287
| Shutterstock

O Γεωργιάδης απαγορεύει τα «ζελεδάκια κάνναβης»: Είναι επικίνδυνα – εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 08:02
|Shutterstock

O Γεωργιάδης απαγορεύει τα «ζελεδάκια κάνναβης»: Είναι επικίνδυνα – εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 08:02

Ενα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο προϊόν που διατίθετο χωρίς έλεγχο στα καταστήματα και κάτω από τα ραντάρ της Πολιτείας έβαλε στο στόχαστρό του ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας: πρόκειται για τα περιβόητα «ζελεδάκια κάνναβης», τα οποία κάνουν θραύση στη νεολαία.

«Μία από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως. Είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Action24 ο κ. Γεωργιάδης.

Τα ζελεδάκια αυτά κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εφήβους και νέους, γεγονός που κινητοποίησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στα τέλη του 2023 εξάλλου υπήρξε ένα κρίσιμο περιστατικό: ένας 20χρονος απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας με έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και όπως ο ίδιος αποκάλυψε στους γιατρούς είχε καταναλώσει βρώσιμα κανναβιδοειδή –εξαιτίας των επίμονων ενοχλήσεών του χρειάστηκε να διακομιστεί εκτάκτως στο «Τζάνειο».

Με απόφαση του κ. Γεωργιάδη, που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) εντάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών και συνεπακόλουθα θα αποσυρθούν άμεσα από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης

Η εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) είναι ένα ημισυνθετικό μόριο – παρασκευάζεται δηλαδή σε εργαστήριο. Εκεί η THC (τετραϋδροκανναβινόλη) που εξάγεται από το φυτό κάνναβη (Cannabis sativa) συνδυάζεται με μόρια υδρογόνου και έπειτα κυκλοφορεί και σε μορφή τροφίμων τύπου gummies (ζελεδάκια). Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Τέτοιου τύπου προϊόντα με HHC εμφανίστηκαν αρχικά στα τέλη του 2021 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έγιναν δημοφιλή στην Ευρώπη το 2022,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...