452
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο εφετείο της Ουάσινγκτον, την Τρίτη, όπως τον αποτύπωσε ο σκιτσογράφος | REUTERS/Bill Hennessy

Τραμπ στο εφετείο: Χαίρω ασυλίας για τις πράξεις μου όσο ήμουν πρόεδρος – δεν πείθονται οι δικαστές

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 16:22
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο εφετείο της Ουάσινγκτον, την Τρίτη, όπως τον αποτύπωσε ο σκιτσογράφος
|REUTERS/Bill Hennessy

Τραμπ στο εφετείο: Χαίρω ασυλίας για τις πράξεις μου όσο ήμουν πρόεδρος – δεν πείθονται οι δικαστές

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 16:22

Οι δικαστές του εφετείου της Ουάσινγκτον αμφισβήτησαν έντονα το επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι πρόεδροι πρέπει να δικαιούνται ασυλίας.

Σε μια υπόθεση-ορόσημο, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι η προεδρική του θητεία τον προστατεύει από κατηγορίες που συνδέονται με την υποτιθέμενη προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αλλά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι πρώην πρόεδροι δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Το παρόν στο δικαστήριο, σε ένα ακόμα δικαστικό διάλειμμα από τις προεκλογικές του ομιλίες, έδωσε ο Τραμπ, ο οποίος καθόταν σιωπηλός με τους δικηγόρους του κατά τη διάρκεια της 75λεπτης ακροαματικής διαδικασίας, όπως σημειώνει το BBC.

Αργότερα είπε ότι η πλευρά του τα πηγαίνει «πολύ καλά» στην υπόθεση και υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι αντιμετωπίζει πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ ότι προσπάθησε να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν το 2020.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες επειδή εκείνη την περίοδο ήταν στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επικαλείται εδώ και χρόνια την προεδρική ασυλία, σε διάφορες αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Οποια και αν είναι η απόφαση των εφετών δικαστών, η υπόθεση αναμένεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3 με τρεις από τους δικαστές να έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Τραμπ.

Οπως σημειώνει το BBC, η υπόθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το τι είναι επιτρεπτό από το άτομο που κατέχει το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ποινική δίκη του Τραμπ για εβδομάδες, αν όχι μήνες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024 στην οποία είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Μία από τους τρεις δικαστές έκανε μία υποθετική ερώτηση στον δικηγόρο του Τραμπ, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατάξει τις επίλεκτες ειδικές δυνάμεις να δολοφονήσουν έναν πολιτικό του αντίπαλο χωρίς να ανησυχεί για ποινική δίωξη.

Ο δικηγόρος του Τραμπ υποστήριξε ότι η δίωξη ενός προέδρου για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του θα μπορούσε να παραλύσει την κυβέρνηση, ιδίως τον εκτελεστικό κλάδο. Είπε χαρακτηριστικά ότι η έγκριση «της δίωξης ενός προέδρου για τις επίσημες πράξεις του θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας από το οποίο το έθνος μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ».

Ο ίδιος χρησιμοποίησε ως παραδείγματα  μία υποθετική δίωξη του Τζορτζ Μπους για ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και του Μπαράκ Ομπάμα για επιθέσεις με drones εναντίον αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό.

Ενα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ήδη απορρίψει την υπερασπιστική του γραμμή περί ασυλίας των αμερικανών προέδρων.

Ο Τζακ Σμιθ προειδοποίησε ότι αν δεν διωχθεί ποινικά ο Τραμπ, θα είναι «σαν να επιτρέπεται στους προέδρους που διαπράττουν εγκλήματα, να παραμείνουν στην εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...