295
Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα σε συνεδρίαση της Γερουσίας, τον Ιούλιο | EPA/FABIO FRUSTACI

Ιταλία: Για τον πρόεδρο της Γερουσίας, ο «ρωμαϊκός» (φασιστικός) χαιρετισμός δεν αποτελεί αδίκημα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 14:10
Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα σε συνεδρίαση της Γερουσίας, τον Ιούλιο
|EPA/FABIO FRUSTACI

Ιταλία: Για τον πρόεδρο της Γερουσίας, ο «ρωμαϊκός» (φασιστικός) χαιρετισμός δεν αποτελεί αδίκημα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 14:10

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ιταλικής Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα σχετικά με τους φασιστικούς χαιρετισμούς εκατοντάδων νέων κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης.

Η τελετή στην οποία συμμετείχαν ακροδεξιές οργανώσεις, έγινε 46 χρόνια μετά τον θάνατο τριών νέων σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και νεοφασιστικές οργανώσεις, στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην Corriere della Sera.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».

Σε δηλώσεις του παράλληλα στην La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι».

Κατά την άποψη του Λα Ρούσα «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».

Ο φασιστικός χαιρετισμός απαγορεύεται από τον ιταλικό νόμο.

Το 2018, η Corriere della Sera είχε επισκεφθεί την κατοικία του Λα Ρούσα στο Μιλάνο και έκανε ρεπορτάζ για τη μεγάλη συλλογή του με φασιστικά κειμήλια, αγάλματα και μετάλλια του Μουσολίνι, φωτογραφίες, βιβλία για τους Μελανοχίτωνες, την αποικιοκρατική Ιταλία κλπ.

Οταν εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, το φθινόπωρο του 2022,  μέρος του Τύπου υπενθύμισε τις προτομές του φασίστα δικτάτορα στο σπίτι του, τις οποίες, όπως είπε, δώρισε αργότερα σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...