1278
Ο πάπας Φραγκίσκος | Shutterstock / CreativeProtagon

Κρίση στην Καθολική Εκκλησία: Γιατί κάποιοι καρδινάλιοι μισούν τον πάπα Φραγκίσκο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 10:50
Ο πάπας Φραγκίσκος
|Shutterstock / CreativeProtagon

Κρίση στην Καθολική Εκκλησία: Γιατί κάποιοι καρδινάλιοι μισούν τον πάπα Φραγκίσκο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 10:50

Λίγοι ποντίφηκες έχουν γίνει τόσο αγαπητοί αλλά και τόσο μισητοί ταυτόχρονα, στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, όσο ο πάπας Φραγκίσκος.

Η πρόσφατη άδειά του προς τους ιερείς να δίνουν την ευλογία τους στα ομόφυλα ζευγάρια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους συντηρητικούς εκπροσώπους της εκκλησίας, οι οποίοι ξεσπάθωσαν εναντίον του, επισήμανε η Washington Post.

Ο γερμανός καρδινάλιος Γκέραρντ Μίλερ αποκάλεσε την οδηγία του πάπα «βλάσφημη». Ενας ιταλός ιερέας αφορίστηκε όταν στο κήρυγμά του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποκάλεσε τον Φραγκίσκο «αντι-παπικό σφετεριστή» με «βλέμμα που πέφτει στο κενό, όπως τα πτώματα»…

Ο ιταλός αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, πρόσφατα αποκάλεσε τον ποντίφικα «υπηρέτη του Σατανά» και ανακοίνωσε ένα σεμινάριο για την εκπαίδευση ιερέων «απαλλαγμένο από τις παρεκκλίσεις του Μπεργκόλιο» (το όνομα του Φραγκίσκου πριν γίνει πάπας). Παλιότερα, ο ίδιος είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Η δυσαρέσκεια ιερέων κατά του πάπα, δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει ξεκινήσει από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση, καθώς το πρόσωπό του δεν ήταν επιλογή της παραδοσιακής συντηρητικής πτέρυγας της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι τολμηρές κινήσεις του 87χρονου Φραγκίσκου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας, όσο έντονες ήταν το 1968, όταν ο τότε πάπας Παύλος ΣΤ’ απαγόρεψε την αντισύλληψη, σημείωσε το δημοσίευμα.

Η σημερινή κριτική εναντίον του ενισχύεται από τα social media, ενώ εντυπωσιάζει η περιφρόνηση που δείχνουν ορισμένοι κληρικοί στον άνθρωπο που οι Καθολικοί θεωρούν «τον αντιπρόσωπο του Χριστού στην κορυφή του θρόνου του Αγίου Πέτρου».

«Αυτό που βλέπουμε σε βάρος του Φραγκίσκου είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που είδαμε το 1968», δήλωσε στην Post ο Οστεν Ιβερι, βιογράφος του Πάπα. «Αλλά αυτό που είναι καινούργιο, είναι η έλλειψη σεβασμού προς την παπική εξουσία, η οποία έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο επιτρεπτή σε αυτό το ποντιφικό αξίωμα με τρόπο που δεν έχω ξαναδεί».

Η αντίθεση στον Φραγκίσκο είναι «πρωτοφανής», συμφώνησε ο Τζον Καρ, πρώην εξωτερικό στέλεχος στη διάσκεψη των επισκόπων των ΗΠΑ, ο οποίος ίδρυσε την Πρωτοβουλία για την Καθολική Κοινωνική Σκέψη και τη Δημόσια Ζωή στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον.

«Η αντίθεση αυτή είναι ισχυρή και αφορά την εξουσία -εκκλησιαστική, οικονομική και πολιτική. Κανείς δεν είπε ότι ο Ιωάννης Παύλος Β’ δεν ήταν πάπας. Ή ότι ο Βενέδικτος ήταν παράνομος. Εδώ έχουμε ένα ευρύτερο σχέδιο για την υπονόμευση της αξιοπιστίας του», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως επισημαίνει η WP, η αύξηση των επιθέσεων κατά του Φραγκίσκου δεν φαίνεται να αντανακλά ή να έχει επηρεάσει τη δημόσια θέση του -η δημοτικότητά του παραμένει ο φθόνος των πολιτικών σε πολλές χώρες, ενώ είναι πολύ δημοφιλής στους πιστούς.

Αλλά ο καταιγισμός επικρίσεων αποτελεί άμεση πρόκληση για την θητεία του στην κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανανεώνει ένα πανάρχαιο ερώτημα: Πόσο μπορεί κάποιος στους κόλπους της να επικρίνει τον πάπα;

Ο αριθμός των καθολικών κληρικών που ανακοίνωσαν χωρίς φόβο την πρόθεσή τους να αγνοήσουν τον πάπα αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, από τη στιγμή που ο Φραγκίσκος άλλαξε τις οδηγίες του Βατικανού και επέτρεψε τις ιερατικές ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.

Ορισμένοι κληρικοί χαρακτήρισαν την απόφαση ως μια κίνηση που είχε καθυστερήσει από καιρό, μια κίνηση που κάνει πράξη παλιότερες δηλώσεις του Φραγκίσκου για μια πιο φιλόξενη εκκλησία.

Η δήλωση «είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», έγραψε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κιούπιτς του Σικάγο, «και συνάδει όχι μόνο με την επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να συνοδεύει τους ανθρώπους ποιμαντικά, αλλά και με την επιθυμία του Ιησού να είναι παρών σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν την στήριξή του».

Η διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ -κατά καιρούς επίκεντρο της κριτικής κατά του Φραγκίσκου- ήταν συγκρατημένη στην αντίδρασή της, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι ο πάπας απλώς επιβεβαιώνει ότι «όσοι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της ηθικής διδασκαλίας της Εκκλησίας αγαπιούνται ωστόσο από τον Θεό».

Ακόμη και ορισμένοι επίσκοποι πιστοί στον Φραγκίσκο, εμφανίστηκαν μπερδεμένοι σχετικά με το πώς οι ευλογίες αυτές διαφέρουν ουσιαστικά από την επιδοκιμασία της ένωσης ομοφύλων ζευγαριών και πώς το Βατικανό μπορεί να τις υποστηρίζει, τη στιγμή που θεωρεί τις ομοφυλοφιλικές τάσεις «εγγενώς διαταραγμένες» και τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, «ανήθικες».

Η θέση του Βατικανού είναι ότι η νέα απόφαση σηματοδοτεί την επέκταση του ρόλου των ευλογιών στην εκκλησία και όχι οποιαδήποτε αποδοχή της ομοφυλοφιλίας και ότι οι ευλογίες –που διαρκούν δευτερόλεπτα- σε καμία περίπτωση δεν επικυρώνουν τις νομικές ή σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Αλλοι απέρριψαν ευθέως την κίνηση του πάπα. Οι αφρικανικές συνδιασκέψεις επισκόπων εξέδωσαν μια έκτακτη κοινή δήλωση την Πέμπτη, πιστοποιώντας την πίστη τους στον Φραγκίσκο, αλλά ταυτόχρονα λέγοντας ότι τα μέλη δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευλογίες που πρότεινε χωρίς να «εκτεθούν σε σκάνδαλα».

Δύο επίσκοποι στο Καζακστάν, σε μια επιστολή που απαγόρευσε στους ιερείς τους να υπακούσουν στο διάταγμα του Βατικανού, είπαν «με σεβασμό» ότι ο πάπας δεν βαδίζει «σωστά σύμφωνα με την αλήθεια του Ευαγγελίου».

«Φυσικά, πρόκειται για κρίση εξουσίας», δήλωσε ένας από αυτούς τους επισκόπους, ο Αθανάσιος Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην Washington Post. Ο ίδιος επικρίνει τους επισκόπους που δείχνουν ευθεία ασέβεια προς τον Φραγκίσκο, όπως ο Βιγκανό. Αλλά, προειδοποίησε, «ο πάπας χάνει τη σταθερότητα των λόγων και της εξουσίας του».

Και πρόσθεσε: «Αν τιμωρηθώ για αυτά που λέω, θα είναι για μένα τιμή, γιατί θα τιμωρηθώ μόνο για την αλήθεια».

Μετά από τον θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του ποντίφηκα, το Βατικανό εξέδωσε μια σπάνια «διευκρίνιση» την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι ενώ οι επίσκοποι και οι ιερείς μπορούν να ασκούν προσωπική κρίση κατά την προσφορά τέτοιων ευλογιών, δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί η δήλωση που ενέκρινε ο πάπας, «αιρετική, αντίθετη προς την παράδοση της Εκκλησίας ή βλάσφημη».

Και όμως, δύο ημέρες αργότερα, ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα, ένας ανώτερος κληρικός από τη Γουινέα, έγραψε, με εμφανή περιφρόνηση: «Δεν αντιτιθέμεθα στον πάπα Φραγκίσκο, αλλά αντιτιθέμεθα σθεναρά και ριζικά σε μια αίρεση που υπονομεύει σοβαρά την Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού, επειδή είναι αντίθετη με την καθολική πίστη και παράδοση».

Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, οι κληρικοί μπορούν να αμφισβητούν τον πάπα, πάντα με σεβασμό και λογική.

Ο Φραγκίσκος έχει επιδείξει σημαντική ανοχή στη διαφωνία, αλλά η υπομονή του μπορεί να εξαντλείται.

Τους τελευταίους μήνες, ένας επικριτής, ο επίσκοπος Τζόζεφ Στρίκλαντ του Τάιλερ του Τέξας, αποπέμφθηκε από την επισκοπή του.

Eνας άλλος, ο καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ο οποίος μιλούσε συχνά σε συντηρητικά συνέδρια όπου εξύβριζαν τον Φραγκίσκο, έχασε τη σύνταξη και το διαμέρισμά του στη Ρώμη.

«Στην περίπτωση τόσο του Στρίκλαντ όσο και του Μπερκ, το εκπληκτικό είναι ότι ο Φραγκίσκος άργησε τόσο πολύ να το κάνει. Κανείς προηγούμενος πάπας δεν θα είχε ανεχτεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ιβερι.

Ακόμα και το 1968 πάντως, οι επίσκοποι δεν επέκριναν τον πάπα Παύλο ΣΤ’ τόσο δημόσια, όπως κάνουν κάποιοι με τον Φραγκίσκο.

«Είμαι έκπληκτος με την κριτική που ασκείται στον πάπα Φραγκίσκο από τους συντηρητικούς», δήλωσε ο Τζον ΜακΓκρίβι, ιστορικός του καθολικισμού και πρύτανης του Πανεπιστημίου Notre Dame. Αυτός ο εξαιρετικά δημόσιος χαρακτήρας της παπικής κριτικής, είπε, είναι εντελώς νέος και σύγχρονος. Ως παράγοντες που συμβάλλουν, ανέφερε ένα αλλαγμένο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης που παρέχει βήμα σε επικριτές όπως ο Στρίκλαντ ή ο Βιγκανό, καθώς και την άνοδο των λαϊκιστών σε όλο τον κόσμο.

«Οι επιθέσεις κατά του θεσμού συμβολίζουν έναν λαϊκισμό στον οποίο θα πίστευε κανείς ότι ο Καθολικισμός θα είχε ανοσία, επειδή είναι ο απόλυτος γραφειοκρατικός θεσμός», είπε.

Ο iταλός ιερέας που αφορίστηκε την 1η Ιανουαρίου, είναι μέρος μιας ομάδας ρωμαιοκαθολικών ιερέων, πολλοί από τους οποίους έχουν πλέον αφοριστεί, οι οποίοι θυμίζουν… Τραμπ, με τον επίμονο ισχυρισμό τους ότι ο Βενέδικτος παρέμεινε ο «αληθινός πάπας» ακόμη και μετά την αποχώρησή του και ότι ο Φραγκίσκος δεν ήταν ποτέ νόμιμος.

Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο ιερέας, Ραμόν Γκουιντέτι, δήλωσε ότι είχε λάβει email από αμερικανούς δικηγόρους που προσφέρθηκαν να ασκήσουν έφεση στην υπόθεση του αφορισμού του εντός του Βατικανού.

«Σύντομα θα γίνουν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οπότε ουσιαστικά όλοι εκείνοι οι καθολικοί που είναι εναντίον του Μπεργκόλιο, που δεν τον αναγνωρίζουν ως ρωμαίο ποντίφικα, και πιθανώς συνδέονται με το κίνημα του Τραμπ, έχουν αδράξει την ευκαιρία να (μου) προσφέρουν την υποστήριξή τους», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...