587
Ο Μπιλ Ακμαν επιτέθηκε μέσω του Χ στην Κλοντίν Γκέι η οποία προσπάθησε να υποβιβάσει τις απειλές κατά εβραίων φοιτητών μετά ο ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή | CreativeProtagon

Μπιλ Ακμαν: Ο Κροίσος που αναστατώνει το Χάρβαρντ και το MIT

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 19:52
Ο Μπιλ Ακμαν επιτέθηκε μέσω του Χ στην Κλοντίν Γκέι η οποία προσπάθησε να υποβιβάσει τις απειλές κατά εβραίων φοιτητών μετά ο ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
|CreativeProtagon

Μπιλ Ακμαν: Ο Κροίσος που αναστατώνει το Χάρβαρντ και το MIT

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 19:52

Μεταξύ των πάμπολλων λιστών που αρέσκονται να καταρτίζουν κάθε χρόνο τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης –με τους 100 πιο πλούσιους, τους 100 πιο ισχυρούς, τους 100 πιο όμορφους κ.ο.κ.– λείπει εκείνη με τους 100 ανθρώπους που θα ήταν καλύτερο να μην εκνευρίζει κανείς, όπως γράφει σε άρθρο του ο Ματέο Περσιβάλε της Corriere della Sera. Και υποστηρίζει ότι πρώτος στην εν λόγω λίστα θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο Μπιλ Ακμαν, ο ηλικίας 57 ετών ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management, ένα πανίσχυρο hedge fund που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Ο δισεκατομμυριούχος Ακμαν φημίζεται για την άκρως επιθετική μεθοδολογία του – «πάντα έβαζε ριψοκίνδυνα στοιχήματα», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι με τα πρώτα σημάδια της πανδημίας Covid στην Κίνα, προέβη σε μια κολοσσιαία ανοιχτή πώληση (short selling) που του απέφερε δισεκατομμύρια – ενώ ειδικεύεται στο να τινάζει στον αέρα, μέσω αδίστακτων εκστρατειών στα ΜΜΕ, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που βάζει στο στόχαστρό του.

Για αυτό, όταν ο Μπιλ Ακμαν –απόφοιτος του Χάρβαρντ και γενναιόδωρος χρηματοδότης του πανεπιστημίου– άρχισε να επιτίθεται μέσω του X (πρώην Twitter), στην Κλοντίν Γκέι, η οποία κατά τη διάρκεια κατάθεσής της στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε υποβιβάσει και σχετίσει με τα «συμφραζόμενα» τις απειλές κατά εβραίων φοιτητών μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για μια άκρως αρνητική εξέλιξη στην καριέρα της πρώτης γυναίκας και αφροαμερικανίδας προέδρου του περίφημου Πανεπιστημίου στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Παρά τις έντονες επικρίσεις, από τον Ακμαν και άλλους, η Γκέι έδειχνε να είναι ασφαλής, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για λογοκλοπή κατ’ εξακολούθησιν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραιτηθεί, τελικά, από τη θέση της πριν από λίγες ημέρες.

Ο Μπιλ Ακμαν, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος και στο Χ, πανηγύριζε ακόμη για την παραίτησή της, όταν ο ιστότοπος Business Insider δημοσίευσε ένα άρθρο που τεκμηριώνει την παρουσία υλικού λογοκλοπής (τέσσερις παράγραφοι σε 330 σελίδες) στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε η 47χρονη ισραηλινή σύζυγός του, ονόματι Νέρι Οξμαν, σε ένα άλλο περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Ο Ακμαν, ο οποίος συνήθως αδιαφορεί για όσα του καταλογίζουν (καταρχάς ότι είναι ρατσιστής) οι επικριτές του στο Διαδίκτυο, εξοργίστηκε, φτάνοντας στο σημείο να αναρτά μηνύματα τύπου «ούτε η Μαφία δεν στρέφεται κατά των οικογενειών των εχθρών της», να επικαλείται τους «νόμους του δρόμου» και να υπόσχεται να επιστρατεύσει τα πιο προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για να ερευνήσει δημοσιεύσεις καθηγητών και διοικητικών στελεχών του MIT (το πανεπιστήμιο απέχει δύο στάσεις με το μετρό από το Χάρβαρντ). Δεσμεύτηκε επίσης ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί και η «πηγή» που μίλησε στο Business Insider για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της συζύγου του.

Ομως ο Μπιλ Ακμαν είναι έξαλλος και για το γεγονός ότι το Business Insider επικοινώνησε με τον εκπρόσωπό του, μόνο μετά τη δύση του ηλίου την προηγούμενη Παρασκευή, όταν εκείνος και η σύζυγός του, ορθόδοξοι εβραίοι και οι δύο, αποσυνδέονται από τον υπόλοιπο κόσμο κατά την τήρηση του Σαμπάτ. «Ναι, εκδίκηση, τρομερή εκδίκηση», έγραψε, μεταξύ άλλων, έχοντας κατά νου τον «Ριγολέτο» του Βέρντι.

Ο Ματέο Περσιβάλε δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στο στόχαστρο της αμερικανικής (ακρο)Δεξιάς βρίσκεται εδώ και καιρό, πλέον, η αποκαλούμενη DEI, αρκτικόλεξο που σημαίνει Diversity, Equity, Inclusion, δηλαδή Διαφορετικότητα, Ισότητα, Συμπερίληψη. Στόχος των υποστηρικτών και των ακτιβιστών της είναι η προστασία –σε επιχειρήσεις, σε πανεπιστήμια και στη δημόσια διοίκηση– ομάδων που ιστορικά υπόκεινται σε διακρίσεις. Σύμφωνα με τους επικριτές τους, ωστόσο, στο όνομα της DEI υπόκεινται σε διακρίσεις, εδώ και δεκαετίες, οι λευκοί, οι εβραίοι και οι Ασιάτες. Τις προηγούμενες ημέρες ο Μπιλ Ακμαν χαρακτήρισε την DEI «αντιαμερικανική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...