433
Φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, κοντά στο Καπιτώλιο | REUTERS/Tom Brenner

Κι αν η Χαμάς αποφασίσει να εξαγάγει τον τρόμο;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 11:15
Φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, κοντά στο Καπιτώλιο
|REUTERS/Tom Brenner

Κι αν η Χαμάς αποφασίσει να εξαγάγει τον τρόμο;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 11:15

Ο Ιταλοαμερικανός Λορέντσο Βιντίνο, διευθυντής στο Πανεπιστήμιο George Washington ενός προγράμματος «περί εξτρεμισμού», ως ειδικός σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η Χαμάς ουδέποτε επετέθη εκτός Μέσης Ανατολής. Οπότε στο άρθρο του που δημοσίευσε η Repubblica πρωτοτύπησε, αφού καταπιάστηκε με αυτό το σενάριο ή υπόθεση εργασίας, δηλαδή με τις δυνητικές επιθέσεις της Χαμάς στην Ευρώπη, ακόμη και στις ΗΠΑ. Πού βασίστηκε, λοιπόν, ο αρθρογράφος και άφησε αχαλίνωτη τη φαντασία του; Σε «δύο πολύπλοκες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρωπαϊκές χώρες εναντίον δικτύου θυγατρικών της Χαμάς».

Αυτές οι «θυγατρικές» της Χαμάς, κατά τον Βιντίνο, «φαίνεται να προετοίμαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων», κάτι που «υποδηλώνει την πιθανότητα μιας πολύ ανησυχητικής εξέλιξης, να επεκταθεί η σύγκρουση με το Ισραήλ και στην ήπειρό μας». Λεπτομέρειες δεν έδωσε ο αρθρογράφος, αφού έγραψε ότι «έχουν διαρρεύσει λίγα πράγματα», όμως μας πληροφόρησε ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο έγιναν αρκετές συλλήψεις στη Γερμανία, στη Δανία και στην Ολλανδία». Είναι δύο δίκτυα, έγραψε, βασισμένος στις εκτιμήσεις των Ισραηλινών. «Με πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες όπλων, σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, όπως και εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στη Σουηδία».

Ο Βιντίνο σημείωσε ότι η Χαμάς «έχει εκτεταμένο δίκτυο μελών και υποστηρικτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Βόρεια Αμερική εδώ και δεκαετίες». Μέχρι στιγμής «αυτά τα δίκτυα έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες υποστήριξης, συγκεντρώνοντας κεφάλαια προς αποστολή στη Γάζα, προπαγανδίζοντας μέσω διαδηλώσεων, δημιουργώντας πολιτικές συμμαχίες». Φυσικά, «οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν αυτά τα δίκτυα, αλλά ακριβώς επειδή δεν είχαν κάνει ποτέ επιθέσεις στη Δύση, γίνονταν ανεκτά, παρά την απογοήτευση των Ισραηλινών». Ο αρθρογράφος αναρωτήθηκε αν πλέον «είμαστε αντιμέτωποι με αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς, με στόχο την επέκταση του πεδίου μάχης κατά του Ισραήλ στη Δύση» μέσω των προαναφερθέντων «δικτύων».

Ανέφερε και ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο διευθυντής του FBI, καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει επιθέσεις της Χαμάς σε αμερικανικό έδαφος». Ετσι ο αρθρογράφος έγραψε ότι μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό της «κοσμικής παλαιστινιακής τρομοκρατίας των δεκαετιών του ’70 και του ‘80», αυτή τη φορά από τους ισλαμιστές Παλαιστινίους. «Θα είναι ένα πρωτοφανές βήμα, άλλου μεγέθους. Και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες στις πρόσφατες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς, αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη».

Κλείνοντας ο Βιντίνο σημείωσε ότι ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο αρνήθηκε ότι η οργάνωση σχεδιάζει επιθέσεις στη Δύση λέγοντας ότι «το Ισραήλ θέλει να τρομάξει τους Ευρωπαίους με τα ψέματά του», ωστόσο ο αρθρογράφος δεν φαίνεται να πείστηκε: «Δεν είναι μικρή υπόθεση ότι οι αρχές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισαν να μιλήσουν για την πρώτη πιθανή επίθεση της Χαμάς στην Ευρώπη» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...