691
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο δείπνο με τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, στην οικία του έξω από την Μόσχα | Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Το χορογραφημένο δείπνο του Πούτιν για τα παιδιά πεσόντων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 10:13
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο δείπνο με τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, στην οικία του έξω από την Μόσχα
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Το χορογραφημένο δείπνο του Πούτιν για τα παιδιά πεσόντων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2024, 10:13

Σε πολυτελές δείπνο κάλεσε τα παιδιά στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το ημερολόγιο που ακολουθεί η ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία.

Το δείπνο οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην οικία του ρώσου προέδρου έξω από την Μόσχα, στο Νόβο-Ογκαριόβο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν, δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, θέλησε να φανεί ότι είναι ένας ηγέτης που νοιάζεται για τον λαό του. Ο ρώσος πρόεδρος σπάνια έχει συναντηθεί με συγγενείς στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο ουκρανικό μέτωπο, στα δύο χρόνια του πολέμου.

Στο «καλά χορογραφημένο» για τις κάμερες, δείπνο, όπως σημειώνει η Telegraph, ο Πούτιν είπε: «Πολλοί από τους άνδρες μας, τους θαρραλέους, ηρωικούς άνδρες, τους στρατιώτες της Ρωσίας, αυτή τη στιγμή υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας μας με όπλα στα χέρια, τη σημερινή γιορτή».

Μετά στράφηκε στα παιδιά και τους είπε ότι οι νεκροί πατέρες τους είναι ήρωες.

«Δεν θέλω να μιλήσω για ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα την παραμονή αυτής της γιορτής, που αφορά τις οικογένειές σας. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά, ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας», τόνισε.

Ο Χάρος και ο Πούτιν κάνουν πρόποση στους συγγενείς των νεκρών, στο σκίτσο του Πάτρικ Μπλόουερ για το δείπνο – Patrick Blower/Telegraph

Λόγω των εκλογών, το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες του, ο ρώσος πρόεδρος, επικεντρώνεται στις παραδοσιακές αξίες και την ενότητα της χώρας.

Μιλώντας στους συγγενείς, ο Πούτιν έδωσε εντολή στα στελέχη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

«Θα ήθελα η συνάντησή μας να είναι ένα σαφές, κατανοητό μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους μου σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε όλα τα επίπεδα – ένα σαφές μήνυμα για να διασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοί μου είναι πάντα και παντού μαζί σας, επαναλαμβάνω, σε οποιοδήποτε επίπεδο εξουσίας», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η επιπλέον υποστήριξη.

Το ίδιο βράδυ, και ενώ ο Πούτιν φιλοξενούσε τα παιδιά, ρωσικός πύραυλος σκότωσε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Πριν από το δείπνο, ο Πούτιν μίλησε με τα παιδιά των νεκρών στρατιωτών σε αίθουσα της κατοικίας του – Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Σύμφωνα με αντιπολιτευτικά ρωσικά ΜΜΕ, που πλέον έχουν την έδρα τους εκτός Ρωσίας, τα άτομα που επιλέχθηκαν για να παραστούν στην εκδήλωση του Σαββάτου, όπου ο Πούτιν συνάντησε πρώτα τις οικογένειες σε μια αίθουσα υποδοχής πριν καθίσουν στο τραπέζι για το παραδοσιακό δείπνο, επιλέχθηκαν προσεκτικά για τα διαπιστευτήριά τους υπέρ του πολέμου και του Κρεμλίνου.

Στους καλεσμένους περιλαμβάνονται δύο κοινωνικοί ακτιβιστές που συνδέονται με το Κρεμλίνο και η χήρα και τα παιδιά ενός ιερέα που ανήκε στις Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων της Ρωσίας και σκοτώθηκε στην Χερσώνα το 2022.

Το δείπνο έγινε καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται για τις εκλογές που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μια σημαντική επίδειξη δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Πλάνα της κρατικής τηλεόρασης έδειξαν τον ρώσο πρόεδρο να παρακολουθεί αργότερα το Σάββατο μια μεταμεσονύκτια λειτουργία, σε ένα τοπικό παρεκκλήσι μαζί με λίγους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Σε αντίθεση με πέρυσι, ο Πούτιν φέτος δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός λόγω των Χριστουγέννων.

Ο Πούτιν κάνει τον σταυρό του στη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων μαζί με τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών / Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Παράλληλα, σε μία σπάνια κίνηση, λίγες ώρες πριν ο Πούτιν φιλοξενήσει τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών, οι σύζυγοι, οι φίλες, οι αδελφές και οι μητέρες των στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία, διοργάνωσαν διαμαρτυρίες σε μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε όλη τη Ρωσία.

«“Ελευθερώστε” τους στρατευμένους άνδρες. Επιστρέψτε τους άνδρες, τους συζύγους, τους γιους μας», έγραφε μια αφίσα που κρατούσε μια από τις γυναίκες στη Μόσχα.

Οι διαμαρτυρίες απαγορεύονται στη Ρωσία, αλλά το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με προσοχή τις γυναίκες συγγενείς των στρατευμένων, οι οποίες έχουν ιδρύσει μία ομάδα με την ονομασία «Επιστροφή στην πατρίδα».

Οι γυναίκες δεν έχουν ασκήσει άμεση κριτική στον πόλεμο, αλλά ζητούν την εκ περιτροπής επιστροφή των στρατευμένων ανδρών από τις μάχες και τυπικά δεν αντιμετωπίζουν κάποια αντίδραση σε βάρος τους στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...