421
Ουκρανός στρατιώτης με φορητό πύραυλο Stinger, στο Ντονέτσκ, τον Μάιο | EPA/OLEG PETRASYUK

ΗΠΑ: «Αγνωστο» πού βρίσκονται όπλα $1 δισ. που στείλαμε στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 14:05
Ουκρανός στρατιώτης με φορητό πύραυλο Stinger, στο Ντονέτσκ, τον Μάιο
|EPA/OLEG PETRASYUK

ΗΠΑ: «Αγνωστο» πού βρίσκονται όπλα $1 δισ. που στείλαμε στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 14:05

Ανάμεσα στα όπλα αξίας 44 δις. δολαρίων, που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, υπάρχουν και πολλά προηγμένα με ευαίσθητη τεχνολογία, η πορεία των οποίων παρακολουθείται με ειδικούς μηχανισμούς από το Πεντάγωνο.

Όμως, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, όπως σημειώνει η Washington Post, όπλα ύψους ενός δισ. δολαρίων έχουν «χαθεί».

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται να δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στον Λευκό Οίκο, που εδώ και εβδομάδες προσπαθεί να πείσει τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου να εγκρίνουν νέα βοήθεια προς το Κίεβο, η οποία προς το παρόν έχει σταματήσει, όπως επιβεβαίωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας, την Παρασκευή.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σταματήσει την παροχή νέου πακέτου στην Ουκρανία καθώς παζαρεύουν με τον Τζο Μπάιντεν νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Oπως επισήμαναν αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Washington Post, το γεγονός ότι όπλα όπως πύραυλοι Javelin και Stinger, γυαλιά νυχτερινής όρασης, επιθετικά drones κλπ. δεν μπορούν να εντοπιστούν, δεν σημαίνει ότι εκλάπησαν ή πουλήθηκαν από τους Ουκρανούς.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι περιζήτητοι στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο όπλων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας «δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις απαιτήσεις του προγράμματος για τη λογοδοσία αμυντικών όπλων σε εχθρικό περιβάλλον», ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μπορεί για παράδειγμα, να πρόκειται για κάποια από τα όπλα η πορεία των οποίων δεν καταγράφηκε από τους Αμερικανούς, τους μήνες Φεβρουάριο με Ιούνιο του 2022, όταν η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο είχε κλείσει προσωρινά λόγω της εισβολής.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σε καιρό πολέμου, καθώς πολλά από τα όπλα προωθούνται εντός ημερών στο μέτωπο, δεν είναι τόσο εύκολη η παρακολούθησή τους από μακριά.

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να παρέχουν γραπτές αποδείξεις για μεταφορές εξοπλισμού και όπλων.

Από τον Νοέμβριο του 2022, υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ουκρανικό προσωπικό που χρησιμοποιεί φορητούς σαρωτές bar-code για τη διενέργεια απογραφών σε έναν κόμβο εφοδιασμού εκτός Ουκρανίας και ετήσιων απογραφών μόλις ο εξοπλισμός βρίσκεται μέσα στη χώρα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβήτησαν την έκθεση, τονίζοντας ότι αν και η παρακολούθηση της στρατιωτικής βοήθειας σε πραγματικό χρόνο ήταν αδύνατη σε καιρό πολέμου, είχαν επινοήσει εναλλακτικές μεθόδους για να λογοδοτούν οι Ουκρανοί για τον εξοπλισμό και τα όπλα και ότι ήταν ικανοποιημένοι ότι παρακολουθούσαν επαρκώς τη βοήθεια.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για μη εξουσιοδοτημένη ή παράνομη μεταφορά εκτός Ουκρανίας», έγραψε η εκτελούσα χρέη υφυπουργού Αμυνας για θέματα πολιτικής, Αλεξάνδρα Μπέικερ, σε απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...