236
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ προσέρχεται στο Ελιζέ για υπουργικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο | REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο 34χρονος Ατάλ έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 13:48
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ προσέρχεται στο Ελιζέ για υπουργικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο
|REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο 34χρονος Ατάλ έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 13:48

Ο νυν υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος Ατάλ, ηλικίας 34 ετών, είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός του σύγχρονου γαλλικού κράτους. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ο Ατάλ γεννήθηκε τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου –και τελείωσε το σχολείο λίγο προτού η Ευρώπη βυθιστεί στην κρίση χρέους…

Ο προηγούμενος νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν ο σοσιαλιστής Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1984, επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν σε ηλικία τότε 37 ετών.

Ο Ατάλ θα πάρει τη θέση της Ελιζαμπέτ Μπορν, που παραιτήθηκε την Δευτέρα, μετά από ενάμισι χρόνο στην πρωθυπουργία.

Στην επιστολή της παραίτησης της, η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία».

Η αλλαγή πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί πλήγματα το τελευταίο διάστημα.

Πριν αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, ο Ατάλ έχει υπηρετήσει τη γαλλική κυβέρνηση από τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Προϋπολογισμού.

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την αντιπολίτευση. Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε δηκτικά ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού «καταργήθηκε», ενώ ο ακροδεξιός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι μία οπαδός του Μακρόν αντικαθίσταται από έναν άλλο οπαδό του γάλλου προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...