Ενα κύμα παραπληροφόρησης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικές επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Σε μια δυσοίωνη εκτίμηση, γράφει ο Guardian, ο οργανισμός που συγκαλεί την ετήσια συνάντησή του στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε την ανησυχία ότι η παγκόσμια πολιτική σκηνή θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, οδηγώντας ενδεχομένως σε ταραχές, απεργίες και μεγαλύτερη καταστολή από τις κυβερνήσεις.
Η ετήσια έκθεση Global Risks Report του WEF –η οποία καταγράφει τη γνώμη 1. 400 εμπειρογνωμόνων– διαπίστωσε ότι το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος παγκόσμιας καταστροφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τα δύο τρίτα φοβούνται ένα καταστροφικό γεγονός μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το 2024 διεξάγονται εκλογές σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ινδία, και το WEF δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ παραποιημένων πληροφοριών και κοινωνικής αναταραχής θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκστρατειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την προσεχή διετία τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τις ηγεσίες τους.
Κοιτάζοντας μπροστά σε ορίζοντα δεκαετίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή αναφέρονται ως οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι από τους εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το WEF.
«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικές τάσεις και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και η οικονομική αβεβαιότητα προκαλούν επιτάχυνση της διάδοσης της παραπληροφόρησης» δήλωσε η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον» προσέθεσε.
Η έκθεση κατατάσσει τους κινδύνους σε ορίζοντα δύο και 10 ετών. Βραχυπρόθεσμα, οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι θεωρούνται η παραπληροφόρηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κοινωνική πόλωση, η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News