Ντράγκι. Πριν από την εκλογή της, παρουσιάστηκε ως μια επικίνδυνη νεοφασίστρια, οπότε υπήρχαν πολύ χαμηλές προσδοκίες στην Ευρώπη για τους πρώτους της μήνες. Όμως, αγωνίζεται να φέρει αποτελέσματα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μελόνι δήλωσε ότι ενώ το κόμμα της ήταν στην αντιπολίτευση προς την κυβέρνησή του, δεν ήταν αντίθετη στην εξωτερική πολιτική του Ντράγκι.

Πάντως, ένας συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι δήλωσε στο Politico ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι θα μπορούσε εναλλακτικά να υποστηρίξει άλλους κεντρώους, πρώην πρωθυπουργικούς «φίλους» για τη θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας και ο Ξαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου.

Τόνισε, επίσης, ότι επιδιώκει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ με έναν άμεσα εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να τερματίσει την δυνατότητα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις του μπλοκ, από μεμονωμένα κράτη-μέλη.

Είναι, ακόμη, υπέρ της δημιουργίας στρατού της ΕΕ και κοινών αμυντικών επενδύσεων, καθώς και ισχυρότερου διπλωματικού ρόλου για την ΕΕ στον κόσμο, ενώ επιθυμεί μια πλήρως ολοκληρωμένη Ευρώπη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα γίνει πρωταγωνίστρια είτε ένας απλός θεατής στον αγώνα πινγκ-πονγκ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...