350
Στρατιωτικό ελικόπτερο των Χούθι πετάει πάνω από φορτηγό πλοίο το οποίο στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες τον Νοέμβριο (φωτ. αρχείου) | Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Αμερικανικό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 17:25
Στρατιωτικό ελικόπτερο των Χούθι πετάει πάνω από φορτηγό πλοίο το οποίο στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες τον Νοέμβριο (φωτ. αρχείου)
|Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Αμερικανικό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 17:25

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, την επομένη της εκτόξευσης πυραύλου κρουζ από τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα, ότι ακόμη ένα πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας, που φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ, δέχθηκε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο από τις δυνάμεις των ανταρτών στα ανοιχτά της Υεμένης.

Την επίθεση είχαν καταγράψει, λίγη ώρα νωρίτερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) και η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Ενα πλοίο «επλήγη από αέρος από πύραυλο» στον Κόλπο του Αντεν, στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η UKMTO, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση ή την ιδιοκτησία του πλοίου. Η Ambrey ανέφερε πως πρόκειται για αμερικανικό φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Διώρυγα του Σουέζ.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, το πλήγμα φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, το οποίο ωστόσο παρέμεινε αξιόπλοο ενώ δεν αναφέρθηκαν και τραυματίες μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Τα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή κλήθηκαν να διέρχονται με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, αύξησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των πλοίων για τα οποία έχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Το παραπάνω πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ, ανέφερε η Ambrey, εκτιμώντας ότι στοχοθετήθηκε λόγω του ότι συνδέεται με τις ΗΠΑ και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε «σε απάντηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι στην Υεμένη».

Το υεμενίτικο κίνημα των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε ότι επεκτείνει τους στόχους του για να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία, όπως δήλωσε αργότερα αξιωματούχος του στο δίκτυο Al Jazeera.

«Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται στο Ισραήλ για να το στοχεύσουμε. Αρκεί να είναι αμερικανικό», δήλωσε ο Νασρουλντίν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούθι. «Οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επιδρομές κατά των ανταρτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις παρά τα πλήγματα αυτά, την Παρασκευή.

Την Κυριακή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο κρουζ που στόχευε αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Laboon,που επιχειρούσε στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...