379
Χαώδης η διαφορά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη | Dimitris Kapantais / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: Στο 20,6% η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – απειλείται από το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 09:28
Χαώδης η διαφορά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη
|Dimitris Kapantais / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: Στο 20,6% η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – απειλείται από το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 09:28

Η πρώτη δημοσκόπηση για το 2024 ήρθε από την GPO για τα «Παραπολιτικά» —με ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά και ενδιαφέρουσα στόχευση στις ερωτήσεις που έγιναν και αναδείχτηκαν από την εφημερίδα. Για παράδειγμα, ένα 5,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόµµα του Ανδρέα Λοβέρδου, του πρώην διεκδικητή της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τώρα βρίσκεται πολιτικά άστεγος και λέει ότι θέλει να κάνει κάτι.

Στα πιο σοβαρά, η δημοσκόπηση της GPO επιβεβαίωσε και πάλι δύο βασικά στοιχεία του πολιτικού χάρτη, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τις δίδυμες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και έπειτα από τις δραματικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεύτερο αλλά σε μεγάλη απόσταση —το δε κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη φλερτάρει με τα μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου και είναι ενδεικτικό πως βρίσκεται πιο κοντά στο ΚΚΕ απ’ όσο απέχει από το ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναληυτικά, η απόσταση της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετρήθηκε στην πρόθεση ψήφου στο 20,6%. Η ΝΔ έχει ένα ποσοστό 32,9%, ενώ το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται στο 12,3%.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1% και τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 8,3%. Τα ποσοστά όλων αυτών είναι αυξημένα αν γίνει αναγωγή, επί των εγκύρων (οι αναποφάσιστοι μετρήθηκαν στο 13,1%).

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει στα δεξιά της ΝΔ, όπου φαίνεται ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που μπορεί να υπάρχει για την κεντρώα ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος (βλ. πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών).

Η Ελληνική Λύση μετρήθηκε στο 6% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η Νίκη στο 2,7% και οι Σπαρτιάτες (κόμμα που θεωρείται βιτρίνα του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη) στο 1,9%.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα της GPO, τέθηκε το ερώτημα για ένα νέο κόμμα δεξιά της ΝΔ: το 38,8% εκτιµά ότι υπάρχει χώρος δεξιά της Ν∆ για νέο κόµµα, ενώ το 13,9% δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.

Σε άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης που ίσως έχουν κάποιο ενδιαφέρον είναι:

α) η χαμηλή πτήση της Νέας Αριστεράς (στο 1,9% στην πρόθεση ψήφου), η οποία βρίσκεται χαμηλότερα από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (2,1%) και από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (2,7%)

β) στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η ελληνική κοινωνία εµφανίζεται διχασµένη, µε το 48,1% να τάσσεται υπέρ και το 49,8% κατά. Αρνητικά σε ποσοστό 58,1%, τάσσονται οι ψηφοφόροι της Ν∆, οι οποίοι είναι ακόµα πιο αρνητικοί, σε ποσοστό 78,9%, απέναντι στην τεκνοθεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...