488
| Nick Paleologos / SOOC

Κυβέρνηση σε Εκκλησία για γάμο ομοφύλων: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 22:09
|Nick Paleologos / SOOC

Κυβέρνηση σε Εκκλησία για γάμο ομοφύλων: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 22:09

Μήνυμα προς την Εκκλησία έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της έναντι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, στη σκιά των πολλαπλασιαζόμενων αντιδράσεων από την ιεραρχία.

Η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο μέσω μιας εγκυκλίου από την οποία δεν έλειπαν οι νομικές (!) διατυπώσεις, ενώ αρνητικές, κατά κύριο λόγο, παρεμβάσεις επί του θέματος ακολούθησαν (και προηγήθηκαν) και από πολλούς μητροπολίτες.

Παρά τα γεγονότα αυτά, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε την Τρίτη ότι η Εκκλησία «θα πάρει θέση αφού δει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί από την Πολιτεία», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το κλίμα με το Μαξίμου δεν είναι κακό.

«Με τον Πρωθυπουργό είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία σχετικά με το θέμα της τεκνοθεσίας και των ομόφυλων ζευγαριών», προσέθεσε συγκεκριμένα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, την ώρα που στον Τύπο έκαναν την εμφάνισή τους και δημοσιεύματα για ένα πιθανό ραντεβού Ιερώνυμου – Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση «οι ρόλοι είναι διακριτοί» ανάμεσα στην Εκκλησία και το κράτος, θύμισε ο κ. Σκέρτσος.

«Σεβόμαστε τον ρόλο και τον λόγο της Εκκλησίας. Θεωρώ προσωπικά, ως Χριστιανός Ορθόδοξος, ότι επιτελεί πνευματικό και κοινωνικό έργο. Από εκεί και πέρα “του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”, οι ρόλοι ειναι διακριτοί και η πολιτεία έχει υποχρεωση να ρυθμίζει τις αστικές υποθέσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ.

Παραμένοντας στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για «μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να τη διχάσει» και παρέπεμψε στην παρουσίαση λεπτομερειών για το νομοσχέδιο από τον Πρωθυπουργό –εν μέρει στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ίδιο Μέσο το απόγευμα της Τετάρτης– και τον ίδιο, καθώς θα είναι ο εισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου, όπως αποκάλυψε.

Ερωτηθείς για το εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά τη ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός επικαλέστηκε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη να μη μπαίνει «το άλογο μπροστά από το κάρο» και αναγνώρισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν διευκρινίσεις για το νομοθέτημα, οι οποίες όπως είπε θα δοθούν προσεχώς. «Θεωρώ ότι είναι ενα σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα» αλλά «και ότι δεν υπάρχει επαρκής γνώση για το τι ισχύει και τι θα φέρουμε», περιορίστηκε να σχολιάσει.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Εξάλλου, ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια, για την οποία εκτίμησε πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια.

Τόνισε πως η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, και προανήγγειλε εξειδικευμένα μέτρα, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, «προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μεταξύ άλλων «θα ανακοινωθούν μέτρα για την τιμή του βρεφικού γάλακτος», είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ τόνισε ότι «η διατίμηση δημιουργεί προβλήματα και αυτό δεν το θέλουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...