Στην Ελλάδα και τη Γαλλία είναι μάλλον συνηθισμένο θέαμα, αλλά στη Γερμανία, δεν θα το λέγαμε: Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική, κάτι που σπεύδει να εκμεταλλευθεί η ανερχόμενη ακροδεξιά παράταξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Στις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες τους, οι αγρότες θα κλείσουν αυτοκινητόδρομους και θα προχωρήσουν και σε άλλες κινήσεις, «πρωτοφανείς για τη χώρα», όπως περιγράφει ο επικεφαλής της ένωσης των αγροτών, παρά τη μικρή υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης στις περικοπές των επιδοτήσεων για το ντίζελ και τη μείωση των φοροαπαλλαγών για τα αγροτικά οχήματα, που προκάλεσαν την οργή τους.
Την περασμένη Πέμπτη, 100 αγρότες εμπόδισαν τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να αποβιβαστεί από πλοίο στη βόρεια Γερμανία, αναγκάζοντάς τον να γυρίσει πίσω στο νησί όπου είχε περάσει τις γιορτές.
Ο πολιτικός των Πρασίνων φέρεται να είχε προσκαλέσει ορισμένους από τους διαδηλωτές να μιλήσουν μαζί του πάνω στο πλοίο, κάτι που αρνήθηκαν. «Με κάνει να σκέφτομαι, ακόμη και να ανησυχώ, το γεγονός ότι το κλίμα στη χώρα υπερθερμαίνεται», ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του την Παρασκευή.
Οι μεταφορείς εμπορευμάτων ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες των αγροτών για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την αύξηση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινώντας με αποκλεισμούς σε περιφερειακά κέντρα και προχωρώντας σε συγκέντρωση φορτηγών στο Βερολίνο στις 18 και 19 Ιανουαρίου.
Το αναμενόμενο χάος στους δρόμους θα χειροτερεύσει λόγω της επικείμενης απεργίας: οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους που ανήκουν στο GDL, το γερμανικό συνδικάτο μηχανοδηγών, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις πανεθνικές απεργίες για τους μισθούς και τα ωράρια εργασίας από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, μετά την χριστουγεννιάτικη εκεχειρία.
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών και των μεταφορέων εμπορευμάτων, καθώς και οι απεργίες στον κρατικό σιδηροδρομικό τομέα, επικεντρώνονται σε διαφορετικά αιτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με διαμάχες που προηγούνται της σημερινής κυβέρνησης, σημειώνει ο Guardian.
«Όμως, η χρονική συγκυρία έδωσε στην Ακροδεξιά την τέλεια ευκαιρία να υποδαυλίσει λαϊκιστικές φαντασιώσεις περί πραξικοπήματος», επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.
Στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία παρουσίασε ανθρώπους «που οδηγούνται στην καταστροφή από μια ανεύθυνη πολιτική ηγεσία όπως στον μεσαίωνα» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτό που αποκάλεσε «γενική απεργία».
Στο Telegram, ορισμένοι χρήστες ανέβασαν εικόνες που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης με το Ράιχσταγκ στις φλόγες, περιτριγυρισμένο από τρακτέρ, και με συνθήματα όπως, «η Γερμανία γίνεται μπλε», μια αναφορά στα χρώματα του AfD.
Η γερμανική ένωση αγροτών προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τις «βίαιες φαντασιώσεις πραξικοπήματος» και επέκρινε τον αποκλεισμό του πλοίου του Χάμπεκ.
«Αυτές οι διαμαρτυρίες είναι βούτυρο στο ψωμί του AfD», δήλωσε ο Κλέμενς Ρις, γενικός γραμματέας της ένωσης μικροκαλλιεργητών στη Σαξονία, το ανατολικό κρατίδιο όπου το ακροδεξιό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Οι αυξανόμενες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και το αυξανόμενο κόστος τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργήσει μια τεράστια απογοήτευση που τώρα βγαίνει στην επιφάνεια», πρόσθεσε. «Και τότε το AfD εστιάζει στις εισαγωγές σιτηρών χωρίς δασμούς από την Ουκρανία και λέει στους αγρότες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει τον κόσμο, αλλά δεν φροντίζει τους δικούς της».
Αποτελούμενη από περίπου 256.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου το 2% του εθνικού εργατικού δυναμικού, η γεωργική βιομηχανία της Γερμανίας μπορεί να φαίνεται μικρή. Όμως οι αγρότες καλλιεργούν περίπου το ήμισυ της έκτασης της Γερμανίας και οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι χάρη στην προνομιακή γεωγραφική θέση της χώρας και τις πλούσιες ιδιότητες του εδάφους, ο κλάδος τους θα έπρεπε να έχει μέλλον ακόμη και στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Οι περικοπές των επιδοτήσεων που αναστάτωσαν τους γερμανούς αγρότες, κρίθηκαν επιβεβλημένες μετά την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης Σολτς για τον προϋπολογισμό του 2024 από το συνταγματικό δικαστήριο και ως αποτέλεσμα, η αντιπολίτευση τρίβει τα χέρια της.
Η λαϊκιστική οργή που προκάλεσαν αυτές οι εν μέρει πλέον αναθεωρημένες περικοπές, στράφηκε κυρίως κατά των Πρασίνων και όχι κατά του CDU στην αντιπολίτευση ή του φιλελεύθερου FDP, του οποίου η δέσμευση στον μηχανισμό «φρένου χρέους» -που περιορίζει τον δανεισμό στο 0,35% του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γερμανίας- περιορίζει σημαντικά την ευελιξία της κυβέρνησης.
Αλλά οι προτεινόμενες περικοπές έχουν επικριθεί ακόμη και από αγρότες που τρέφουν συμπάθεια για την ατζέντα του περιβαλλοντικού κόμματος. «Είναι απολύτως σωστό να μετατραπεί η γερμανική γεωργία από εξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα σε υποστηριζόμενη από την ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ο Οτμαρ Ιλχμαν, γαλακτοπαραγωγός στην Κάτω Σαξονία. «Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος», πρόσθεσε.
Η περικοπή των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο κίνησης, την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να μειώσει σταδιακά μέχρι το 2026, θα πλήξει μάλλον τους μικρούς παραγωγούς παρά τις μεγάλες εταιρείες και θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη για τους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν περισσότερο πετρέλαιο ανά στρέμμα από ό,τι στη συμβατική γεωργία.
Απευθυνόμενος σε συναδέλφους του που λένε ότι θα ψηφίσουν AfD γιατί «δεν μπορεί να είναι χειρότερο», ο Ιλχμαν τόνισε ότι το ακροδεξιό κόμμα είναι εναντίον όλων των επιδοτήσεων από το κράτος στους αγρότες, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News