717
| Dimitris Kapantais / SOOC

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Επιμένει στην κομματική πειθαρχία ο Κασσελάκης, απειλεί με διαγραφές

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 21:29
|Dimitris Kapantais / SOOC

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Επιμένει στην κομματική πειθαρχία ο Κασσελάκης, απειλεί με διαγραφές

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 21:29

Σε διευκρινιστική ανάρτηση αναγκάστηκε να προχωρήσει το βράδυ τη ςΠαρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης εν μέσω της σύγχυσης που επικράτησε το νωρίτερα το απόγευμα, ως προς το ποια θα είναι η στάση του κόμματος κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή.

Ενα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης είχε κάνει γνωστή τη θέση του να επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ΚΟ του κόμματός του μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Star, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να σχολιάζει θετικά την προαναγγελία υπερψήφισης της ρύθμισης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η Δώρα Αυγέρη, έσπευσε να δηλώσει λίγες ώρες αργότερα ότι δεν τίθεται ζήτημα πειθαρχίας. Κατά το πλέον αρμόδιο στέλεχος για την προβολή των θέσεων της Κουμουνδούρου υπήρξε «θόρυβος και παρανόηση» (!) γύρω από την επίμαχη δήλωση του προέδρου. Υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ποτέ πως θα θέσει θέμα πειθαρχίας, αλλά ότι τέτοια «πειθαρχία» υπάρχει ήδη στο κόμμα και πως «δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος εάν δεν ψηφίσει» το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως η κυρία Αυγέρη μάλλον εκπροσώπησε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους με την απόφαση (;) του προέδρου, και όχι τον ίδιο, ο κ. Κασσελάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν νοείται βουλευτής αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο» και πως αν κάποιο μέλος της ΚΟ «παρεκκλίνει από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας», τότε εκείνος θα λάβει «τις ανάλογες αποφάσεις».

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικράτησε στην Κουμουνδούρου την Παρασκευή είναι το γεγονός πως ο κ. Κασσελάκης προλόγισε τη σχετική ανάρτησή του με τη φράση «προς αποφυγή παρεξηγήσεων», σε μια έμμεση αναγνώριση της σύγχυσης που προκλήθηκε.

Η συνολική τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο, μετά την κατάθεση της ρύθμισης, αφού «δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η ρύθμιση «προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει» ξεκαθάρισε.

Αναλυτικά, το κείμενο της ανάρτησης του Στέφανου Κασσελάκη έχει ως εξής:

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Οταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Το πρόβλημα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις όχι μόνο για τα περί κομματικής πειθαρχίας αλλά ακόμα και για την ίδια την ουσία του νόμου (!) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στα χωριά «από 300 μέτρα υψόμετρο» και πάνω «δεν μπορούν να πειστούν» οι πολίτες για το νομοσχέδιο.

Ρωμανός: Αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών

«Μέσα σε 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει για ακόμα μία φορά να ζαλιστεί ο ίδιος από τις αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών τις οποίες άλλωστε συνηθίζει», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

«Χθες, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του κόμματός του, κατηγορώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν το θέτει και στους βουλευτές της ΝΔ. Σήμερα, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μίλησε για κομματική πειθαρχία.

»Πριν λίγη ώρα, ο κ. Κασσελάκης έθεσε μια νέα εκδοχή: αυτή της κομματικής πειθαρχίας με αστερίσκους», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση το κάρο ήταν η κομματική πειθαρχία του κ. Κασσελακη και το άλογο η άποψη των πολακιστών».

«Κρατάμε τη μεγάλη εικόνα, μιας ευρείας πλειοψηφίας που φαίνεται να δημιουργείται υπέρ της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και να διασφαλίσει ίσα δικαιώματα για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...