640
Ειλημμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει –προς πάσα κατεύθυνση– την υπόθεση «ισότητα στον γάμο» | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τεκνοθεσία «ναι» για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά όχι μέσω παρένθετης μητέρας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 11:00
Ειλημμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει –προς πάσα κατεύθυνση– την υπόθεση «ισότητα στον γάμο»
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τεκνοθεσία «ναι» για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά όχι μέσω παρένθετης μητέρας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 11:00

«Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», αρκέστηκε να πει προ ημερών (εδώ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα (ή σίριαλ) του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών –διατύπωση που προκάλεσε και τη σχετική σύγχυση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί για τον παραλληλισμό, κατά την ανάγνωσή του, μεταξύ αλόγων και ομοφυλοφίλων!

Αυτό ακριβώς λοιπόν προτίθεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας από τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ, για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ με δικές τους τοποθετήσεις στα ΜΜΕ και τα social media, προκειμένου να διαλυθεί η σύγχυση που υπάρχει (και εντός του κυβερνώντος κόμματος) ως προς τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Εισηγητής του νομοσχεδίου, όταν αυτό έρθει στη Βουλή, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν, μετά και τις επεξηγήσεις-διευκρινίσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για βουλευτές και υπουργούς κατά την ψήφισή του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει –προς πάσα κατεύθυνση– μια και καλή την υπόθεση «ισότητα στον γάμο», δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα προβλέπεται και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άνδρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.

Οπως εξηγούσαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, υπάρχουν ήδη ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά τα οποία όμως αν συμβεί κάτι στον βιολογικό γονέα τους, είναι εκτεθειμένα καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας τους.

«Το Σύνταγμά μας λέει ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Μιλάμε για το αν ένα παιδί που μεγαλώνει από ομόφυλους γονείς έχει ίσα δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ετερόφυλη οικογένεια», τόνισε σε δηλώσεις της την Κυριακή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τασσόμενη υπέρ της ρύθμισης.

«Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα», υπογράμμισε με τη σειρά του στη Real News και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ακης Σκέρτσος.

Aυτό που δεν θα κάνει όμως το νομοσχέδιο είναι να  αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας (αυτό δηλαδή που ανάμεσα σε άλλους είχε εκφράσει την πρόθεση να κάνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με τον σύντροφό του, Τάιλερ).

Κατά συνέπεια ένας άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, θα μπορεί όμως να υιοθετήσει – δεδομένου άλλωστε ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άνδρες και προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Πηγή που επικαλείται η στήλη «dark room» στο ίδιο μέσο, έλεγε χαρακτηριστικά: «Προτιμάμε μια υιοθεσία με τους αυστηρούς όρους που διέπουν το καθεστώς, από το να μένουν τα παιδάκια στα ιδρύματα». Αλλά «δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που λέει ο Κασσελάκης», συμπλήρωνε, κάνοντας αναφορά στο «θέλουμε δύο αγόρια με τον Τάιλερ» που είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του (εδώ) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωνε η ίδια πηγή, θα δοθούν αρκετές εξηγήσεις για τον νόμο, ώστε «όλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε δύο άνδρες», κάτι που, σημειωτέον, δεν ισχύει στη συντριπτική πλειονότητα  των ευρωπαϊκών χωρών (ακόμη και σε εκείνες όπου επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...