499
| Rudaw/Handout via REUTERS

Ιρακινό Κουρδιστάν: Ιρανικοί πύραυλοι εναντίον στόχων του ISIS «και του Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 09:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/1/2024 12:10

Ιρακινό Κουρδιστάν: Ιρανικοί πύραυλοι εναντίον στόχων του ISIS «και του Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 09:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/1/2024 12:10

Τουλάχιστον «τέσσερις άμαχοι», ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι και ο πατέρας του, μεγιστάνας των ακινήτων και του πετρελαίου, σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στο ημιαυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, το βράδυ της Δευτέρας, από πυραυλικά πλήγματα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης .

«Οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τομέων όπου ζουν πολίτες στην Αρμπίλ, σκοτώνοντας τέσσερις αμάχους και τραυματίζοντας άλλους έξι», ανακοίνωσε το συμβούλιο ασφαλείας του Κουρδιστάν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η πολιτική παράταξη που κυβερνά στην Αρμπίλ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ), ανακοίνωνε τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων κούρδου μεγιστάνα του τομέα των ακινήτων, ο οποίος «πουλούσε πετρέλαιο στο Ισραήλ» και της μικρής του κόρης.

Επί της ουσίας, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, οι Ιρανοί έριξαν έναν βαλλιστικό πύραυλο για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο.

Παράλληλα, τρία οπλισμένα drones καταρρίφθηκαν πάνω από το αεροδρόμιο της Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις, ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Δεν αναφέρεται αν προκλήθηκαν απώλειες ή ζημιές σε υποδομές από την επίθεση.

Τι είπε το Ιράν

Σύμφωνα με το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, Φρουροί της Επανάστασης, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν στόχο εγκαταστάσεις «τρομοκρατών» και το «κέντρο κατασκοπείας» της Μοσάντ στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Οι Ιρανοί είπαν επίσης ότι χτύπησαν και στόχους του ISIS στη Συρία, ως αντίποινα για την βομβιστική επίθεση στο Κερμάν, όπου σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Οι ιρανικές αρχές είπαν ότι έβαλαν κατά στόχων στο Ιράκ και τη Συρία «σε υπεράσπιση» της κυριαρχίας του και της ασφάλειάς του, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, σημείωσε ότι η Τεχεράνη «σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών», αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το «νόμιμο και θεμιτό του δικαίωμα να αποτρέπει απειλές για την εθνική του ασφάλεια».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η διπλωματία των ΗΠΑ «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση τονίζοντας πως «αντιτίθεται» στα «ανεύθυνα πυραυλικά πλήγματα» της Τεχεράνης, καθώς «υπονομεύουν τη σταθερότητα του Ιράκ».

Η Γαλλία καταδίκασε επίσης τα πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτες παραβιάσεις» της κυριαρχίας του Ιράκ.

«Τέτοιες ενέργειες… συμβάλλουν στην κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σφοδρή αντίδραση της Βαγδάτης

Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε την «επίθεση» του Ιράν τονίζοντας πως θα ληφθούν «μέτρα», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει «όλα» τα πιθανά «νομικά μέτρα» εναντίον της ιρανικής «επίθεσης», που χαρακτήρισε «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Ιράκ, η οποία«έπληξε την ασφάλεια» του πληθυσμού του, τονίζεται στο κείμενο. Η Βαγδάτη σχεδιάζει να θέσει ζήτημα «στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε το ιρακινό ΥΠΕΞ.

Ακόμη, στην ανακοίνωση της ιρακινής διπλωματίας αναφέρεται πως θα δημιουργηθεί «επιτροπή έρευνας» με σκοπό να επιδειχθεί στην «ιρακινή και στη διεθνή κοινή γνώμη» πως οι «κατηγορίες» της Τεχεράνης είναι «ψευδείς».

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στη Βαγδάτη για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τις επιθέσεις.

Επίσης, ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη Νάσιρ Αμπντελ Μόχζεν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, κατηγόρησε από το Νταβός το Ιράν ότι σκότωσε αθώους αμάχους με τα πλήγματά του στην ημιαυτόνομη περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...